Sada kada smo ponovo u prilici da organizujemo manja okupljanja sa prijateljima u svom stanu, sve što želimo je da ih organizujemo. Letnje večeri u gradu su sjajne, nemojte me pogrešno razumeti, ali postoji nešto romantično u letnjim noćima provedenim u rashlađenom stanu ili na terasi u grupi bliskih prijatelja, uz muziku i homemade večeru. S obzirom na to da većina nas dugo nije organizovala večeru za prijatelje, morali smo malo da se podsetimo osnova – a najbolje savete našli smo kod francuske spisateljice i broadcaster-ke Camille Charrière, koja je čak kreirala ograničenu seriju specijalno dizajniranih keramičkih tanjira za večeru, u saradnji sa umetnicom Laetitiom Rouget. Camille je otkrila svoje tajne, mi vam ih prenosimo, a na vama je samo da ih ispratite i okrenete svoje prijatelje i pozovete ih na druženje!

Pravilo 15 minuta

U Francuskoj se ovo pravilo naziva le quart d’heure de politesse, i zlatno je pravilo ponašanja pri odlascima na okupljanja. Ono je praktično deo bontona koji svi poštuju i podrazumeva da ćete na svako okupljanje na koje ste pozvani zakasniti 15 minuta, kako bi to ostavilo domaćinu još nekoliko dodatnih trenutaka da se pripremi, popravi šminku ili u poslednjem trenutku još malo pospremi stan. Ovo pravilo ipak ne važi u svim državama, iako bismo želeli da je tako, te se u Londonu dešavalo da gosti koje je Camille pozvala dođu tačno u minut dogovorenog vremena, što ju je ostavljalo nespremnu i iznenađenu. Iako se pravila ponašanja od države do države razlikuju, svima prija nekoliko minuta da odahnu pre dolaska gostiju, a značajno je i ne kasniti previše. Sve preko 15-30 minuta kašnjenja smatra se neučtivim, te imajte i to na umu.

Sir je uvek dobar izbor

Kada razmišljate o “grickalicama”, sir je uvek dobar izbor. Camille smatra da bi uvek nakon obroka trebalo da servirate tanjir sa nekoliko različitih vrsta sira, uz koji ćete poslužiti i hleb i zelenu salatu. Sir je savršena zdrava grickalica za žurke i večere organizovane kod kuće, i odlična je tranzicija sa formalnog dela večere na casual nastavak večeri u kojem ćete đuskati, pričati ili jednostavno uživati uz vino. Svi uživaju u siru, on je odličan partner vinu i čak i oni koji vam kažu kako zbog linije ne bi smeli da ga jedu u kasnim satima će ga rado probati.

Comments