Svake godine, ako ne i svake sezone, potrebno je osvežiti modnu scenu novim licima. Nikome nisu dosadile Gigi Hadid, Bella Hadid, Kendall Jenner, Elsa Hosk i drugi, već neko vreme najpopularniji modeli, ali jednostavno nam je potrebno nešto novo, nešto osvežavajuće, a možda čak to “nešto” treba da malo uzdrma nametnute standarde lepote, kao što su to ranije uradile i Winnie Harlow, Adwoa Aboah ili Slick Woods.

Modeli koji se trenutno karakterišu kao mlade nade industrije i za koje se predviđa ogroman uspeh u toku ove godine, videćeš, ne izgledaju kao svako drugo lice na modnoj pisti i u tome i jeste njihova čar. Zbog posebnosti i toga što se izdvajaju iz mase iz kojeg god razloga, ovi modeli su primećeni, iznova i iznova angažovani i zaista samo treba strpljivo sačekati da vidimo šta će nam to u budućnosti još doneti. A za pohvalu je svakako to što moda izgleda stvarno postaje inkluzivna.

Giselle Norman

Čini se da niko od novih lica ne može da parira Giselle kada je reč o “kilometraži” koju je prešla na modnoj pisti. Njena prva revija bila je JW Anderson Fall 2018, a svoju 18. godinu je dočekala sa prilično gustim rasporedom revija za predstavljanje kolekcija za sezonu jesen/zima 19/20. Kako to obično biva, mlada manekenka nije očekivala ovakav uspeh, ali najvažnije joj je da iza sebe ima punu podršku svoje agencije, dizajnera, stilista, drugih modela i svih onih kojima je zapravo stalo do toga da ona uspe. A to je i uradila – 38 revija u 4 grada! Tokom jedne sezone nedelja mode! Kako sama kaže, nikada više nije radila u životu, a iako joj je sve to bilo jako uzbudljivo, jedva je čekala da ode kući da se opusti i odmori. Razumemo je!

Ugbad Abdi

Kao i većina tinejdžera, i ova somalijska zvezda u usponu je po završetku srednje škole imala vremena da se posveti ostvarivanju svojih snova. Međutim, umesto da ode na putovanje po Evropi, na primer, Ugbad je rešila da počne da se bavi manekenstvom što se ispostavilo kao jako dobar potez. Sada važi za jednog od najboljih novih modela, a šetala je za Miu Miu, Valentino, Off-White, Marc Jacobs. Kako kaže, jako se plašila svega u vezi sa “modnim mesecom” jer nije znala šta da očekuje, ali kao što vidimo – njen uspeh govori sam za sebe. Za nju je najveći izazov bio taj što je, kao muslimanka, odlučila da nosi hidžab i nije bila sigurna da li će moći da se bavi poslom koji voli zbog toga što želi da bude dosledna sebi. Ipak, zahvaljujući saradnji sa pravim ljudima, Ugbad je uradila oba – ostala dosledna sebi i ostvarila svoje snove.

Aliet Sarah

Za Aliet Sarah, “modni mesec” bio je više od nošenja odeće. “Ova sezona je manifestacija nade, ambicije, ostvarenja snova”, napisala je ova mlada nada modne scene iz Južnog Sudana. Ne možemo, a da ne budemo saglasni sa njom. Te modne revije su dokazale da i Afrika ima mnogo toga da ponudi modnoj sceni, a da su tamnoputi modeli sve više na ceni, što uliva nadu svim sličnim devojkama koje se plaše da zbog svog izgleda ne mogu da ostvare svoje snove. Kako ovaj model kaže, nije odbijala nijedan kasting, a njena upornost i samouverenost u tom smislu su se isplatile – učestvovala je na Saint Laurent, Miu Miu, Dries Van Noten i Versace revijama, a nada se da će njen rad inspirisati i druge. “Ovo je čast i istovremeno nova odgovornost za mene”, rekla je Aliet. “Biću zauvek zahvalna svakome ko je verovao u mene. Čvrsto verujem da je avantura tek počela”, završava ona.

Comments