Večiti problem žene koja voli da čita je taj da želi da pročita SVE. U današnje vreme je lako pogubiti se u bestseler listama, jer svakako nemate dovoljno vremena da svaki dan čitate po jednu novu knjigu. Između memoara koji “sve otkrivaju”, nastavaka popularnih romana, i opširnih knjiga koje želite da pročitate ali vam se ne mili da ih počnete zbog broja stranica, može biti stresno izabrati šta sledeće da čitate. Tačno znate koje klasike niste pročitali, ali savremene romane iz ovog veka možete izgubiti iz vida. Zato smo rešili da napravimo listu najboljih romana ženskih autora 21. veka, kako bismo vam možda olakšali izbor pri sledećem odlasku u knjižaru. Ipak, nesumnjivo je da smo veliki broj izostavili… 

The Goldfinch – Donna Tartt

Ovo je štivo kom se često možete vraćati, inteligentno napisan roman koji se povezuje sa srcem, ali i sa umom, jednom prilikom je izjavio Stephen King – i apsolutno je bio u pravu, što dokazuje i činjenica da je The Goldfinch dobio i Pulicerovu nagradu 2014. godine. Roman je priča o odrastanju ispričana kroz prvo lice. Glavni junak, 13-godišnji Theodore Decker, preživio je teroristički bombaški napad u umetničkom muzeju gde mu umire majka. Dok luta kroz ruševine, sa sobom uzima malu sliku holandskog zlatnog doba zvanu Češljugar. Ona postaje njegov jedinstveni izvor nade dok se upušta u svet kriminala.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Liza (@lizam.writes)

Everything I Never Told You – Celeste Ng

Od autorke popularnog Little Fires Everywhere (koji, takođe, od srca preporučujemo), njen debi roman baca moćno svetlo na tajne koje, naizgled, uspešno održavaju jednu američku porodicu na okupu (ali koje je ipak razdiru). Srednje dete, Lydia, nestaje, a njeni roditelji su preneraženi. Misleći kako im je ćerka popularna i uspešna u školi, ubrzo saznaju da je u pitanju sušta suprotnost. 

Room – Emma Donoghue

Možda ste pogledali istoimeni film u kom je Brie Larson dobila Oskara za glavnu ulogu? Ako jeste, to vas ne sprečava da pročitate i roman, koji je, kao što i autorka tvrdi, kao nijedan do sada. Prva polovina se odvija u prostoriji od dvanaest kvadratnih metara, u kojoj je mlada žena provela poslednjih sedam godina – kad je kidnapovana sa 19. Neprestano silovana, sad ima i petogodišnjeg dečaka, kroz čiji glas autorka pripoveda celu priču.

The Power – Naomi Alderman

Jasno nam je da većina dama nisu ljubiteljke naučne fantastike, ali to treba da bude u drugom planu dok čitate ovaj nesvakidašnji roman, iako se centralna tema ogleda u tome da žene razvijaju sposobnost da otpuštaju električne varnice iz svojih prstiju, što čini da postanu dominantni pol. Žene su prvo ovu moć upotrebljavale za samoodbranu, ali potom i za napad, mučenje, pa čak i ubistvo. Pratimo iskustva Allie, Roxy, Margot, Jocelyn i Tunde, koje se svakodnevno bore sa rapidno menjajućim svetom.

Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail – Cheryl Strayed

Vivdna, dirljiva i inspirišuća priča o obnovljenom životu i avanturi koja ga je ponovo sastavila. Ovi memoari opisuju istinitu priču o autorkinom putešestviju – šetnji i planinarenju od 2.000 kilometara na koje je krenula bez ikakvog iskustva i pripreme, vođena čvrstom voljom i sa teškim rancem na leđima – širom SAD. Dok se nosi sa poteškoćama ove zahtevne avanture, autorka se suočava i sa samom sobom i dolazi do iznenađujuće samospoznaje. 

Normal People – Sally Rooney

Sally Rooney već godinama predstavlja jednu od glavnih tema među čitalačkim krugovima, budući da je do 30. godine objavila tri svetski slavna romana. Jedan od njih je Normal People, koji prati kompleksno prijateljstvo i odnos dvoje tinejdžera, koji pohađaju istu srednju školu, a potom i isti fakultet u Irskoj. Oni se neprestano uvlače i izvlače iz života jedno drugog i razvijaju intenzivnu vezu koja otkriva traume i nesigurnosti. Roman je dobio brojne nagrade i predstavlja neizostavni deo listi naj knjiga 21. veka. 

The Year of Magical Thinking – Joan Didion

Ova nagrađivana knjiga je puna autorkinih prisećanja i iskustava nakon smrti njenog supruga, pisca Johna Gregoryja Dunnea 2003. godine. Nekoliko dana pre njegove smrti, njihova ćerka Quintana je bila hospitalizovana u Njujorku zbog upale pluća, koja se razvila u septički šok, pa je bila nesvesna u trenutku očeve smrti. Preživela je, a potom na aerodromu doživela još jednu nesreću. Ovo su bila stravična iskustva za Joan Didion, koja je sve detaljno predstavila u ovim memoarima.   

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Reema (@reema.reads)

The Help – Gute Geister

Prvo pročitajte knjigu, a onda pogledajte i sjajni film iz 2011, koji je dobio četiri nominacije za Oskara (od kojih je dobio jedan), a u kom igra vrsni glumački ansambl – Emma Stone, Bryce Dallas Howard, Octavia Spencer, Viola Davis, Jessica Chastain, Allison Janney i Sissy Spacek. Roman je jednako sjajan i kazuje istorijsku priču o mukama, tragedijama i anegdotama Afroamerikanki koje su radile kao sluškinje u domaćinstvima stanovništva bele puti – početkom šezdesetih godina prošlog veka u Misisipiju. Smejaćete se i plakati – i bićete oduševljeni.

Naslovna fotografija: instagram.com/piamendozacamba

Dušan Veselinović

Comments