Putujete u Pariz? Hmmm… neponovljiv osećaj koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim! Iako se čini da je možda o Parizu sve rečeno, uvek postoji po još nešto što bi se moglo dodati. To je jednostavno grad u kome sve izgleda drugačije i grad u kome je sve moguće.

slika113 Pariz: Putem ljubavi, mode i umetnosti

Jedan od njegovih najpoznatijih simbola– Ajfelov toranj

slika211 Pariz: Putem ljubavi, mode i umetnosti

Ulice Pariza obojene bojama jeseni

Prvo što se vidi prilikom ulaska u Pariz jeste njegova arhitektura, široke avenije duž kojih se prostiru redovi drveća, zgrade od belog kamena i crnih krovova, pariski balkoni prepuni cveća i prozori opšiveni diskretnom kamenom čipkom. Novo i moderno, ali ponovno s mnogo stila, može se videti u zapadnom delu grada La Défense.

slika312 Pariz: Putem ljubavi, mode i umetnosti

La Défense – najveći biznis centar Evrope

slika411 Pariz: Putem ljubavi, mode i umetnosti

Prelepe zgrade od kamena sa diskretnim crnim ogradama

U centru su smeštene najveće turističke atrakcije, koje su sve redom vrhunski kulturni primerci.

Od sakralnih građevina vredi pogledati i prekrasnu srednjovekovnu Crkvu Sainte-Chapelle, kao i “Hotel des Invalides”, čija se zlatom optočena kupola ističe među pariskim krovovima. Turisti ne propuštaju da obiđu prekrasnu gotičku katedralu Notre Dame, sagrađenu 1334. godine na mestu drevnog rimskog hrama, u kojoj je Napoleon krunisan za cara.

slika510 Pariz: Putem ljubavi, mode i umetnosti

Prekrasna srednjovekovna katedrala

slika67 Pariz: Putem ljubavi, mode i umetnosti

Umetnost gotike Notre Dame

slika76 Pariz: Putem ljubavi, mode i umetnosti

Rozeta u katedrali Notre Dame, delo svetskih majstora

Pariz nije samo ogroman grad na obali jedne male reke pune suza, grad svetlosti u kome su se gasile najveće ljubavi, grad mode u kome su njeni najveći podanici pali na kolena da bi zaprosili ljubav svog života, možda baš na aveniji Montanj, tu ispred izloga Diora.

Nije slučajno ni to što je Napoleon iz Pariza pošao u osvajanje sveta da bi ga poklonio svojoj Žozefini, niti što je Marija Kalas u njemu umrla zaboravljena, usamljena i napuštena. U njemu je jedna princeza zbog svoje ljubavi izgubila život i tamo ostavila svoje poslednje reči – Volim te.

Sena deli grad na: Levu obalu (Rive Gauche): stari univerziteti, ministarstvo, velike knjižare – glava Pariza
Desnu obalu (Rive Droite): poslovne i trgovinske četvrti – ruke Pariza.

slika83 Pariz: Putem ljubavi, mode i umetnosti

Leva obala Sene

slika91 Pariz: Putem ljubavi, mode i umetnosti

Desna obala Sene

Za Francuze Pariz je centar sveta. Za ostale stanovnike planete – metropola svih metropola. Dive mu se i zavide mu danas koliko su to činili i pre sto godina.

slika101 Pariz: Putem ljubavi, mode i umetnosti

Najpoznatiji evropski muzej Louvre

slika114 Pariz: Putem ljubavi, mode i umetnosti

Izlog poznate modne kuće Louis Vuitton

slika121 Pariz: Putem ljubavi, mode i umetnosti

Prelepi pariski lokali

Francuski modni brendovi poput Chanel, Dior, Hermes i Louis Vuitton su ikone trenda među svetskim brendovima, a upravo su svi oni bazirani u Parizu. Mnogi manje poznati francuski brendovi pretvorili su Pariz u jedan od najkreativnijih modnih gradova na planeti. Uvek se trude da izgledaju neverovatno šik.

Parisian chic style je dobro ukombinovana klasična odeća sa elementima modernog, gde je posebna pažnja posvećena detaljima zahvaljujući kojima uspevaju da zadrže dozu jedinstvenosti.

Koko Šanel (Coco Chanel) zasigurno je jedna od najuticajnijih i najinovativnijih modnih dizajnerki svih vremena, a njena čuvena izreka o stilu glasi “Moda nije pitanje odeće. Moda je u zraku, rođena iznad vetra. Morate imati intuiciju za nju. Ona je na nebu i na cesti”. A Pariz je upravo takav, u njemu modu osećate u vazduhu i ona je svuda oko vas!


Valentina Krstović dolazi iz Tivta, autorka je bloga “Black&Blonde”. Učenica, blogerka, veliki sanjar, a pre svega zaljubljenik u život.

Strahinja Đurović je diplomirani ekonomista, živi i radi u Parizu. Veruje da su svi snovi ostvarivi.

Comments