Fotografija je umetnost – pored toga što služi tome da zabeleži određeni trenutak, fotografija može o nečemu da govori. Ona može da nam pokaže kako umetnik vidi svet, da nam prenese snažnu poruku, da bude aktivistička, lepa, zabavna.

Sigurno imate fotografe koje cenite, zato vam i predstavljamo one koji dolaze iz Azije i koji umetnost i svet vide na sasvim drugačiji način koji može biti veoma zanimljiv i jedinstven.

Alex Leese

Alex Leese je fotografkinja koja se bavi modnom fotografijom, a pored toga voli da pravi takozvane “antropološke studije”. Njene fotografije proučavaju ljudsko telo, njegovu lepotu, pokrete i prirodnost. Uglavnom fotografiše ljudsku figuru u raznim pozama i time nam šalje određenu poruku.

Na njenoj izložbi Boys of Hong Kong pokušavala je da prikaže stereotipe azijskog maskuliniteta. A njen poslednji projekat Me+Mine nastao je u toku izolacije za vreme korone. Na fotografijama su prikazane gole žene iz celog sveta, fotografisane prilikom Zoom  poziva.

Alex smatra da je umetnost veoma moćno oružje za menjanje sveta.

Hanna Moon

Ovo je fotografkinja koja dolazi iz Južne Koreje. Nekada je radila kao asistentkinja fotografa Tyronea Lebona, a sada je samostalna autorka. Godine 2019. otvorila je izložbu pod nazivom English As a Second Language gde istražuje razlike u kulturi i prikazuje svoj kulturni identitet.

Na njenim fotografijama možete videti potenciranje tradicije, ali na sasvim originalan i umetnički način.

Ren Hang

Ren Hang je definitivno fotograf za koga bi trebalo da znate ako volite fotografiju kao umetnost. Pojedini njegovi radovi su legendarni. Bavio se nude fotografijom, uglavnom fotografišući svoje prijatelje. Smatra se da je njegov rad imao veliki uticaj na ukidanje tabua vezanih za seksualnost u Kini.

Comments