Parga – more u proleće

Plaža Piso Krioneri

Desetak godina već nisam bila na letovanju u pravom smislu te reči. Na moru sam više bila u prolazu, usput, koji dan pa nastavljam dalje. Nisam ni pretpostavila da će mi baš letovanje ovoliko prijati. Naravno, pod “letovanje” ovde podrazumevam boravak u jednom mestu na moru duže od 3 dana. Većina bi sigurno tu dodala još neke uslove da se putovanje nazove letovanjem. Meni je ovo bilo dovoljno.

piso krioneri Parga – more u proleće

Talasići – jedini prizor uz koji umem da meditiram

Slučajno sam završila na ovom odmoru. Među mejlovima sa reklamama otvorila sam jedan koji me je klik po klik odveo do ponude za deset noćenja u Pargi sa autobuskim prevozom za neke smešne novce. Toliko smešne da sam istog dana uplatila sve za dvokrevetnu sobu, pa tek kasnije tražila društvo. Prvo sam pitala Divnu da mi se pridruži i tu je potraga za saputnikom bila završena.

piso krioneri 2 Parga – more u proleće

Divna, Piso Krioneri i ja

Boravak na moru sredinom maja može biti dovoljno topao i za kupanje, kažu meštani, ali je ovog puta sve osim vode bilo toplo. Hladno more i dnevne temperature oko 26 stepeni savršeno su odgovarali dužem spavanju, pešačenju, izletima. Na plaži smo se zadržavale toliko da popijemo kafu na ležaljkama, mirišimo more i slušamo talase, kao meditiramo i kao se sunčamo.

setaliste Parga – more u proleće

Na glavnom šetalištu Parge

Izbegle smo turističku gužvu koja prati vrućine i sredinu leta. Kažu da smo izbegle i veće cene po kafeima i restoranima, mada to nisam primetila. Izbegle smo i izbegavanje onog dela dana kada zbog vrućine nije za šetnju, nije za sunčanje, nije za kupanje, nije ni za šta. Ujutro se naspavamo, obavimo rituale kafe i doručka, i ostatak dana je avantura.

zaliv Parga – more u proleće

Zaliv i najlepše ostrvce

O Pargi svi pričaju da je izuzetno lepo mesto. Da ima nekoliko lepih plaža u blizini. Da ima i stari grad sa tvrđavom koji je fantastičan za lutanje i fotografisanje. Puno ostrva u blizini, da je odatle jednostavno napraviti interesantne izlete. Na primer do Lefkade ili Krfa, pa i do Meteora. Sve je ovo tačno, uverila sam se.

ulicice Parga – more u proleće

Uličice starog grada

Stari grad je apsolutno moj favorit. Uske i krivudave ulice, strme i naporne u oba pravca, sa gusto poređanim kućama i fantastičnim detaljima starog i novog uređenja. Tu su naravno i sve najinteresantnije bašte restorana i kafića sa prelepim pogledom na mali zaliv sa ostrvcima; radnje sa suvenirima, rukotvorinama od kože i keramike, garderobom, nakitom… šta god vam na pamet padne.

pogled sa tvrdjave 1 Parga – more u proleće

Pogled sa tvrđave

Comments