Kad ste pročitali reč superhrana, verovatno ste se zapitali – šta li je sada ovo? Ne radi se ni o kakvoj hrani koja se noću bori protiv kriminalaca i nosi kostime, naravno. Superfood je, zapravo, hrana koja je ima bogatu hranljivu vrednost i koju bi trebalo da unosimo svakog dana. Iako ovaj termin nije prihvaćen od strane nutricionista, činjenica da superhrana postoji je, međutim, neosporiva.

Ove namirnice su često niskokalorične – mogu znatno da ojačaju vaš organizam i da nas zasite. Superhrana je bitna i za funkciju mozga, iako često zaboravimo da je i njemu potrebna hrana koja ima bogatu hranljivu vrednost. Superhranu, zapravo, već vrlo dobro poznajete, a postoji mogućnost i da pojedine od ovih namirnica već imate u svom domu.

Ono na šta želimo da vam skrenemo pažnju je to da je superhranu najbolje držati u zamrzivaču. Način na koji čuvamo namirnice koje ćemo jesti je jednako bitan kao i koje namirnice unosimo u svoj organizam. Ako namirnice koje čuvamo u kuhinji nisu odložene na pravi način, vrlo brzo gube svoju nutritivnu vrednost.

Superhranu je najbolje unositi dok je zamrznuta, što znači da možete sami da odlučite da li ćete navedene namirnice kupiti već zamrznute ili ćete ih kupiti sveže i odložiti ih u zamrzivač. Akcenat je, takođe, stavljen i na to da sveže namirnice koje kupimo i koje brzo gube svoj sjaj i nutritivnu vrednost često bacamo u otpad, što svakako ne bi trebalo da radimo.

Kada, na primer, kupimo glavicu kelja, gotovo nikad ne uspemo da je pojedemo celu, već nam uvek ostane manji deo koji na kraju bacimo. Ali, kelj je prepun nutritivnih vrednosti koje su potrebne našem organizmu, zato sačuvajte i njegov ostatak i stavite ga u zamrzivač, pa ga kasnije koristite kad budete pravili čorbe ili smutije.

Evo koje sve voće i povrće bi trebalo da imate u svom zamrzivaču…

Sve vrste bobičastog voća

Bobičasto voće uglavnom i kupujemo već zamrznuto. Sezonsko voće poput ovog je najbolje stavljati u zamrzivač onda kada je potpuno zrelo. Borovnice, maline i kupine su savršeni antioksidansi koje treba svakodnevno da unosimo u naš organizam kako bi zaštitili ćelije od slobodnih radikala koji doprinose procesu starenja. Ukoliko trenutno možete da nađete sveže borovnice, maline i kupine, kupite veću količinu i stavite ih u zamrzivač kako biste sačuvali sve ono što vam je od njih potrebno, zatim ih koristite za ovsene kaše, smutije ili kolače.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Serbian Fruits & Vegetables (@zahariafruit)

Losos je riba koju svi mnogo volimo i zbog koje smo spremni da damo malo više novca kako bismo uživali u njenom ukusu. Koliko god da volimo svežeg lososa, ne nalazimo se na geografskom položaju u kom je moguće da ga svaki dan kupujemo svežeg – zato je ovu ribu najbolje kupovati smrznutu. Kada je ulove, ribari je za samo nekoliko sati stave u zamrzivač i tako u “zaključaju” sve nutritivne vrednosti koje su nam potrebne.

Sa tunjevinom je isto kao sa lososom. Ukoliko ste u mogućnosti da nabavite svežu, neobrađenu tunjevinu, trebalo bi da je što pre ubacite u zamrzivač, ako je nećete odmah pripremiti. Kada komad tunjevine izvadite iz zamrzivača, ostavite ga nekoliko sati da se lepo otopi, zatim ga pripremite po ukusu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Jonatan Lopes (@jonatanlopessushiman)

Najveći problem u mojoj kuhinji definitivno stvara brokoli. Ne zato što ne volim da ga jedem, baš suprotno, ali često ne uspem da pripremim celu glavicu koju sam kupila. Pokušavala sam da ga držim u činiji sa vodom koju sam stavljala u frižider kako bi ostao što duže svež, međutim, to nije uvek pomagalo. Zato sam počela da ga zamrzavam. Iseckam mu cvetiće, stavim ih u kesicu, pa u zamrzivač. Cvetići brokolija su, zaista, jednako ukusni kada se pripemaju, ne postoji nikakva razlika.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Breeda Downes O Riordan (@mossy.fruit.vegtables)

Zajedno sa brokolijem u zamrzivač treba stavljati i svež prokelj. Ovaj maleni kupus je možda najzdravije povrće koje možete da unesete u svoj organizam. Prepuni su antioksidansima, smanjuju rizik od razvijanja dijabetesa i jačaju kosti. Lično obožavam da pripremam čorbu od brokolija i prokelja, zato se često ove dve vrste povrća mogu naći u istoj kesi u mom zamrzivaču.

Naslovna fotografija: instagram.com/zahariafruit

Milica Antić

Comments