4 2 Nežna i odgovorna briga o psu – lak trik da uvek izaberete najbolje za svog ljubimca

Nežna i odgovorna briga o psu – lak trik da uvek izaberete najbolje za svog ljubimca

309506026 10159505724953577 6540344236677844536 n 2 Nežna i odgovorna briga o psu – lak trik da uvek izaberete najbolje za svog ljubimca
Rectangle 50 Nežna i odgovorna briga o psu – lak trik da uvek izaberete najbolje za svog ljubimca

Nežna i odgovorna briga o psu – lak trik da uvek izaberete najbolje za svog ljubimca

Group 78 Nežna i odgovorna briga o psu – lak trik da uvek izaberete najbolje za svog ljubimca

Sve što znam naučila sam od pasa, rekla je čuvena književnica Nora Roberts. I nije jedina koja tako misli. Pse vekovima nazivaju “najboljim čovekovim prijateljima”, a često se kaže i da su među najplemenitijim životinjama na svetu.

Da je to apsolutno tačno, potvrdiće vam svako ko u svom životu ima veselog krznenog prijatelja. Psi su naši najverniji saveznici, umeju da oteraju samoću, izmame osmeh na lice, donesu toplinu, radost i uzbuđenje u naš život, ali i da nas nauče šta znači bezuslovno poverenje, ljubav i prijateljstvo. I sve to sa četiri mekane šapice!

Ukoliko je vaše srce otvoreno za novo prijateljstvo i ako je vaša porodica spremna da primi novog člana, nema boljeg kandidata za to od slatke kuce. Zapravo, pas donosi i niz odgovornosti. On će biti novi član vaše porodice, živeće sa vama čitav život i vi ćete biti zaduženi da ga usrećite i ispunite njegove potrebe, a na taj način će vam i on uzvratiti vernošću i bezuslovnom ljubavlju.

Ali, ništa vam to neće teško pasti, jer udomljavanje psa je odluka koja će vam promeniti život iz korena – nabolje. Evo i kako.

Mask Group 6 Nežna i odgovorna briga o psu – lak trik da uvek izaberete najbolje za svog ljubimca

Potraži svog novog prijatelja i u azilu

Svaki pas ima specifičnu ličnost i sasvim poseban karakter, bez obzira na to odakle potiče. Vaša je odluka gde ćete upoznati svog novog prijatelja – možda u odgajivačnici pasa, možda u lokalnom azilu ili čak na ulici.

Postoji mnogo različitih pasmina i sve su vrlo interesantne na svoj način. Ukoliko želite da udomite psa iz odgajivačnice, razmislite o stilu svog života. Da li volite da budete aktivni i stalno ste u pokretu – ili ipak živite mirnije? Vaše životne navike utiču na to koja rasa će savršeno odgovarati vašem tempu. Zato je odgovorno i poželjno istražiti karakteristike pasmine pre odluke o udomljavanju, kako biste i vi i vaš novi ljubimac maksimalno uživali u budućnosti.

Pse neodoljivih karaktera sigurno ćete upoznati u lokalnom azilu. Tamo nežna bića čekaju onoga koji će im pružiti dom pun ljubavi – a biće vam bezgranično zahvalni i to će vam pokazati na najlepše načine. Lojalnost i privrženost pasa se ne može dočarati rečima. Udomljavanje kuce sa ulice ili iz azila je humani čin koji će vam se višestruko isplatiti. Spasićete više od jednog života usvajanjem psa iz azila pomažete da se napravi prostor za drugu životinju kojoj je sklonište potrebno.

I mešanci su podjednako zanimljivi, slatki i privrženi kao psi “čistog” porekla. Zapravo, jasno je da je svaki pas priča za sebe, bez obzira gde ste ga i kako upoznali. Sigurno je samo to da će vas voleti bezuslovno i da vas sa njim čekaju dani ispunjeni čistom radošću i nebrojenim avanturama.

Group 73 Nežna i odgovorna briga o psu – lak trik da uvek izaberete najbolje za svog ljubimca

Kako pas menja život nabolje

Postoji na desetine načina na koje pas drastično poboljšava vašu svakodnevicu, a mnoge je dokazala i sama nauka. Pre svega, sigurno ćete biti aktivniji, jer će vaš pas želeti da uživa u šetnji i igri sa vama. Inspirisaće vas da se razdrmate, a to je veoma korisno za celokupno zdravlje.

Dokazano je da samo 15 minuta sa psom povećava nivo serotonina i dopamina u mozgu jednostavno, naši čupavi prijatelji nas momentalno čine bar malo vedrijim. Vlasnici pasa se takođe brže oporavljaju od bolesti, pokazale su studije.

Pas će sigurno prizvati nove, zanimljive ljude u vaš život nema sumnje da ćete upoznati druge vlasnike jer su psi vrlo društveni i obožavaju da sklapaju nova prijateljstva. A sama činjenica da vas neko uvek radosno čeka da se probudite ili vratite kući je zaista magična. Taj osećaj dobro znaju svi vlasnici kuca.

Group 75 Nežna i odgovorna briga o psu – lak trik da uvek izaberete najbolje za svog ljubimca

Budi odgovoran vlasnik psa

Odluka o udomljavanju psa donosi mnogo radosti, ali i odgovornosti, koje vam neće teško pasti. Najvažnije je znati da je pas za ceo život budite spremni da brinete o njemu dok je slatko štene, ali i kad odraste i zađe u godine. 

Pas zahteva vreme i posvećenost kako biste živeli u harmoniji, a biće vam zabavno da ga učite lepom ponašanju i novim trikovima. Budite spremni da pronađete najlepše rute za šetnju i parkove u koje će jedva čekati da otrči.

Naravno, briga o zdravlju psa je obavezna, a podrazumeva redovne posete veterinaru i pažljiv izbor hrane. Kuce obožavaju da grizu i istražuju sve i svašta svojim zubima, pa je najvažnije da imaju zdrave i snažne zube i desni.

66 Nežna i odgovorna briga o psu – lak trik da uvek izaberete najbolje za svog ljubimca
66 Nežna i odgovorna briga o psu – lak trik da uvek izaberete najbolje za svog ljubimca

Naučite psa pravilima lepog ponašanja pozitivnom stimulacijom

Svi psi obožavaju poslastice, a na tržištu ćete pronaći različite vrste ovih proizvoda. Keksići i štapići sa ukusom mesa će vam doneti mnogo radosnih trenutka sa vašim ljubimcem koji će se uvek beskrajno obradovati ovom malom ritualu.

Poslastice su najlepši način da svog psa razmazite i pokažete mu koliko ga volite. Takođe su i korisne, jer ih i profesionalci koriste prilikom dresure.

Pedigree biskviti za pse, Biscrok i Markies, kao i poslastice Jumbone, Rodeo i Tasty Bites su dostupni u ukusima koje će vaš ljubimac obožavati, a baš zbog toga su veoma korisne kad želite da ga dresirate i naučite lepom ponašanju ili novom triku.

Kad pas zna da će za određeno ponašanje biti nagrađen ovim poslasticama, rado će vas poslušati jer će jedva čekati da ih smaže. Pedigree poslastice na taj način rešavaju problem žvakanja patika ili stvari koje su zabranjene, jer su adekvatna alternativa koja će se psu više dopasti. A biće vam zabavno i da ih koristite kako biste ga naučili novim trikovima.

Postoje i druge vrste poslastica, koje nisu ništa manje ukusne, ali su važne za oralnu higijenu psa. To su Pedigree Dentastix poslastice, koje spajaju najbolje od dva sveta: ukus kojem će se pas uvek radovati i zdravstvenu korist zbog koje će vaš veterinar biti zadovoljan. Zubi i desni su presudni za optimalno zdravlje psa, a Dentastix poslastice imaju oblik i sastav koji ih temeljno čisti i sprečava dalji nastanak kamenca. 

309506026 10159505724953577 6540344236677844536 n 2 Nežna i odgovorna briga o psu – lak trik da uvek izaberete najbolje za svog ljubimca
Rectangle 50 Nežna i odgovorna briga o psu – lak trik da uvek izaberete najbolje za svog ljubimca
4 2 Nežna i odgovorna briga o psu – lak trik da uvek izaberete najbolje za svog ljubimca

Ne postoji zdravija nagrada za vašeg psa i njegovo zdravlje – kada slatka kuca uđe u vaš dom, Pedigree poslastice su najbolji način da brinete o njoj i da je usrećite. Uostalom, pitajte druge pse – sigurni smo da će brzo dotrčati čim otvorite pakovanje Pedigree štapića!

SUBSCRIBE FOR WANNABE LATEST NEWS

X