Svi imamo više od jedne srodne duše, možda i čitava plemena, koja nećemo ni upoznati do kraja života. To su one osobe sa kojima osećate povezanost već u prvom razgovoru, sa kojima delite najvažnije lične vrednosti i za koje imate osećaj da ih poznajete celog života. Ovih pet tipova srodnih duša najčešće srećete u životu i sa njima prolazite kroz neke značajne periode u svom ličnom rastu i razvoju. 

Prijatelji 

Često osećamo i govorimo da su prijatelji naša druga porodica, da bez njih ne bismo pregurali neke teške momente u svom životu, jer nas teže, pružaju nam podršku i oplemenjuju nas. Oni su naše srodne duše, koje ponekad ostaju uz nas celog života, ali češće dolaze i odlaze. Tokom života upoznajemo nove prijatelje, a udaljavamo se od nekih starih, ali uvek smo okruženi sa nekoliko najbliskijih osoba, bez kojih ne možemo ni da zamislimo svoj život. Prijateljska srodna duša je i emotivni partner sa kojim provodimo život, deleći dobro i zlo, uz dominantan osećaj da smo jedno drugom najbolji prijatelji, da smo saputnici, saborci i partneri. 

Učitelji 

Naši učitelji, gurui, duhovne vođe, takođe su naše srodne duše. Ponekad je taj odnos obostraj – jedno drugom smo i učitelj i učenik. Učitelje srećemo kada smo spremni da se razvijamo, da širimo svest i dublje spoznajemo sebe, da otkrivamo širi Univerzum i njegove zakone i istine. Ponekad naši učitelji nisu duhovne vođe, već naši bližnji, članovi porodice, partneri, prijatelji, koji su nam poslati da nas uče ljubavi, hrabrosti, strpljenju, toleranciji, poštovanju, empatiji, bezuslovnoj ljubavi. To mogu biti teške i bolne lekcije, ali kada ih jednom shvatimo, osećamo duboku zahvalnost. 

Comments