Ako volite mir i tišinu, sigurni smo da biste želeli da prostor svog balkona maksimalno iskoristite – kako biste svaki dan na njemu mogli nesmetano da uživate. Sunčano i toplo vreme nam je uveliko došlo, pa svi čeznemo da imamo makar i deo prostora koji bi predstavljao našu malu oazu. Bilo da posedujete manji ili veći balkon, predstavljamo vam nekoliko ideja koje vas mogu inspirisati da ga uredite baš po svojoj meri. 

Minimalistički raj

Ako vas posedovanje većeg broja stvari opterećuje, svoj balkon možete urediti tako da se na njemu ne saplićete, niti udarate o bilo šta. Zapravo, osnovno što vam i jeste potrebno je udobna stolica ili fotelja, stočić i poneka saksija sa biljkom, a mi vam predlažemo da sve to bude u neutralnim bojama (bela, bež). Još ako imate i lep pogled – treba li vam nešto više? Prinesite kafu, zavalite se, knjigu u ruke i uživanje može da počne. 

Komforno i raznobojno

Tragate za “veselim” utočištem koje će vas oraspoložiti nakon napornog radnog dana? Nema problema. Na vašu balkonsku fotelju ili ležaj možete postaviti nekoliko jastučića različitih boja, okružiti se raznobojnim cvećem, i lampicama ukrasiti zidove ili ogradu. Pored toga što će vam izmamiti osmeh na lice svaki put kad ga pogledate, vaš balkon će odisati svojevrsnim romantičnim vajbom.  

Vrišteća žuta

Žuta boja je in ovog leta, a pogotovo u kombinaciji sa zelenom, jer ćete imati osećaj da ste na svom balkonu zakoračili u umirujući planinski/seoski pejzaž. Dodajte nekoliko žutih jastučića i prekrivač, ili prekrečite jedan zid ovom bojom i videćete kako “udara” na veselje. Ambijent dopunite sa nekoliko saksija zelenila i voilà!

Parče prirode

Kad već pominjemo pejzaže, nameštaj od drveta je uvek dobar izbor. Ako vam je balkon malo veći, odnosno ima kapacitet da primi više osoba, ceo prostor možete opremiti u odnosu na centralni drveni stočić, koji možete okružiti trendy stolicama i foteljama istog materijala (ili pletene), koje će odavati utisak kao da ste negde u prirodi na kampovanju. Možete postaviti i viseću ljuljašku koja je uvek sjajno rešenje – i za decu, i za odrasle. Dodajte lampice, sveće, zelenilo i pozovite društvo na ultimativnu zabavu!

Pod zvezdanim nebom

Pogledajte primer na sledećoj fotografiji. Da li dobijate želju da se zavalite na ove jastuke i mirujete i da vas niko ne uznemirava? Mi da! Cela postavka odiše umirujućom atmosferom koja okrepljuje, ali i romantikom. Zagrljeni, sa partnerom ovde možete praviti zabavne planove, dok ujedno posmatrate zvezde.

Mini-maksi

I minijaturni balkon se može maksimalno iskoristiti i postati oaza u kojoj najviše volite da provodite vreme. Ako imate svega dva-tri kvadrata balkona, dovoljno je da na njemu postavite jednu stolicu i jedan stočić na kojima ćete svakog jutra želeti da popijete kafu. Pogledajte primer na fotografiji ispod. Zar ne izgleda preslatko?

Boho stil – yes, please

Boho stil je i dalje jedan od vodećih stilova u dizajnu enterijera, a podrazumeva drveni i heklani nameštaj i predmete, zelenilo, šarene detalje u vidu tepiha, jastuka, dekoracije. Pored udobnog mesta za odmor, na balkonu možete napraviti i svoju baštu. U pojedinim saksijama možete zasaditi seme i radovati se svakom novom klijanju. 

Balkon kao soba

Postoji i ovakvo rešenje. Ako vam je potreban još jedan prostor za dečju igru, ili jednostavno ne želite otvoren balkon – možete ga zastakliti i pretvoriti u sobu određene namene. Uz police sa knjigama, ovaj prostor, na primer, može biti samo za čitanje pod vedrim nebom. I ovo može biti prijatno rešenje, ali dobro razmislite pre nego što se odlučite da balkon zastaklite. 

Naslovna fotografija: instagram.com/smallbalconydesign

Dušan Veselinović 

Comments