Trendovi lepote sve više podsećaju na slike Claudea Moneta, a pastelne nijanse senke za oči napravile su ultimativni povratak – odstupajući od agresivnih boja i kontura.

Zasigurno nam je svima bila potrebna promena, ali kako je sve počelo? Fotografkinja Sophia Jaramillo brzo je postala nova njujorška street style zvezda. Tim povodom, proslavila je svoj 23. rođendan tematskom zabavom pod nazivom “pastelni maturantski ples”. Jaramillo je u svom stanu u Bushwicku osmislila dekoraciju sa holografskim zavesama i poslužila tortu u obliku srca ukrašenu šarama kremastog šlaga.

Pastelne nijanse senke za oči – ljubav prema estetici Marie Antoinette

Na noktima je nosila set šarenih elemenata u nijansama koje podsećaju na Jelly Bellies slatkiše – piña colada na domalom prstu, a cotton candy na malom prstu. Na očima je imala pastelnoplavu senku. Zaljubljenici u Sofia Coppola Marie Antoinette estetiku sve više preferiraju meke tonove, pa je i povratak pastelnih nijansi bio prirodni sled događaja.

Naravno, ništa nije potpuno spontano, a comeback trenda bledoroze senki se može nazvati reakcijom na ultradefinisane, strogo propisane tutorijale koji su prethodnih godina dominirali YouTubeom i TikTokom, kao i na intenzivno konturisanje koje je postalo neizbežno u svakom makeup looku. Svi smo pomalo umorni, bilo da je to zbog apokaliptički narandžastog hajlajtera ili zbog gomile proizvoda koje nam nude, istovremeno ističući važnost izraženih jagodičnih kostiju. Pojava mutne i eteralne šminke pruža odmor od tog specifičnog načina filtrirane realnosti.

Želja za svetlucavim izgledom nije sasvim nova – još je u Viktorijansko doba bila prisutna određena varijacija pastelne šljokičaste senke – od sjajnih bisera rastvorenih u kiselini kako bi se postigao željeni sjaj. Nakon Drugog svetskog rata, uvođenje jeftinog sastojka poznatog kao bismut-oksihlorid, koji se naziva “sintetička perla”, pomoglo je u masovnoj proizvodnji sjajnih proizvoda za lepotu.

Šminkerka Phyllis Cohen iz Londona je decenijama koristila pastelne senke za makeup lookove diva poput Tine Turner i Annie Lennox, čija je paleta boja oblikovala estetiku cele glam-rok ere. Sedamdesetih je ovaj izgled bio omiljen legendarnoj Cher, koja je od pastelnih nijansi napravila svoj zaštitni znak. Mnoge pevačice iz kasnijeg perioda su preferirale ombré boje na očima; a osamdesetih su Madonna, Brooke Shields i Cyndi Lauper preuzele vodeću ulogu.

Iako su mnogi izgledi iz prošlosti zahtevali ekstremnu preciznost, današnja interpretacija je vrlo jednostavna. Ideja za pokretanje ove verzije trenda začeta je prošle godine kada je manekenka Iris Law na svoju prvu Met Galu otišla sa providnim, “sanjalačkim” pogledom. Suprotno od zastrašujuće komplikovanih smokey očiju, ovaj look ne zahteva ništa više od intuitivnog nanosa boje. U pitanju je slobodnija tehnika, koja predstavlja prirodnu evoluciju estetike šminke. Sve češće, inventivnost je važnija od veštine i, umesto perfekcionizma, ceni se autentičnost i samostalan rad.

Istovremeno, sve više stilista i modnih entuzijasta primećuje ovu pojavu, a nedavno je na jednom muzičkom događaju u Los Anđelesu uočeno i kako su mladi izražavali svoju kreativnost dodajući hajlajter na različite delove očiju, stvarajući svetlucave akcente.

Ovo je upravo čarolija nove pastelne palete: kombinuje nežnost i eklektični duh, i stvara nevine motive koji se poigravaju s kosmičkom psihodelijom. Stil predstavlja portal koji vas vod u drugu stvarnost ili beg iz svakodnevnog života. Ne možemo da ne primetimo da je tinejdžerska HBO serija Euphoria imala snažan uticaj na podsticanje ovog estetskog izraza, pre svega protagonistkinje Maddy i Cassie. Vintage je budućnost, a perfekcionizam i višečasovni makeup tutorijali polako postaju deo prošlosti.

Kako biste postigli ovaj prefinjen izgled, izaberite pastelne senke koje odgovaraju vašem tonu kože i stilu. Ne plašite se da eksperimentišete s više nijansi istovremeno – miksovanje pastelnih boja može stvoriti poseban i neponovljiv efekat na vašim kapcima. Kada sledeći put budete izlazili, neka prirodan izgled bude vaš izbor – dajte sebi mogućnost da se igrate i uživajte u rezultatima.

Pročitajte i ovo: Chrome-girl fall: Trend koji je neizvodljiv bez velvet senke za oči

Naslovna fotografija: pinterest.com/holyclub

Milica Nešić

Comments