Kad god vas neko pita kako ste – prvo ćete pomisliti – umorna sam. I stalno se osećate umorno i ne sećate se perioda života kad ste poslednji put bili odmorni. Zavidite ljudima koji se bude puni energije i u stanju su da obave sve što su planirali tog dana. Vama sve to deluje kao nemoguća misija.

Postoji mnogo razloga zašto se stalno osećate umornim. Moguće je da imate zdravstvenih problema i da treba da se obratite lekaru, moguće je da vam nedostaje vitamina ili vam je potrebna promena životnog stila.

Trenirate previše ili premalo

Ukoliko niste fizički aktivni mnogo ćete teže prolaziti kroz dan. Umor može značiti da vam je pod hitno potrebna vežba kako biste dovoljno osnažili vaše telo da može da se izbori sa svim životnim izazovima.

Sa druge strane, ako previše trenirate, to znači da se previše trošite na trening, pa posle vežbanja jedino možete da legnete i spavate. Organizam uvek nađe način da nam poruči šta mu treba, te ukoliko trenirate i stalno ste umorni, to verovatno znači da vam je, naprosto, potrebno da se odmorite.

Mnogo sati provodite za ekranom

Da li vam ovako prolazi dan – 8 sati dnevno ste za računarom na poslu, pa onda posle igrate igrice ili beskrajno skrolate po društvenim mrežama. Sasvim je normalno da ste od toga umorni, da su vam oči umorne i da se premalo krećete. Instalirajte aplikacije koje će kontrolisati koliko vremena provodite na drugim aplikacijama, pa onda pokušajte da smanjite broj sati provedenih za telefonom.

Imate nekvalitetan dušek ili jastuk

Kvalitet dušeka i jastuka je i te kako bitan za kvalitet vašeg sna. Dušek ne treba da bude ni previše tvrd ni previše mekan – kako biste mogli da spavate u pravilnom položaju i da se istovremeno opustite. Ako vas često bole vrat i leđa, sasvim je moguće da vam je potreban nov dušek. Na primer, anatomski, kvaltetniji dušeci će vam zasigurno omogućiti da se bolje odmorite i zaista naspavate.

Comments