Kad osećate da morate nešto da dokazujete, da se borite za potvrdu i prihvatanje, kad se obeshrabrite, jer od onih koji su vam najvažniji nikada ne čujete da su ponosni na vas i ne dobijate podršku koja vam je potrebna, kad osećate da vas ne razumeju i kad ste povređeni kritikom, postavite sebi sledeća pitanja.

Da li se fokusiram na ono što imam, ili na ono što mi nedostaje?

Na čemu držite pažnju, to raste i razvija se, kao biljka koju zalivate i držite na svetlosti. Ukoliko ste usredređeni na problem, on raste. Ako ste fokusirani na rešenje, pronaći ćete ga. Nedostaje vam ljubav i podrška roditelja? Držite pažnju na ljubavi i podršci koju dobijate od prijatelja i drugih osoba koje vas vole i cene. Pružite sami sebi tu ljubav i podršku. Oni koji su vas odgajali daju vam ono što imaju i poznaju i umeju. Ne mogu vam dati ono što nemaju i ne poznaju. Prihvatite to, pošaljite im ljubav i oproštaj, iz srca. 

Šta mi je potrebno da bih volela sebe? 

Ljubav je izbor, a ako je nikada niste iskusili, to je zato što niste izabrali da volite. Ljubav je lekovita sila koja sve prožima i objedinjuje. Nije vam potrebno ništa, osim rešenosti da živite u ljubavi, budete ljubav, osećate i dajete ljubav. Ne tražite ništa zauzvrat – to je sloboda. 

Šta me približava onome što želim u životu? 

To je vaša strast. Sledite svoje srce i radite ono od čega se osećate živo, prisutno i uključeno. Ne trošite energiju na dokazivanje drugima da ste sposobni, vredni i zaslužni. Ne zaboravljajte želje svog srca, nego ih ispunjavajte, ne tražeći ničije odobravanje i potvrdu. 

Comments