Kada ustanemo na levu nogu, kada nas kolega na poslu iznervira, našim daljim ponašanjem uglavnom doprinosimo nadogradnji lanca nervoze i besa. Neraspoloženje je, svakako, sastavni deo života, pogotovo onog haotičnog, brzog, ispunjenog zvonjavom telefona i raznoraznim zahtevima. Jedan od načina da se prekine teški lanac neraspoloženja jeste konzumiranje određenih namirnica. Koje su to namirnice i kako deluju na naš organizam pročitaćete u sledećim redovima.

Riba

Omega 3 masne kiseline pozitivno deluju na klinički definisane promene raspoloženja. Osobe koje češće konzumiraju ribu imaju manji rizik da obole od depresije. Pored sardine i tunjevine, počastite sebe nekada lososom i haringom, koje sadrže neprocenjive količine omega 3 masnih kiselina.

Slika 1 riba Pet namirnica za dobro raspoloženje

Jedite ribu za večeru dva-tri puta sedmično

Namirnice bogate selenom

Ovaj mineral je izuzetno važan za rad mozga. Loše raspoloženje može biti povezano sa nedostatkom ovog minerala u organizmu. Selen je, takođe, i antioksidant, te ga je zato potrebno svakodnevno konzumirati. Hrana koja sadrži ovaj mineral dostupna je svima, a neke od namirnica koje ga sadrže su: plodovi mora, nemasno meso, mlečni proizvodi sa manje mlečne masti, pasulj, mahunarke…

Slika 2 piletina Pet namirnica za dobro raspoloženje

Svi volimo piletinu, a ona je bogata ovim dragocenim mineralom

Banane

Banane, manje-više, svi volimo i dobro je što je tako. Prilikom konzumiranja ovoga voća brzo dobijamo veliku dozu energije i to zahvaljujući fruktozi, koja istovremeno sprečava povećanje šećera u krvi, kao i eventualni pad raspoloženja. Slatka i pogodna za kombinovanje sa mnogim namirnicama, banana sadrži vitamine B6, A, C, kalijum, fosfor, gvožđe, vlakna, proteine, zdrave ugljene hidrate.

Slika 3 banane Pet namirnica za dobro raspoloženje

Zamenite sendvič bananom, koja je idealna za užinu

Jaja

Da, i to tvrdo kuvana jaja. Ona mogu biti jedan od razloga veoma dobrog raspoloženja. Jedno kuvano jaje sadrži više od 20% preporučene dnevne doze triptofana. Dakle, nemojte samo za Uskrs da se setite tvrdo kuvanih jaja. Konzumirajte ih češće i bićete energičniji i raspoloženiji.

Slika 4 kuvana jaja Pet namirnica za dobro raspoloženje

Svako jutro jedno kuvano jaje vašem licu osmeh daje

Tamna čokolada

Naravno, za kraj je ostavljeno ono najslađe, slatkiš kome malo ko može da odoli. Možda vam tamna čokolada baš i nije na listi omiljenih poslastica, ali je svakako najkorisnija za vaš organizam. Ova čokolada nam obezbeđuje brz “rast” raspoloženja i energije, a za to su pored šećera i masnoća zaslužni kofein i teobromin. Naravno, to ne znači da ćete biti raspoloženiji ukoliko pojedete pola kilograma čokolade. Budite umereni, jer je dokazano da je jedan red dnevno sasvim dovoljan da popravi vaše raspoloženje.

Slika 5 tamna  okolada Pet namirnica za dobro raspoloženje

Iako se mnogi zdravi sastojci iz čokolade mogu pronaći i u drugim jelima, ona ima veliku prednost zbog neodoljivog ukusa

Izvori fotografija: OkusPokus.hr, CookingByMirjana, BosanskiKuhar


Sonja Josipović sebe smatra devojkom koja uživa u trenucima tišine koja joj uvek donese novu dozu inspiracije. Voli da piše i čita knjige, ali i da se druži sa ljudima od kojih može nešto novo da nauči. Osim sa rečima uživa i u igranju sa svojim zekom, koji joj često ne dozvoljava da neke svoje tekstove privede kraju. Voli svako godišnje doba, sve oblike umetnosti i sve vrste slatkiša (izuzev žele bombona). Autorka je blogaSvet obojen rečima.

Comments