Da li ste i vi jedna od onih osoba koje dan ne mogu da zamisle bez određene doze kofeina?

Svi volimo kafu, ali da li ima neko bolje rešenje, bolje piće koje će nam ulepšati dan? Neke osobe mnogo konzumiraju ovo piće, čak više od pet šoljica na dan i ne razmišljajući o mogućim posledicama. Kafa može biti zdrava, ali samo kada se konzumira u normalnim količinama. Takođe može se iskoristiti i kao droga kada treba ostati budan iz nekog određenog razloga.

Kafa je samonikla biljka otkrivena još pre hiljadu godina u Africi, a na našim trepezama nalazi se već 250 godina unazad zahvaljujući specifičnoj aromi i odličnom ukusu.

Kafa je odličan povod za druženje i razgovor, ali pitamo se, da li može nešto da je zameni? Nešto manje štetno i zdravije? Preterana upotreba kafe može biti kobna za nervno labilne osobe jer u sebi sadrži kofein, koji nam prija, jer ima stimulativno dejstvo. Često je konzumiramo čisto iz navike, ne i preterane želje. Turska kafa, espreso, filter ili nes… nevažno je, jer sada tražimo zdrave alternative kafi.

Ne dozvolite da kafa postane uzrok određenih problema. Zato pogledajte neke od alternativnih rešenja. Možda nisu verna zameni, ali vredi pokušati.

Zeleni čaj

Ovo je piće za koje se veruje da ubrzava metabolizam, podstiče detoksikaciju organizma, ali i topi masne naslage. Konzumiraju ga najčešće pristalice vođenja zdravog načina života.

Slika128 Pet zdravih alternativa kafi

Prijatan i slatkast

Topla  voda sa limunom

Zdravo, a još i pomaže. Ovo je rutina za koju mnogi znaju. Čaša mlake ili tople vode na prazan stomak, može značiti mnogo. Osim što jača imuni sistem, takođe i pomaže pri varenju i čisti kožu.

Slika225 Pet zdravih alternativa kafi

Veoma zdrav napitak

Comments