Mnoge osobe smatraju da imaju osetljivu kožu, a lečenje osetljive kože i dalje ostaje enigma. Pod osetljivom kožom se smatraju razna stanja kože, sa pojedinim smo rođeni, a drugi nastaju zbog alergija ili određenih spoljašnjih faktora. Poneko ima izrazito suvu kožu, koja peče, koja se ljušti, ili koja je sklona bubuljicama i aknama. Dakle, svaka koža koja je problematična se smatra osetljivom, a ovo su pojedine činjenice koje vam o njoj niko nije rekao.

Svaka koža može da reaguje na iritante

Mnogi tipovi kože postaju osetljivi u raznim periodima i to zavisi od spoljašnjih uslova. Ona se nalazi pod uticajima promene vremena, alergena, zagađenja, prljavštine – a vaše telo ih može shvatiti kao iritante i u skladu sa tim odreagovati. A reaguje upravo crvenilom, suvoćom, bubuljicama itd.

Dakle, ako je vaša koža sada osetljiva, ne mora da znači da će to uvek biti. Osetljivost kože može proći kada saznate šta je tačno iritira i to uklonite. Potrebno je da pronađete skin care rutinu koja vam najviše odgovara i onda će se vaše lice vratiti u normalu.

Određeni tipovi lica su predodređeni da budu osetljivi

Vaša koža možda nije genetski predispozicionirana da istrpi kreme sa parfemima i razne druge sastojke koji su danas neizostavni deo skin care industrije. Ako vidite da vaše lice veoma lako odreaguje, da se pojavljuje crvenilo, svrab, neujednačen ten i akne, treba da se fokusirate na hidrataciju kože i obnavljanje njene prirodne barijere. Tu će vam pomoći hijaluronska kiselina, niacinamid i glicerin.

Izbegavajte preparate koji u svom sastavu imaju alkohol i parfeme. Takođe, budite pažljivi sa vitaminom C, retinolom i esencijalnim uljima. Postoji lista gde čak osamdeset biljnih esencijalnih ulja može izazvati alergijske reakcije. Tu su ulje čajnog drveta, peperminta, jasmina, lavande… Ako izbegavate to da nanesete na kožu lica, tako treba i da izbegavate kupke i druge kozmetičke proizvode sa ovim sastojcima.

Osetljiva koža često nastaje zbog oštećene kožne barijere

Naša koža ima prirodnu barijeru koja ima ulogu da nas štiti od iritanata kao što su jake hemikalije i čestice zagađenja. Ona je sastavljena od lipida, keramida, holesterola i aminokiselina. Kod osoba sa osetljivom kožom, ova barijera je često oštećena, te kožu nema šta da štiti od spoljnih uticaja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emma Hoareau (@emmahoareau)

Šta utiče na oštećenje kožne barijere? Preterana eksfolijacija, fizički piling, svakodnevno korišćenje preparata sa alkoholom. Sve to sa kože uklanja pirodna ulja. A pored toga, na kvalitet kože i njeno zdravlje utiče stres, odnosno hormon kortizol koji istanjuje zaštitni sloj masti.

Sasvim je normalno da vaša koža postane osetljiva sa godinama

Što smo stariji, to je veća mogućnost da će barijera kože biti oštećena, zato što ne stigne da se obnovi istom brzinom kao u detinjstvu. Tako da sa godinama možete primetiti da vašem licu počinje da smeta ono što do sada nije predstavljalo nikakav problem.

Takođe, u toku menopauze, telo prestaje da proizvodi hormon estrogen i progesteron što značajno utiče na zdravlje kože. Zato je, u toku vremena, potrebno menjati skin care rutinu i prilagoditi je svojim godinama.

Naslovna fotografija: instagram.com/skincare

Jovana Petković

Comments