Preplavljeni ste osećanjima, besni, poniženi, pretužni, poraženi, ne možete da verujete i ne znate šta da radite – tako se osećate, suočeni sa neverstvom partnera. Možda ćete imati poriv da ga ubijete, izbacite mu sve stvari kroz prozor i istetovirate mu na čelu “ljigavi gad”, pitaćete se šta mu to niste pružili, tražićete opravdanja za njega i za opstanak vaše veze, ali neko vreme nećete biti u stanju da donesete pravu odluku. 

To što ste u poziciji da donosite odluku, znači da se partner prepustio vašoj milosti i da mu je stalo do vas i da shvata da je pogrešio (inače bi vas ostavio i otišao tamo gde mu je bolje) i da se nada da ćete mu nekako oprostiti. Prevara je kompleksna uglavnom, a ponekad i nije. Nekad je jednostavno sticaj okolnosti, kojima partner nije odoleo, koji opterećuje njegovu savest toliko da je morao da vam prizna. Ima olakšavajućih okolnosti, ali one ne olakšavaju ono što osećate. Zato pokušajte da doprete do svog razuma, uzimajući u obzir osećanja i postavljajući sebi neka pitanja. 

Možete li mu ikada više verovati? 

Možda ste načisto sa tim da i dalje volite svog partnera, ali bez poverenja, ta ljubav neće opstati, pretvoriće se u otrov i ometati sve aspekte vašeg odnosa. Poverenje nije lako ponovo uspostaviti, ali je moguće. Da li je moguće za vas? Kako ćete se osećati kad vam javi da mora da ostane do kasno na poslu, ili da ode na službeni put? Kad ne odgovara na poziv ili poruku? Da li ćete sumnjati da vas vara, kad god zakasni ili kad ne znate gde je? Da li ćete njuškati i proveravati njegov telefon i kompjuter, da li ćete se razboleti od ljubomore? 

A zatim se zapitajte i da li će vam biti lakše ako prekinete, ili ćete se i dalje osećati povređeno i ljubomorno i pitati se gde je i sa kim je? Biće vam potrebno neko vreme da pronađete u svom srcu odgovore na ova pitanja, zato ne žurite. 

Možete li da mu oprostite? 

Znajte da oproštaj ne znači zaborav. Ne postoji ništa što će vam pomoći da zaboravite kako ste bili povređeni, ali oproštaj će vam doneti mir u duši – saznanje da možete da nastavite dalje, da je ono što imate vredno borbe i da je to iskustvo vredna lekcija za oboje. 

Oproštaj je vrlo kompleksan i znači da morate oprostiti i sebi, što niste primetili znake upozorenja i da to ne znači da ste glupi i nemarni. To nije vaša greška. Takođe, potrebno je da budete uvereni da je partner shvatio svoju grešku, da se iskreno kaje i da preuzima odgovornost za svoje postupke. Vi poznajete sebe i možete proceniti da li ste spremni za oproštaj – verovatno ne odmah, ali vremenom. 

Comments