Nekadašnja prva dama Amerike, Jacqueline Jackie Kennedy, poznata nam je po svojoj sofisticiranosti, elegantnom stilu i besprekornoj lepoti. Ona je bila izuzetno ženstvena i negovana, a svojoj koži i kosi posvećivala je posebnu pažnju. Mi smo bili radoznali i saznali smo kako je izgledala njena beauty rutina i kojim se to trikovima koristila kako bi postigla savršen izgled, blistavu kožu i bujnu kosu, po kojima je ostala upamćena. U nastavku vam predstavljamo deset zanimljivosti o beauty rutini Jackie Kennedy (kasnije Onassis), a neke od njih i sami možete primeniti u okviru svoje rutine!

Erno Laszlo je bio njen dermatolog

Naravno, kako bi svoju kožu održala blistavom i zdravom, Jackie je imala personalnog dermatologa. Njen izbor bio je jedan od najpoznatijih dermatologa tog vremena, Erno Laszlo, koji je bio dermatolog i čuvene lepotice, glumice Marylin Monroe. U Njujorškom Muzeju šminke mogu se naći zvanična dokumenta o skin care rutini Jackie Kennedy, a njegov savet bio je da ona izbegava preterano korišćenje ulja i krema za lice – kako bi izbegla zapušene pore, pojavu neželjenih mitisera i kako bi se umirile sitne bubuljice sa kojima se borila. Ona je na svoje lice stavljala isključivo ulje za lice koje je kreirao upravo Erno Laszlo, koje je imalo pH vrednost gotovo identičnu kao njen tip kože i uz njega je koristila nežni toner, za piling lica i tela.

Štitla je kožu od sunca

Jackie Kennedy je bila “religiozno” posvećena izbegavanju sunca, te smo je često mogli videti sa šeširima, maramama i naočarima za sunce. Ali, verovali ili ne, njen dermatolog je bio protiv ovoga! On je smatrao da kožu češće treba da izlaže sunčevim zracima i da se ne plaši pigmentovanih fleka, jer će on moći da ih negom “ukloni” tokom zimskih meseci. Danas verovatno ni jedan dermatolog ne bi dao ovakav savet i svi smo svesni značaja kreme sa SPF-om, a srećni smo što ga Jackie nije u potpunosti poslušala.

O kosi joj se brinuo čuveni frizer Kenneth Battelle

Jackie je i brigu o svojoj kosi posvetila jednom od najpoznatijih frizera svog vremena, čija je luksuzna klijentela svakodnevno posećivala njegov popularni salon na Menhetnu. Frizer Kenneth Battelle stilizovao je kosu Lauren Bacall, Diane Vreeland, Jean Shrimpton, Judy Garland, Katharine Hepburn, Marilyn Monroe i Glorie Vanderbilt. On je verovao da prema kosi treba da se ophodimo kao prema tkanini, da kroz nju treba da prolazi svetlost, i da bi neko na sam pogled na kosu poželeo da prođe rukom kroz nju. Kenneth je frizer iza legendarne, viklerima uvijene, voluminozne kose Jackie Kennedy.

Obožavala je ulja za kosu

Jackie je često svoju kosu tretirala toplotom, te su joj bili potrebni intenzivna hidratacija i redovna nega. Zbog toga je Jackie na krajeve svoje kose često nanosila ulja za kosu, a omiljeno joj je bilo ono na bazi lavande, koje je uz to što je negovalo njenu kosu, izuzetno prijatno mirisalo.

Spavala je na svili

Danas smo upoznati sa benefitima spavanja na svili, a Jackie je prednosti svile prepoznala daleko pre svih nas. Njen šminker, Peter Lamas, izjavio je kako su pamučne jastučnice činile da se kosa umrsi i izgubi formu, zbog čeka je Jackie spavala ili na svilenoj jastučnici ili sa svilenom maramom kojom bi prekrila kosu. Takođe, svilena jastučnica pogodna je ne samo za našu kosu, već i za kožu lica.

Comments