Nedeljna kupovina namirnica za mnoge je postala deo vikend rituala. Dajte nam odeljak sa svežim voćem i povrćem i pričaćemo o tome narednih pet dana. Postoji nešto posebno u tome kad se napuni frižider za celu nedelju, a pritom se osećate zadovoljno i uspešno. Kupovina namirnica nam je nekada možda bila dosadna, ali kako odrastamo sve više uživamo u istraživanju nepreglednih rafova supermarketa ili šarenih pijaca. Otkrivamo vam kako vaš odlazak u market može da postane pametna kupovina namirnica, bez griže savesti.

Zahvaljujući pojedinim korisnim promenama i savetima, promenili smo način na koji kupujemo namirnice, a samim tim i način na koji se hranimo. 

Pametna kupovina namirnica – jednostavni saveti koje možete lako da primenite

Planirajte pre odlaska u prodavnicu

Lutanje između rafova bez spiska, osim što može da bude skupo, takođe oduzima mnogo vremena. Pravljenje spiska vam pomaže da ne kupujete previše hrane koja će se na kraju baciti, ali i da odredite koje namirnice možete da koristite za više obroka, posebno ako kupujete samo za sebe. Takođe, bićete efikasniji prilikom kupovine i pripreme obroka. Ako vam je muka od pravljenja još jednog spiska, probajte aplikaciju koja će to uraditi za vas, kao što je AnyList.

Nikada ne idite u kupovinu gladni

Svi smo to radili: zatvorili ste laptop za dan i bliži se vreme večere, ali shvatate da nemate ništa kod kuće. Jurite u prodavnicu samo da biste na kraju kupili razne stvari (više slatkiša i slanih grickalica koje vam verovatno nisu potrebne) za trenutno zadovoljstvo. Da biste izbegli kupovinu uglavnom nezdravih stvari (i nagli skok šećera u krvi), probajte da planirate kupovinu nakon što ste pojeli pun, izbalansiran obrok. Novčanik će vam biti zahvalan.

Kupujte sezonsko voće i povrće

Naš organizam prirodno žudi za sezonskim voćem i povrćem. Konzumacija sezonskih namirnica zadovoljava potrebe vašeg organizma, ima bolji ukus, hranljivije je i isplatljivije. Kupovina na lokalnoj pijaci umesto u velikim lancima je siguran način da pronađete lokalne i održive proizvode. Čak i ako kupujete u obližnjem lancu marketa, birajte organske sezonske namirnice. Istražite koje su takve u vašem kraju i koristite aplikaciju/ili na papiru sastavite spisak voća i povrća koje želite da ponesete kući.

Čitajte deklaracije na proizvodima

Ne mislimo na praćenje kalorija, već na razumevanje kvaliteta hrane. Čak i ako je proizvod reklamiran sa tradicionalno zdravim pridevima poput “prirodno”, “bez glutena”, ili “bez šećera”, mogu se kriti i drugi sastojci koji nisu tako dobri za vas, poput dodatog šećera ili hemikalija. Deklaracije na prednjoj strani koje tvrde da su zdrave, mogu biti obmanjujuće, navodeći vas da verujete da je proizvod zdraviji nego što jeste.

Ne potcenjujte zamrznuto voće i povrće

Iako često smatramo deo sa zamrznutom hranom jednim od manje zdravih sektora u prodavnici (zamrznuta pica i sladoled uvek nas zovu), ona takođe sadrži skrivene đakonije, kao što su zamrznuto voće i povrće. Fer je pretpostavka da je sveže voće i povrće najbolje, ali istraživanja su pokazala da zamrznuto voće i povrće može imati jednako mnogo vitamina, a ponekad i više, kao njihovi tek ubrani pandani. Budući da kupljeno sveže povrće ne traje dugo, imati zamrznuto pri ruci je korisno za pripremu zdravog obroka u tren oka. Plus, trajaće dugo (zamrznuto voće i povrće može trajati do godinu dana, u zavisnosti od toga šta je), tako da ne morate brinuti da će se uskoro pokvariti.

Birajte zdrave i užine koje će vas zasititi

Kad pripremamo obroke, obično planiramo unapred, ali kad ogladnimo, kad nemamo ništa planirano, posežemo za praktičnom, lako dostupnom kesicom čipsa. Iako bi trebalo uvek jesti kad ste gladni umesto na osnovu perioda dana, užina često znači pakovanje hrane sa visokom dozom šećera i dodatim hemikalijama. Planirajte vreme za užinu tako što ćete pri ruci imati zdravu užinu kao što su humus sa krekerima ili povrćem, kuvana jaja, mešani orašasti plodovi, grčki jogurt sa bobičastim voćem ili sir.

Birajte meso i mlečne proizvode od životinja koje su hranjene u prirodnim uslovima

Znate onu izreku ti si ono što jedeš? Ovo ne može biti relevantnije nego kad je reč o kupovini mesnih i mlečnih proizvoda. Ne tretiraju se sve životinje na isti način; važno je da pažljivo birate proizvode životinjskog porekla. Prerađene proteinske varijante, kao što su prerađena mesa poput kobasice i slanine, mogu sadržati aditive i konzervanse koji mogu da naruše zdravlje creva. Sa druge strane, proteinski proizvodi životinjskog porekla sa pašnjaka, meso hranjeno travom, divlje ulovljena riba i drugi organski mesni prozvodi mogu da sadrže visoke hranljive materije i ne izazivaju upalu kao što vidimo u prerađenom mesu uzgajanom na farmi. Da, skuplje je kupovati organsko meso, ali to je jedna od oblasti za koje se isplati da se izdvoji više novca. Čitajte deklaracije i kupujte lokalno kad god je moguće.

Znajte kad se isplati trošiti više, a kad treba štedeti

Možda u podsvesti imate ugrađeno da zdrava ishrana mora biti skupa, ali to nije nužno slučaj. Kao i za sve u životu, birajte gde da trošite više, a gde da štedite. Kupovina namirnica nije izuzetak. Razmislite o plaćanju više za organsko meso, mlečne proizvode i kvalitetna ulja (mislimo i na maslinovo ulje). Što se tiče štednje, kupujte orašaste plodove i semenke na veliko, zamrznutu ili konzervisanu morsku hranu, i osnovne namirnice, kao što su sušena pasta i začini.

Kupujte prema potrebama svog organizma

Wellness industrija je toliko puna opcija da možemo lako da se izgubimo u izboru. Ali, kao i sve ostalo što se tiče naših tela, kupovina namirnica i ishrana nisu jednaki za sve. Kad je reč o odabiru artikala u marketima, slušajte svoj organizam pre svih drugih saveta. Hrana koja važi za zdravu možda neće činiti da se osećate dobro. Otkrijte šta odgovara vašem telu i kupujte prema toj informaciji, umesto prema onome što je trenutno popularno na TikToku. Eksperimentišite sa novim voćem, žitaricama, mastima, i drugom hranom punom zdravih sastojaka, a zatim proverite kako vaše telo reaguje na sve to. Za hranu koja vam ne odgovara, znate šta da radite: ne kozumirajte je.

Pročitajte i ovo: Poboljšajte obroke bez mnogo truda – uz ove namirnice

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Nikola Gudelj

Comments