Ukoliko ste osoba koja vežba praznog stomaka – to bi trebalo da promenite. Da, kada vežbate praznog stomaka osećate se laganije i spretnije, ali vam se sigurno nekad desilo da vam se slošilo u toku ili nakon vežbanja. Isto koliko je loša ideja da ne jedete ništa pre treninga – toliko je loša ideja da se prejedete.

S tim na umu, sad se verovatno pitate šta je to što možete da pojedete da vas dovoljno zasiti, a da vam ne smeta dok vežbate. Zapravo, postoji širok spektar namirnica koje možete da unesete pre treninga – koje će vam dati dovoljno energije, a istovremeno neće učiniti da se osećate teško i tromo. Ali, hajde prvo da rešimo nekoliko stvari – da li i šta treba da jedemo pre treninga?

U zavisnosti od toga kada se odlučite da trenirate – zavisi i to da li treba da konzumirate nešto pre treninga. Na primer, ako trenirate ujutru, verovatno to radite na prazan stomak, što i nije tako dobra ideja. U toku noći naš stomak je prazan jer je od večere uzeo sve što mu je potrebno, te je spreman da prihvati drugu hranu, onu koju ćemo uneti ujutru kada ustanemo.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sofia Tsakiridou (@matiamubysofia)

Naravno, hrana koju unosite ujutru pre nego što odete na trening zavisi od toga koju vrstu treninga planirate za to jutro. Ako idete na jogu – neće vam biti potrebno toliko energije kao kad trčite ili idete na HIIT trening.

Kada treba da uzmete nešto da jedete pre treninga?

Bez obzira na to kakvu vrstu treninga želite da odradite, preporučuje se da jedete pola sata pre, pogotovo ako je u pitanju malo teži obrok. Kada pojedete svoj poslednji zalogaj ili popijete ceo šejk, sačekajte pola sata kako bi se hrana slegla u stomaku i kako vam ne bi smetala dok vežbate.

Koju hranu treba jesti pre treninga?

U ovom delu je veoma bitno podvući jednu stvar – nemojte se opterećivati kalorijama. Zapravo, neće ni biti potrebe da se opterećujete kalorijama ako se držite pravila koju je hranu najbolje jesti pre treninga. Ono na šta bi trebalo da obratite pažnju jeste to da konzumirate hranu koja se lako vari. 

Često se pretpostavlja da su ugljeni hidrati veliki neprijatelji, ali moramo da se podsetimo da su to hranjivi sastojci koji nam daju energiju. Baš kao što se preporučuje konzumiranje proteina, jer pomažu u regeneraciji mišića, tako se preporučuje i konzumiranje neke vrste ugljenih hidrata pre treninga kako bi telo imalo dovoljno energije.

Pre treninga možete da konzumirate razna jela, kao, na primer, kikiriki puter i banane. Očistite bananu i podelite je na pola, zatim namažite kikiriki puter i stavite malo meda. Ova kombinacija je savršen balans između zdravih masti, šećera i kalijuma kog ima u banani, a koji će pomoći da se brže sprovedu hranjive materije koje će vašem telu dati dovoljno energije za trening.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sofia Tsakiridou (@matiamubysofia)

Možete konzumirati tost od heljdinog hleba sa kremom od lešnika ili drugim koštunjavim voćem. Ovim obrokom ćete dobiti savršen balans žitarica i proteina (kog ima u kremu od lešnika). Za još bolji ukus i nutritivne vrednosti dodajte bobičasto voće, kao što su jagode ili maline.

Ovsena kaša sa voćem je definitivno najbolji doručak za svakog ko vežba ujutru. Skuvajte ovsene pahuljice u bademovom mleku, dodajte jednu izgnječenu bananu i malo meda, zatim sve to prespite u činiju, iseckajte bobičasto voće, dodajte koštunjavo voće i čia semenke i – spremni ste.

Takođe, zeleni smuti poseduje sve što vam je potrebno za trening. Ovakvi smutiji se prave od nekoliko bazičnih namirnica, kao što su zamrznuta banana, bademovo mleko i spanać, ostalo može da varira u zavisnosti od toga šta imate u frižideru. Možete dodati jabuke, kruške, bobičasto voće itd.

Ukoliko ćete otići na trening posle posla – najbolje je da pre treninga pojedete neku proteinsku čokoladicu.

Naslovna fotografija: instagram.com/matiamubysofia

Milica Antić

Comments