Iako povezujemo Koko Šanel (Coco Chanel) sa svim što je glamurozno, postojalo je vreme kad je njen život bio sve samo ne to. Iako je pokušala da sakrije i promeni priču o svom životu, istina je da je iz siromaštva i kao dete bez roditelja u Francuskoj dospela na čelo jedne od najuspešnijih modnih imperija na svetu. Ovo su neke od životnih lekcija koje možete da naučite od neverovatne Koko Šanel.

Vi, i samo vi, odredite sebi budućnost

Šanel je rođena u veoma siromašnoj porodici 1883. Nakon što joj je majka umrla, kada je ona imala samo 12 godina, otac je poslao nju i njene dve sestre u manastir. Kao mlada žena pokušala je sa karijerom u pozorištu, što je rezultiralo igranjem i pevanjem u kabareima. Šila je sa strane, nakon što je to naučila u manastiru, i radila poslove u različitim emisijama.

Na leto 1907. Šanel postaje ljubavnica mladog francuskog bivšeg konjičkog oficira i bogatog naslednika tekstila Étienne Balsan. Započela je druženje sa višim ešalonima francuskog društva i na kraju počela da eksperimentiše sa dizajnom. Postaje licencirani milioner 1910. godine i otvara butik, uz malu finansijsku pomoć svojih prijatelja, sa imenom Chanel Modes. Prodavnica postaje hit i ona otvara još jednu radnju u Bijaricu. Od tada njena imperija samo raste.

Status quo

Žene su bile ugnjetavane kada je moda u pitanju. Korseti, duge suknje, zakopčane bluze i td. Jedva da su mogle da se kreću. Ali, Šanel je sve to promenila pantalonama za žene. ,,Dala sam ženama osećaj slobode” kazala je. ,,Dala sam im nazad njihova tela. Tela koja su bila natopljena znojem zbog tadašnje mode, korseta, ukrasa, čipke, potkošulja i punjenja.”

coco chanel Pet lekcija o karijeri: Coco Chanel

“Najhrabriji čin jeste i dalje da mislite za sebe. Naglas.” Koko Šanel

Brendiranje je moć

Ko bi znao da će ime Šanel nekad nešto značiti? Ali taj brend je mnogo više od samog njenog loga. Prema Forbes.com i Sajmonu Graju, ona je bila u dobrom kontaktu sa svojim klijentima i proučavala njihove želje. Takođe je bila i potparol svog brenda i uvela u kulturu potpuno novi vokabular za razgovor o modi. Graj je napisao ,,Ona je ostvarila snažnu mistiku oko njenih recepata za stil. Šanel artikuliše suštinu transparentnosti, ali je zadržala striktno starateljstvo nad ‘tajnom sosu’ koji ju je načinio jedinstvenom.”

Comments