Piling lica je ključ za svežiji i zdraviji izgled jer redovna, blaga eksfolijacija pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože. Mnogi od nas preskaču ovaj korak u svojoj rutini, ali pravilna eksfolijacija može da stimuliše proizvodnju kolagena, učini kožu čvršćom, smanji suvoću i poveća hidrataciju.

Naša koža se prirodno obnavlja, ali ponekad stare ćelije ostaju na površini, čineći ten manje sjajnim, smanjujući elastičnost kože. Redovan piling može pomoći ovom prirodnom procesu otklanjanja starih ćelija tako što će ga ubrzati, ali je ključno da ga ne preskačete, kao i da znate gde eventualno grešite čak i ako eksfolijaciju radite redovno.

Koristite odgovarajuće proizvode i razumite njihov sastav

Eksfolijanti se mogu podeliti u dve glavne grupe: fizički i hemijski. Fizička eksfolijacija uključuje upotrebu četki za čišćenje ili proizvoda sa sitnim česticama, kao što su silicijum, šećer ili mlevene semenke voća, koji mehanički uklanjaju mrtve ćelije kože.

Hemijski eksfolijanti, s druge strane, rade tako što razgrađuju keratinske proteine koji vežu mrtve ćelije na površini kože. Ovi eksfolijanti ne zahtevaju trljanje, što ih čini nežnijim za kožu kad se koriste u niskim koncentracijama.

Alfa-hidroksi kiseline (AHA) i enzimi su idealni za one koji žele blažu hemijsku eksfolijaciju. Mandelinska i mlečna kiselina su posebno blage AHA, pa ih potražite na listama sastojaka. Ako imate problema sa aknama, salicilna kiselina je ključna. Salicilna kiselina prodire dublje u kožu i otpušava pore, što je čini idealnom za one sa aknama.

AHA kiseline

AHA kiseline mogu biti sintetičke ili prirodno prisutne u namirnicama kao što su šećerna trska, kiselo mleko, paradajzov sok i jabuke. One značajno utiču na površinski sloj kože, povećavajući regeneraciju ćelija i smanjujući debljinu površinskog sloja. Ovaj proces može poboljšati izgled finih linija, pomoći da imate mat ten, izboriti se sa grubom teksturom i zapušenim porama, rezultujući mekšom i svetlijom kožom.

Različite vrste AHA kiselina

Glikolna kiselina je jedna od najpoznatijih i najistraženijih, ali postoje i druge kao što su mlečna, jabučna i limunska. Glikolna kiselina je jedna od onih sa najmanjim molekulima, što znači da može da prodre dublje u kožu. Postoje istraživanja koja sugerišu da glikolna kiselina može poboljšati sintezu hijaluronske kiseline i kolagena, što kao rezultat ima čvršću kožu.

Enzimi

Enzimi, za razliku od kiselina, mogu da eksfoliraju mrtve ćelije kože bez oštećenja živog tkiva. Papaja, šipak i bundeva su vodeći u enzimskoj eksfolijaciji. Papaja i bundeva sadrže vitamine A i C, koji su antiinflamatorni i pomažu umirivanju kože. Papaja je poznata po svojstvima za posvetljivanje, pa će korišćenje proizvoda sa papaja enzimima pomoći u smanjenju starosnih fleka i ujednačavanju tena.

Prilagodite piling lica potrebama svoje kože

Često se postavlja pitanje koliko često treba praktikovati eksfolijaciju. Odgovor zavisi od vašeg tipa kože i njene tolerancije. Početnicima se preporučuje eksfolijacija jednom ili dvaput nedeljno. Kako se koža prilagođava  (i ako nema iritacije) možete to raditi svakodnevno bez nuspojava. Ipak, osobe sa inflamatornim kožnim stanjima, kao što su ekcem i psorijaza, trebalo bi da izbegavaju eksfolijaciju ili da se prethodno posavetuju sa lekarom. Važno je izbegavati prekomernu eksfolijaciju koja može da iritira kožu i pogorša upalu.

Hidratacija

Korisno je koristiti eksfolijant koji sadrži hijaluronsku kiselinu. Na taj način, dobijate benefite uklanjanja mrtvih ćelija, ali bez isušivanja kože. Bez obzira na to koji eksfolijant izaberete, treba naneti omiljeni serum ili kremu nakon eksfolijacije kako biste ublažili eventualne iritacije – što, uzgred, ne bi trebalo da se dogodi. Preporučujemo eksfolijaciju uveče i nanošenje SPF-a sledećeg jutra jer će vaša koža biti osetljivija na sunce.

Ključni saveti

Ne upadajte u zamku zvanu “prekomerni piling lica” jer je dva puta nedeljno dovoljno za većinu ljudi. Bolje je polako uvoditi eksfolijaciju i dozvoliti koži da se navikne na novi korak u rutini. Slušajte svoju kožu – ako osećate peckanje, suvoću, iritaciju ili crvenilo, napravite pauzu i obezbedite joj mnogo hidratacije i nege. Na kraju, ako koristite retinol ili retinoid, izbegavajte njihovu upotrebu u isto vreme kad i eksfolijant. Ova dva proizvoda su najefikasnija kad se koriste naizmenično.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o pilingu kože glave

Naslovna fotografija: instagram.com/haileybieber

Milana Petković

Comments