Zdrav skalp je stub divne i sjajne kose. Ali o nezi kože glave se uopšte ne govori dovoljno. Ono što ste možda čuli jeste da ona treba da se neguje leti i da se i na nju maže zaštitna krema, jer verovali ili ne, koža glave mora da vam izgori iako je prekrivena kosom.

Piling kože glave, je jedan od najvažnijih segmenata koje treba da ispunite ukoliko želite da vaša kosa bude zdrava. Njemu se pridružuje lagana masaža skalpa koja podstiče rast kose, kao i nanošenje određenih vitamina i ulja koji će omogućiti da vaša kosa bude gušća, sjajnija i kvalitetnija.

Eksfolijacija skalpa je svima neophodna, zato što ona otklanja mrtve ćelije kože, sprečava nastanak peruti i daje prostor novim za rast novoj kosi. Mnogi ljudi više pažnje poklanjaju nezi same kose nego koži glave, ali oba su jednako važna. No, ako samo perete kosu i na nju konstantno nanosite proizvode i samo ih ispirate vodom, sasvim je normalno da će se ti proizvodi nakupiti na glavi.

Pročitajte i ovo: Da, stres može da uzrokuje gubitak kose

Takođe, ako povremeno radite piling kože čitavog tela i piling lica, zašto bi piling kože glave bio izuzetak? A ima toliko pogodnosti, na primer, masažom ćete podstaći da vaša kosa brže raste, negovaćete koren glave, te će vaša nova kosa biti onakva kakvu ste oduvek želeli.

Napravite sami piling kod kuće

Imamo nekoliko recepta kako da sami napravite scalp scrub kod kuće. Za osnovu se obično koristi so ili šećer, nešto što će imati ulogu pilinga, potom se meša sa uljem, koje ima antibakterijska svojstva i negujuće deluje na kožu glave.

Piling sa kokosovim uljem

Evo koji će vam sve sastojci biti potrebni:

– 1/4 šolje kokosovog ulja,

– 3/4 šolje šećera,

– 6 kapi ulja od peperminta,

– 1 kašika jabukovog sirćeta,,

– 1 kašika meda.

Pomešajte sve sastojke i čuvajte u tegli. Imaćete dovoljno pilinga za nekoliko pranja kose, sve zavisi od gustine vaše kose.

Piling sa uljem avokada

Sastojci su malo neobični (mislimo na ulje avokada), ali verujte procesu, vaša koža glave će vam biti zahvalna

– 1 kašika himalajske soli,

– 1 kašika šećera,

– 1 kašika ulja avokada,

– 1 kašika ulja od kokosa.

Ovo je jedan od jednostavnijih pilinga, sastoji se od eksfolijatora, šećera i soli, koji imaju namenu da skinu mrtve ćelije kože i ulja da neguje kožu glave. Pomešajte sastojke i nežno utrljajte.

Čajno drvo za kožu glave

Čajno drvo je sastojak koji se neretko nalazi u šamponima protiv peruti. Zato i ovaj piling može biti od pomoći da se otarasite ove uporne gljivice. Biće vam potrebni sledeći sastojci:

– polovina kašike braon šećera,

– 1 kašika ulja od avokada,

– 2 kapi ulja čajnog drveta.

Pročitajte i ovo: Ovo su frizure koje će na jesen biti pravi hit

Kako se uopšte radi piling kože glave?

Napominjemo da ukoliko imate neko kožno oboljenje kao što su ekcem ili sporijaza, da se posavetujete sa svojim dermatologom pre nego što se odlučite na piling kože glave. Morate biti obazrivi, jer može doći do pogoršanja vaših simptoma. Piling skalpa se preporučuje za piling zdrave kože glave. No, ovaj piling je malo teže uraditi, od pilinga kože, upravo zbog kose.

Postoje masažeri za kožu glave koji će vam pomoći da piling bolje utrljate. Dakle, neophodno je da piling nanosite samo na koren glave, nema potrebe da ga stavljate na čitavu kosu. Isto pravilo važi i za šampon, operite samo kožu glave i vrhove kose, a na krajeve stavljajte balzam i ostala pakovanja koja redovno koristite.

Koliko često treba da stavljate piling? Sve zavisi od toga koliko imate nataloženih proizvoda na koži glave, koliko se vaša kosa često masti. U proseku piling možete da radite jednom nedeljno, češće ili ređe u zavisnosti od vaših potreba. Potrebno je da nekoliko meseci budete redovni sa pilingom i ubrzo ćete videti rezultate.

Naslovna fotografija: instagram.com/negin_mirsalehi

Jovana Petković

Comments