Život je dovoljno stresan i bez menstruacije koja kasni, a kada se to kašnjenje dogodi, to bude pravi šlag na torti. Razmišljate da li ste možda ostali u drugom stanju, da li je pravilno korišćena kontracepcija, a stres je još veći ako niste koristili kontracepciju, a ne želite dete (ikada ili u ovom trenutku). Sa druge strane, brinete se da nešto nije u redu sa vašim zdravljem, jer izostanak menstruacije može imati različite uzroke. To ne mora nužno da ukazuje na trudnoću. Ako vam menstruacija kasni, ovo mogu biti potencijalni uzroci…

Pod stresom ste

Stres je često razlog zašto menstruacija može da kasni. Možda imate problema sa porodicom, sa zdravljem, izazove na poslu… Razna dešavanja mogu uticati na vaš ciklus i to je sve sasvim normalno. Takođe, ako imate urinarne infekcije – i to može uticati na kašnjenje menstruacije. Ne direktno, već iritacija i stres koju stvara urinarna infekcija može odložiti menstruaciju.

Imali ste nagle promene u težini

Bilo da ste dobili na kilogramima ili ste smršali, svaka nagla promena u težini može dovesti do toga da vaša menstruacija kasni, ili da čak i sasvim izostane, pa da dobijete menstruaciju tek narednog meseca. Ako ste primetili promenu – da su vam farmerice postale prevelike ili premale, to može biti razlog izostanka menstruacije. Takođe, ovi simptomi su sasvim dovoljni da posetite doktora, jer na varijacije u težini utiču razni faktori.

Sindrom policističnih jajnika

Policistični jajnici su veoma čest poremećaj rada hormona. Osobe sa ovim stanjem proizvode više androgenih hormona nego što je to za žene karakteristično, što uzrokuje ciste na jajnicima. Na taj način izostaje ovulacija, pa samim tim i menstruacija. Ako imate policistične jajnike, možete imati poteškoće da ostanete u drugom stanju.

Disbalans hormona prolaktina

Prolaktin je još jedan hormon koji može uticati na kašnjenje menstruacije. Visoki nivoi prolaktina mogu dovesti do ometanja lučenja hormona kao što su estrogen i progesteron – koji su u direktnoj vezi sa menstrualnim ciklusom.

Problemi sa štitnom žlezdom

Štitna žlezda utiče na funkcionisanje čitavog organizma, pa tako i na reproduktivno zdravlje. Tiroidna žlezda može raditi ubrzano i usporeno. Izostanak menstruacije je simptom za oba stanja. Ako imate neregularne menstrualne cikluse, doktor će vam sigurno preporučiti da uradite test kojim ćete utvrditi u kakvom je stanju vaša tiroidna žlezda.

Biohemijska trudnoća

Trudnoća predstavlja vrlo očigledan razlog zašto menstruacija može izostati. No, takvo je stanje i kod biohemijske trudnoće. Ona, zapravo, predstavlja pobačaj vrlo rano u prvom trimestru, onda kada još niste ni svesni da ste trudni. Telo ima iste hemijske reakcije kao da je i dalje u drugom stanju, kao što je visok hCG, zato se na testu trudnoće može pokazati pozitivan rezultat. Što je hCG bio viši, to će vašem telu biti potrebno više vremena da se vrati u normalu i da započne novi menstrualni ciklus.

Koristite antidepresive

Jedna od nuspojava antidepresiva jeste izostanak menstruacije. Ovo može biti povezano sa još jednim simptomom – naglo dobijanje na težini, što je još jedan razlog zašto menstruacija kasni. Posavetujte se sa psihijatrom i ginekologom koja bi vam terapija najviše prijala i koja neće remetiti vaš ciklus.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments