Pilule za kontracepciju su i dalje najsigurnija zaštita od neželjene trudnoće, kao što su – i dalje – diskutabilne. Neko ih dobro podnosi, neko baš i ne i razlozi zašto ste počeli da ih uzimate i zašto želite da prestanete su dvojaki. Ili ste ustanovili da vam pilule ne prijaju i da želite neki drugi vid kontracepcije, ili želite da ostanete u drugom stanju. Bez obzira da li želite da prestanete na pola prve kutije, ili ste izdržali nekoliko meseci, ili ste ih uzimali duže vreme, nema najboljeg načina da to uradite. Medicinski, nema razlike.

Ako želite da pređete na nehormonsku kontrolu rađanja, stručnjaci predlažu bakarnu spiralu. Međutim, neke žene imaju jače grčeve i jače menstrualno krvarenje kada nose bakarnu spiralu, tako da i to treba uzeti u obzir.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Promene ćete svakako osetiti, ali one će proći kada se vaše telo prilagodi. Uobičajen ritam menstrualnog ciklusa se obično vraća za tri meseca, a nuspojave bi trebalo da se smire i ranije. Prema stručnjacima sa klinike Mejo (svetski priznate medicinske institucije u Ročesteru), ovo su promene koje možete iskusiti nakon prestanka uzimanja pilule.

Posle pilule mogu se pojaviti bubuljice

Dok uzimate pilule, nivoi testosterona opadaju, što može biti blagotvorno za lepotu i blistavost vašeg tena. Mnoge žene svedoče da nikada nisu imale lepšu kožu nego u vreme dok su bile na piluli. Kada prestanete da je uzimate, ti nivoi se ponovo povećavaju, tako da se mogu pojaviti akne. U nekim slučajevima one mogu izbijati po celom telu, ali za većinu žena ta pojava će brzo proći. Telo ne voli promene, objašnjavaju lekari i ako ste više godina koristili hormonsku kontracepciju, ono se naviklo na kontinuirane doze horomona. Sada, kad treba da se vrati na „fabrička podešavanja“, reakcije bi mogle biti burne, a pojava bubuljica može biti jedna od njih. Međutim, ako su vam pilule preporučene upravo zbog problematične kože, kada prestanete da ih uzimate, ti problemi će se vratiti.

Libido vam može porasti ili opasti

Svedočanstva o nivou libida se pre, za vreme i posle pilule razlikuju – neke žene kažu da su imale jači seksualni nagon kada su počele sa pilulom, jer više nisu strahovale da će zatrudneti, dok neke kažu da im je libido opao sa kontracepcijom. Kako god da su hormoni uticali na vas, možete očekivati da se telo vrati na početnu liniju libida, kad prestanete da uzimate pilulu.

Imajte u vidu i to da seksualni nagon nije konstanta, već je dinamičan i u različitim fazama ciklusa, kao i da u različitim životnim fazama ima uspone i padove. To znači da vaš osnovni seksualni nagon može biti drugačiji kada prestanete sa pilulom, nego što je bio kada ste počeli.

Menstruacija se menja posle pilule

I ciklus se „vraća na staro“ i više ga ne uređuje hormonska kontracepcija. Dok ste uzimali pilulu, menstruacije su bile redovne i tačne, ali oskudnije i drugačije ste ih osećali i doživljavali (verovatno mnogo lakše i gotovo bez PMS-a). Ako su vam menstruacije pre hormonske kontracepcije bile uredne ili neuredne, očekujte da će opet biti takve, nakon nekoliko meseci. Ako ste veoma dugo uzimali pilulu, vaš ciklus se može promeniti, ne zbog prestanka uticaja hormona, već zbog promena koje se sa godinama prirodno dešavaju.

Težak PMS se može vratiti

Pilule regulišu ciklus i ublažavaju PMS, ali kada prestanete da ih uzimate, on opet može postati naporan, kao što je bio ranije. Mnoge žene doživljavaju iscrpljujuće predmenstrualne simptome, koji uključuju bolove u stomaku i krstima, glavobolje, razdražljivost, napetost i emocionalnu preosetljivost, pa ako ste u godinama uzimanja hormonske kontracepcije zaboravili kako to izgleda, ta vas promena može pogoditi punom snagom.

I to je očekivano, podsećaju stručnjaci – problemi koje ste ranije imali sa PMS-om spadaju u vaše „normalno stanje“ koje se nekoliko meseci nakon prestanka uzimanja hormonske kontracepcije ponovo uspostavlja.

Pročitajte i ovo: Pilule za kontracepciju – kako utiču na žensko telo i zašto treba da podelimo reproduktivnu odgovornost između polova

Posle pilule se možete ugojiti ili smršati

Možete dodati nekoliko kilograma kada počnete sa hormonskom kontracepcijom, ali možete ih dobiti i kada prestanete. Istraživanja pokazuju da trećina žena sa prestankom uzimanja pilule gubi na težini, trećina dobija, a trećina ostaje na istoj težini.

Ako izgubite nekoliko kilograma, to je najverovatnije težina vode, jer pilula može izazvati zadržavanje tečnosti u organizmu. To nije isto što i gubitak masti, tako da i dalje morate paziti na ishranu i vežbati ako želite da održite liniju.

Mogu se smanjiti glavobolje

Glavobolja nije uobičajena kod kontracepcije, ali pošto pilula reguliše vaše prirodne hormone i uzrokuje pad estrogena, oralni kontraceptivi mogu biti okidač za glavobolju, naročito ako ste skloni migrenama. Kad prestanete sa pilulom, možete se osećati manje usporeno i ređe imati glavobolju (ili ona može biti manjeg intenziteta), nego dok ste uzimali pilulu.

Kosa se može prorediti ili postati gušća

Svaki folikul dlake ima svoj mali ciklus rasta i ponekad hormoni utiču da se taj ciklus promeni. Kada ste trudni, ili kada uzimate ili prestajete sa doslednim uzimanjem hormona, rast kose se povezuje u jedan ciklus. Ako se to dogodi, možete primetiti gubitak kose, što može biti zastrašujuće, ali ravnoteža se vraća posle izvesnog vremena i dlaka počinje da raste.

Međutim, pojedine žene imaju drugačiju vrstu problema sa dlakama i uzimaju hormone kako bi se rešile neželjenih dlaka na bradi i drugim delovima tela. Pilula usporava rast ovih dlaka, jer smanjuje prirodan nivo testosterona. Problem sa neželjenim dlačicama će se verovatno vratiti kada prestanete sa njom.

Seks može biti prijatniji

Kod nekih žena, hormonska kontracepcija utiče na isušivanje vagine, zbog čega se javlja nelagodnost prilikom seksa i potreba za lubrikantima. Ako su hormoni bili uzrok ove pojave, ona će nestati sa prestankom uzimanja hormona i prirodno podmazivanje će učiniti da seks bude prijatniji.

Posle pilule možda nećete odmah zatrudneti

Ako prestajete sa oralnom kontracepcijom u želji da zatrudnite, to se verovatno neće desiti tako brzo. Potrebno je nekoliko meseci da se vaš ciklus vrati u normalu, pa će možda biti potrebno još nekoliko, da dođe do trudnoće. Međutim, ni to nije pravilo. Može se desiti i da zatrudnite odmah nakon pilule. Postoji mit da se hormoni koje ste uzimali u vašem telu zadržavaju izvesno vreme i da zato nije dobro zatrudneti odmah posle prestanka sa oralnom kontracepcijom. Lekari tvrde da to nije tačno i da je bezbedno ostati u drugom stanju i odmah nakon prestanka uzimanja pilula.

Pročitajte i ovo: Kako da sa partnerom pričate o kontracepciji

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments