Ukoliko ste u periodu života u kojem sa partnerom radite na trudnoći i u planu vam je da zatrudnite – svaki korak koji načinite za sebe i svoj organizam može biti od presudnog značaja. Vaše zdrave navike su u ovom periodu ključne i poboljšavaju vaše šanse da zatrudnite, a mi smo istražili onu osnovnu naviku, redovnu i svakodnevnu ishranu. Čak i poznata izreka kaže “you are what you eat“, i zato u nastavku teksta saznajte koje bi to namirnice bilo najbolje da konzumirate ukoliko želite da ostanete u drugom stanju!

Namirnice sa folnom kiselinom, odnosno vitaminom B9

Folna kiselina je ključna za ispravnu replikaciju DNK lanca, kao i spajanje proteina. Zato je važno da u danima koji prethode trudnoći konzumirate vitamin B9, koji sadrži folnu kiselinu – jer nedostatak folne kiseline može izazvati defekte kod beba veoma rano u trudnoći, kao što je spina bifida. Uz to što folna kiselina može preduprediti neželjene zdravstvene probleme vaše bebe, ona vam može pomoći i da ostanete trudni i održite zdravu trdunoću. Pored suplemenata, važno je da konzumirate hranu koja u sebi sadrži folnu kiselinu, kao što su avokado, spanać, zeljasto povrće, kelj ili mahunarke poput edamamea.

Namirnice sa Omega 3 mastima

Hrana koja je najbogatija omega kiselinama i mastima je riba, a ona je pogodna kako za žene (buduće trudnice), tako i za muškarce. Nema svaka riba isti nivo omega masti u sebi – ali ribe poput sardina, lososa, haringe, inćuna i skuše imaju, i stoga su baš one preporučljive su budučim mamama. Neku od ovih riba (ili više njih) bi trebalo da konzumirate dva do tri puta nedeljno pre i tokom trudnoće, jer su omega masti značajne i za vaš organizam i za zdrav razvoj vaše bebe. Omega kiseline možete uzimati i u vidu suplemenata.

Comments