Da, kada pomislite da ste sve čuli – onda se desi da pročitate neki ovakav naslov. Leonardo DiCaprio je postao investitor u Diamond Foundry – firmi koja pravi održive dijamante. I za taj poslovni poduhvat je izabrao malo selo u Španiji koje, zapravo, ima veliku istoriju i kulturološku vrednost.

Na staroj arapskoj tvrđavi, na samom brdu Cabeza del Torro koje je najviši deo grada Cáceres, nalazi se malo selo zvano Trujillo. Lokalizovano je u samom arapskom zamku u kom se nalazi i četiri od svega sedam kapija koje je posedovao ovaj utvrđeni grad kalifata. U obilasku predela, kalifatske kapije su nezaobilazne. U ovom mestu se mogu posetiti vrata San Andrés, vrata Coria i vrata trijumfa.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели InspiringInstaFeeds (@inspiringinstafeeds)

Ovaj ambel iz devetog veka samo je jedna od brojnih istorijskih tvrđava koje se gotovo uvek nalaze na listi mesta koja se moraju posetiti ako odete u zapadnu Španiju, kojom su decenijama vladali kalifati. U blizini sela Trujillo, nalazi se i predivan vidikovac sa kog je moguće osmotiriti kompletan grad Cáceres. Ovaj vidikovac je nekada bio u posedu monahinja, jer se u njega žene odlazile u samostan.

Kroz čitavu Španiju možete šetati putevima kojima su nekada išli kraljevi ili sveci, baš kao što je jedna od najpoznatijih svetskih pešačkih ruta koja se zove El Camino de Santiago, zbog koje vernici i dan-danas dolaze u Španiju.

Jedan od tih kulturoloških i verski značajnih puteva se nalazi u predelu grada Cáceres i njime je hodala Isabela la Católica de Reyes.

Trujillo nudi šarm po svačijem ukusu, a zbog svoje lepote je uvršten u jedno o najlepših mesta koje možete posetiti u Španiji. Trujillo je malo mesto koje nudi predivne pejzaže koje ćete zauvek pamtiti, a ukoliko ste ljubitelj serije Game of Thrones – gledali ste scene koje su snimane upravo u ovom selu i  pomenutom kalifatskom utvrđenju.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Juan Carlos Rodriguez Arias (@solkar3)

Upravo zbog svega navedenog nije ni čudo što se Leonardo DiCaprio odlučio za investiciju u Diamond Foundry kada je saznao da će upravo ovde praviti svoje održive dijamante. Ovaj projekat pokrenut je pre samo dve godine, ali je naravno, proces pravljenja dijamanta usporen zbog pandemijske situacije.

U samo 45 km udaljenosti sela od grada Cáceres, pruža vam se mogućnost da posetite mesta kao što je sam trg, odnosno Plaza Mayor . koji će vas potpuno oduševiti. Na tom mestu je nekada bila postavljena pijaca na kojoj su se održavale predstave i igranke, upravo onako kako ih zamišljate. Tu se sada nalazi i statua velikog konkistadora Francisca Pizarra, a u gradu možete posetiti i muzej koji mu je posvećen.

Posetom Trujilla upoznaćete se sa prošlošću katoličkog duha, kao i manastirima i školama – u kojima su živeli i učili katolički monasi iz Španije, odnosno Reyes Católicos. Svi manastiri i škole su očivane veoma dobro, od manastira Santiago Trujillo do manastira Santa María la Mayor.

Truhiljani za sebe kažu da su narod koji živi u prestonici katoličke kulture i proleća, pošto je grad s proleća nešto najromantičnije što možete videti. Zato, ako se nađete u ovom delu Španije, posetite Trujillo i vidite gde to Leonardo DiCaprio želi da uloži svoj novac, a možda možete videti i dijamante iz prve ruke.

Naslovna fotografija: instagram.com/solkar3

Milica Antić

Comments