Devedesete su izrodile brojne ikone koje i danas obožavamo, od Mariahe Carey i Gwen Stefani do Beyoncé i Britney Spears. To je bilo doba koje je napravilo prostor za mnoge muzičke velikane, a ondašnji hitovi (svaki je bio toliko autentičan da se i danas nalaze na našim plejlistama). Uvek smo željni nostalgije, pa smo napravili najbolju plejlistu za buđenje ženske energije kroz putovanje devedesetim. Ovo su…

Pesme iz devedesetih uz koje i danas rado đuskamo

Stop – Spice Girls (1997)

Spice Girls su izazivale euforiju gde god da se pojave. Spice manija je sredinom devedesetih izbijala na površinu gde god da se zadesite, a radio i muzički TV kanali su goreli od pesama kao što su Wannabe i Spice Up Your Life. Pored ovih, i Stop, sa njihovog drugog studijskog albuma, Spiceworld, izdvojila se kao oličenje bubble gum popa, a ne sumnjamo i da koreografiju i dalje znate napamet.

“Let’s Get Loud” – Jennifer Lopez (1999)

Boginja kakva je J.Lo sada može da vlada u svemu, od muzike do romantičnih komedija, ali davne 1999. odustala je od svog prvog studijskog albuma nakon što je glumila u nekolicini filmova. Let’s Get Loud je bio peti i poslednji singl u tom periodu, i samo ćemo reći da je prekinula taj niz pakleno dobrom završnicom.

Just a Girl – No Doubt (1995)

No Doubt su oličenje devedesetih, a ova pesma je bila velika stvar u to vreme. Njihovi savršeno sarkastični tekstovi bili su temelj nove feminističke himne koja je pomogla da se bend postavi na muzičkoj mapi. Just a Girl, koja govori o tome kako je biti žena u patrijarhalnom društvu, i dalje je relevantna skoro 30 godina kasnije, pa nismo baš sigurni koliko je to dobro, ali ove stihove svakako i dalje obožavamo.

…Baby One More Time –  Britney Spears (1998)

Pesma generacije. Inspiracija kostima za Noć veštica (koncept srednjoškolske uniforme je takođe bila ideja u kojoj je Britney bila pionir). Ovo je bio njen debitantski singl, koji je pomogao da se definiše muzika kasnih devedesetih, momentalno svrstavši Britney među velikane muzičke industrije.

Vogue – Madonna (1990)

I kraljica popa mora biti na našoj listi, zar ne? Iako su mnogi od njenih najvećih hitova objavljeni osamdesetih, Vogue se ušunjao i u narednu deceniju 1990. godine – i ostao hit do danas. I dalje nam nije dosadno da “vogujemo” uz Madonnino nabrajanje slavnih imena: Greta Garbo and Monroe, Dietrich and DiMaggio…

Say My Name – Destiny’s Child (1999)

Moda se ponavlja, ljudi. I Queen Bey i Kelly Rowland su bile koscenaristkinje spota, čiju estetiku i danas želimo. Album The Writing’s on the Wall, na kom se našla ova pesma, imao je hitove za sva vremena, kao što su Bills, Bills, Bills, Bug a Boo, Jumpin, Jumpin… ali, Say My Name je bio najuspešniji singl, jer je neprikosnoveno najpevljiviji.

Are You That Somebody – Aaliyah (1998)

Ova zanosna pevačica anđeoskog glasa, napustila nas je prerano, poginuvši u avionskoj nesreći 2001. godine. Mnogo je njenih pesama koje se mogu naći na ovoj listi, ali ovo je verovatno ona koju najčešće pevate – ipak joj je donela nominaciju za Grammy!

Barbie Girl – Aqua (1997)

Hajde da se pretvaramo da nam ova pesma nikada nije zaglavljena u mislima i da skrenemo pažnju na urnebes od muzičkog spota. Takođe, da li ste znali da je inspo za ovu pesmu bila kič Barbie izložba u Danskoj? (Zapravo, to ima smisla, jer je njihov pogled na Barbie… pomalo “divlji”). Uz planetarno popularni film Barbie (2023), i Barbie Girl se vratila na liste najslušanijih, ali u savremenoj izvedbi Nicki Minaj i Ice Spice, pod nazivom Barbie World.

Pročitajte i: Miley Cyrus i Pharell su objavili novu pesmu – i imamo hit u najavi

Milana Petković 

Comments