Drugog petka u novembru, moskovski Crveni trg bio je svedok intrigantne pojave modnog giganta Louis Vuitton-a. Cjelokupni “kofer ansambl” našao se u centru velikog trga, u blizini Kremlja. “Vogue”-ov ruski veb sajt “Vogue Russia” najavio je izložbu poznatog autora kao ikonu mode i dizajna sa tradicijom. Hiljade ručnih prtljaga izrađeno je u porodici Luj Viton od 19. vijeka i svi oni nose priču za sebe, mnogo veću nego bi se reklo da je to sasvim običan prtljag.

traditional trunk Pakujte kofere: Louis Vuitton je stigao u Moskvu!

Sanduk korišten na francuskim dvorovima

Luj Viton je svoj rad započeo praveći sanduke za francuske dvorove 1850. godine. A 1854. proizvođač je ponudio moderno rješenje elegantnog, ujedno i praktičnog, prtljaga koji će odgovarati njegovim klijentima. Zatim kuća Louis Vuitton započinje proizvodnju raznih vrsta prtljaga za različite namjene: avanture, ekspedicije istraživača, kneginje, dendije, poznate ličnosti, umjetnike. Imena sa liste su: Daglas Ferbanks (Douglas Fairbanks), Ernest Hemingvej (Ernest Hemingway), koji je posjedovao kofer za knjige, Demijan Hrst (Damien Hirst), Isidora Dankan (Isadora Duncan) i Šeron Stoun (Sharon Stone), svi oni putovali su sa Vuitton-om u ruci.

family LV Pakujte kofere: Louis Vuitton je stigao u Moskvu!

Komplet ručnih prtljaga za putovanje

U svijetu ideja bez granica

U novembru 2010. godine Louis Vuitton objavljuje 100 legendarnih modela kofera, najljepših kreacija u kolekciji od preko 800,000 zabilježenih fotografija. Mnogi od tih lijepih primjera biće izloženi upravo u Moskvi, posredstvom kneza Vladimira Orlova, kao jednog od vlasnika, ali i člana carske porodice.

Louis Vuitton 100 Legendary Trunks Pakujte kofere: Louis Vuitton je stigao u Moskvu!

Legendarnih 100 LV prtljaga na okupu

Kutija za krevet u službi škafa za odjeću, brodski kofer, čajni set, toaletni komplet, cirkusni sanduk, kutija za malu putujuću biblioteku, kavijar kofer – samo su neki od domišljatih komada koji će biti prikazani u ruskoj prijestonici, zajedno sa nevjerovatnim pričama. Posjetioci će imati priliku da saznaju istoriju velike porodice i modne kuće LV, kao i istoriju savremenog dizajna i saradnje koje su ostvarili poslednjih godina. Kada se kaže Louis Vuitton, prva asocijacija je luksuzan dojam umjetničkog putovanja. Danas je Louis Vuitton kuća u rangu najvećih proizvođača sa razgranatom mrežom radnji širom svijeta.

Tea trunk LV Pakujte kofere: Louis Vuitton je stigao u Moskvu!

Kofer-čajnik za posluživanje

library trunk Pakujte kofere: Louis Vuitton je stigao u Moskvu!

Mala biblioteka smještena u prtljag

World Tour Vintage Hotel Labels LV Pakujte kofere: Louis Vuitton je stigao u Moskvu!

Vintidž sanduk, hotelska serija Louis Vuitton-a

Istorija

Logotip brenda simbol je japanskog cvijeta koji je prvi put predstavljen 1896. godine. Čuveni monogram je osmišljen naročito da bi se spriječilo falsifikovanje prtljaga pariske kompanije. Ipak, zbog svoje upečatljivosti torbe Louis Vuitton postale su najreprodukovaniji element u modno-trgovačkoj industriji današnjice.

Kreativni lider svega ovoga bio je Luj Viton (Louis Vuitton) rođen u pokrajini Jura, u Francuskoj, 1821. godine. 1837. Luj dolazi u Pariz gdje počinje učenje zanata izrade prtljaga od Monsieur Marechal. Stičući iskustvo sa mušterijama, slušajući njihove potrebe, kao i prateći imućne pariske porodice koje su u to vrijeme putovale, on uskoro razvija sopstveni posao otvarajući brojne mogućnosti u kreiranju. 1860. godine osniva veliku fabriku u sjeverozapadnom kraju Pariza – Asnières-sur-Seine. U narednoj deceniji ostvario je inovativan dizajn proizvoda, šireći spektar ponude, uključujući i mali kofer-orman, kao prvi primjer. 1892. godine, nakon njegove smrti, sin Žorž (George Vuitton) nasleđuje očev zanat razvijajući svjetski biznis. U sklopu novih ponuda i ideja, on je osmislio i prvu petocifrenu šifru za katanac. Zbog porasta broja kupaca, brend stiče ugled i van granica Francuske, pa će se uskoro naći u velikim svjetskim centrima Njujorka, Buenos Ajresa, Vašingtona, Londona… 1936. Žorža nasleđuje sin Gaston. Kasniji naslednik, koji nije iz porodice Viton, bio je Mark Džejkobs (Marc Jacobs).

Kao što nam je poznato, Louis Vuitton posjeduju gotovo sve zemaljske javne ličnosti, poput Dženifer Lopez (Jennifer Lopez), Skarlet Johanson (Scarlett Johansson), Kristine Riči (Christina Ricci), Anđeline Džoli (Angelina Jolie), zatim supermodeli: Žizel Bundšen (Gisele Bundchen), Kejt Mos (Kate Moss) i Naomi Kembel (Naomi Campbell). Uključujući čak i prvog sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova (Mikhail Gorbachev).

Stvaralački opus “Louis Vuitton” može se vidjeti od 4. decembra 2013. do 19. januara 2014. godine u Moskvi.

Spremite svoje kofere!


Jana Radonjić – ime iza bloga estheticsense, vizuelna umjetnica bavi se estetikom i psihologijom (vizuelnih) umjetnosti, kreativnim pisanjem a često se nađe i u ulozi kostimografa i scenografa. Najviše značaja pridaje „oplemenjivanju društva“ kroz različite umjetničke forme.

Comments