S razvojem beauty industrije i clean beauty pokreta, sve više pažnje se posvećuje prirodnim sastojcima i preparatima, a naročito onima koji dolaze sa istoka. Žene u Kini, Japanu i jugoistočnoj Aziji koriste pirinčanu vodu u nezi kose već vekovima, a ovaj proizvod je postao prava senzacija na društvenim mrežama nakon što se Kim Kardashian pohvalila njegovim pozitivnim efektima. Upotreba ovog proizvoda počinje još u 10. veku za vreme dinastije Hei u Japanu, kada su žene svoju kosu dugu do poda održavale svakodnevnim kupanjem u ovoj vodi. Iz tog perioda potiče mit o pozitivnom uticaju pirinčane vode na rast i sjaj kose, ali i verovanje da ona usporava starenje.

Da li pirinčana voda stvarno poboljšava kvalitet naše kose i za šta se još može koristiti?

Spas za ispucale krajeve

Jedna od najčešćih upotreba pirinčane vode jeste u cilju pospešivanja intenzivnog rasta i obnove kose, koju omogućavaju aminokiseline, vitamini B i E, antioksidanti i minerali kojima je bogata. S porastom popularnosti ovog preparata započela su i različita istraživanja koja su potvrdila da njeni sastojci pospešuju obnovu i elastičnost kose, kao i to da Inositol koji se nalazi u njoj čini dlaku čvršćom. Oni koji je koiste se uglavnom mogu pohvaliti da im se kosa već nakon prvog pranja manje mrsi i lomi, da postaje mnogo čvršća i otpornija, kao i to da primećuju efekat neke vrste zaštitnog sloja na vlasima. Ona takođe čini kosu sjanijom i navodno usporava pojavu sedih vlasi.

Pirinčana voda kao toner

S obzirom na to da veliki broj tonera, sapuna i umivalica koje možemo pronaći u drogerijama sadrži pirinčanu vodu, možemo je primenjivati i u nezi kože lica. Postoje tvrdnje da se primenom ove vode u svojstvu tonera možete otarasiti podočnjaka i tamnih fleka ili hiperpigmentacija na koži. Možete je koristiti i prilikom pripreme lica za stavljanje hidrantne kreme i seruma, naročito zbog verovanja da ujednačava ten i stimuliše razvoj kolagena.
Ukoliko se borite sa suvom kožom korisno je i koristiti je pre stavljanja šminke ili kreme sa zaštitnim faktorom. Zbog antioksandsa i aminokiselina može se koristiti i za prevenciju bora i finih linija.

Comments