Da li ste jedna od osoba koja je u stanju da za put od 3 dana spakuje duplo više pari čarapa, 7 odevnih kombinacija, 3 para patika, svu skin care rutinu od kojih pola proizvoda ne koristite, knjige koje nećete stići da čitate? Niste jedini. Vrlo je moguće da, ako ne ponesete više stvari koliko vam je potrebno, imate strah da će vam usled neočekivane situacije biti potrebno baš to što niste spakovali.

Imamo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se organizujete i da znate šta vam je sve neophodno za vaše putovanje. Napravićete jedinstvenu listu osnovnih stvari koje će vam biti neophodne gde god da krenete.

Prilagodite odeću vremenu i aktivnostima

Sasvim je logično da treba da se prilagodite klimi i vremenu koje će vas očekivati na destinaciji na koju ste se uputili. Proverite vremensku prognozu kakvo vas vreme očekuje i u skladu sa tim birajte odeću.

Pročitajte i ovo: Evo gde putovati ako na letnji odmor idete tek u oktobru

Druga najbitnija stvar prilikom pakovanja je da uzmete u obzir kakve aktivnosti ćete imati na putu. Da li planirate da planinarite, da se kupate na bazenu, da li je u pitanju poslovni sastanak, venčanje? Ovo su sve vrlo različite aktivnosti za koje će vam biti potrebna drugačija vrsta odeće.

Jedna majica ili haljina po danu

Ovde dobro dođu kapsule garderobe, napravite takve kombinacije da sve sa svim može da se slaže. Svaki gornji deo sa donjim delom odeće, zajedno sa obućom i torbom.

Računajte da će vam biti potreban jedan autfit po danu, plus jedna majica preko na svaka tri dana. Dakle, ako putujete na 6 dana, spakujte dva gornja dela odeće (majice, košulje), jer je uvek potrebno da imate nešto u rezervi. Tako ćete imati više izbora ili zamenu ako to bude neophodno.

Jedan do dva para pantalona na svaka tri dana

Farmerice i pantalone se mogu nositi više dana, a i zahvalne su za kombinovanje sa ostatkom odeće. Od dva do četiri para pantalona će biti sasvim dovoljno da vas pokrije za čitavu nedelju putovanja. Računajte da ćete u kombinacijama imati i bar jednu haljinu, što znači da vam neće biti potrebno previše pantalona. A ako idete na more, uglavnom ćete nositi šortseve i suknje. Savetujemo vam da spakujete minimum jedan par farmerica ako dođe do zahlađenja.

Jedna jakna ili kaput na svakih 5 dana

Kada idete na putovanje, obično jednu jaknu već nosite na sebi, tako da neće biti neophodno da je spakujete. Ali ako idete na duže putovanje, spakujte još jednu jaknu, mantil ili kaput (zavisi od vremenskih prilika) da biste mogli da menjate.

Jedan par obuće po aktivnosti

Kada se pakujemo, obično pravimo grešku koja ide u dva ekstrema – neko će spakovati jedan par obuće za svaki dan, a neko će poneti samo taj jedan par koji ima na sebi i onda će na putu shvatiti da je napravio grešku. Kada pakujete obuću, pakujte tako da bude prilagođena aktivnosti na koju idete. Obavezno ponesite jedan par udobnih patika, jer je vrlo izvesno da vas očekuje posećivanje mesta u kome se nalazite. Ako planirate izlazak, ponesite elegantnije cipele, za šetnju po plaži sandale ili papuče…

Pakovanje donjeg veša

Gde god da idete izračunajte koliko ćete dana ostati i spakujte toliko pari gaća i jedan par gaća plus. Na svaka četiri dana ide još jedan dodatan par gaća. Znači, za putovanje od nedelju dana spakujte devet pari.

Što se tiče brushaltera, spakujte jedan brushalter za dva do tri dana. Za nedelju dana je dovoljno spakovati tri ili četiri brushaltera, zavisno od toga koliko se znojite. A ako idete na aktivan odmor i velika je verovatnoća da ćete se znojiti svakog dana, onda pakujte jedan brushalter za svaki dan.

Pročitajte i ovo: Tips & tricks za najbolje fotografije sa putovanja!

Pidžama i čarape

Ako se znojite dok spavate, preporučujemo vam da spakujete jednu pidžamu za svaki dan, a ako ne, dovoljna je jedna pidžama na tri dana.

Osnovno pravilo je da spakujete onoliko pari čarapa koliko dana provedete na putu. Ali, ako idete u toplije krajeve gde ćete nositi papuče i sandale, slobodno smanjite broj čarapa.

Naslovna fotografija: instagram.com/tash_ps

Jovana Petković

Comments