Pitanja o novcu nalaze se na suprotnom kraju od romantike i senzualnosti, ali da bi vaša veza opstala u realnosti, verovatno ćete veći deo vremena provoditi na tom suprotnom kraju. Možda imate otpor da sa partnerom razgovarate o finansijama (radije biste o poslednjoj epizodi omiljene serije) jer osećate da to može biti neprijatan razgovor, ali ako je tako, utoliko je veća potreba da se novčana pitanja postave i rasprave na vreme.

Izazovi upravljanja budžetom pojaviće se čim veza postane ozbiljna, a ako već razmatrate zajednički život i brak, a još niste razgovarali o novcu, bolje je da to uradite na vreme. Kada ostvarite zajednicu, pitanja o novcu idu mnogo dalje od plaćanja (i podele) računa na kraju sastanka. U zajedničkoj budućnosti čeka vas useljenje, brak, roditeljstvo (koje otvara sva moguća finansijska pitanja), pa bi bilo mudro da se pripremite, ustanovite bazu i izbegnete neprijatna iznenađenja na početku zajedničkog života. Imajte u vidu da je novac najčešći razlog rasprava i svađa u zajednicama i da vi ne želite da budete deo statistike.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

I zato, pre nego što uvežbate potpisivanje novim prezimenom, postavite partneru najvažnija pitanja o novcu. A u prvih pet spada pitanje o ciljevima u životu, o tome gde partner vidi sebe za narednih desetak godina, na šta voli da troši, a na čemu voli da uštedi, uz veliko nagradno pitanje „ako bi sutra dobio na lutriji, koje su prve tri stvari na koje bi potrošio novac“. Ovo pitanje je veliko, jer daje ključne odgovore o tome šta partner najviše želi, i na određeni način odgovara i na sva prethodna pitanja. Ako partner podigne crvenu zastavicu u vidu sportskog automobila, letovanja na Havajima, ili otplate duga, nemojte je prevideti – to su stvari zbog kojih ćete imati problema, ako ih ne rešite sada.

Pročitajte i ovo: Finansijsko zlostavljanje – šta ako vas partner kontroliše novcem?

Ukoliko se ustručavate da partneru postavljate pitanja o novcu, jer vam to deluje drsko, kao upad na njegovu privatnu teritoriju, ili se on tako postavlja, imajte u vidu da ćete uskoro deliti teritoriju i da on isto tako ima prava da zna šta vi unositi u zajednicu i da je potrebno da se uverite da li su vam finansije usklađene, odnosno, čime ćete raspolagati na početku zajednice. Dakle, nastavljamo sa pitanjima – na koja treba da odgovorite i vi i vaš partner.

Da li roditelji trenutno plaćaju neke od vaših računa?

Da li planirate da nastavite obrazovanje u budućnosti?

Kako trošite svoj novac „za luksuz i zabavu“?

Da li očekujete da vaš supružnik radi puno radno vreme, skraćeno, ili da uopšte ne radi?

Kakav odnos prema novcu imaju vaši roditelji?

Postoji li neki luksuz od koga nikada ne biste odustali?

Ako počinjete zajednički život – useljavate se – imate pravo da znate tačne detalje o finansijama svog partnera, kao i on o vašim. Potrebno je da utvrdite da li imate slične vrednosti i prioritete kada je reč o kućnim poslovima i finansijama, a i sa motivima za zajednički život treba da budete načisto. Ukoliko ste rešili da zajedno iznajmite stan iz ekonomskih razloga (i ovako često prespavate kod njega, pa zašto da plaćate dve stanarine kad možete da budete cimeri i smanjite trošak), a ne zato što želite da živite zajedno i planirate zajedničku budućnost, može vam se desiti da se nađete u „finansijskom zarobljeništvu“ u vezi, pa zato razmislite kakvu obavezu preuzimate.

Ko će biti zadužen za upravljanje finansijama i plaćanje računa?

Koliki iznos svog prihoda možete da odvojite za mesečne račune?

Da li trenutno imate dugove ?

Da li imate ušteđevinu?

Smatrate li da treba imati „crni fond“?

Zašto želite da počnete da živite zajedno?

Ukoliko planirate brak, pitanja o novcu postaju još određenija. Ulazite u odnos koji je regulisan zakonom i osim bračnih zaveta, koji se tiču vašeg odnosa, obavezujete se i finansijski. Ako odlučujete da sve troškove delite ravnopravno, morate uzeti u obzir međusobne potrošačke navike. Zato postavite pitanja iz scenarija „šta ako“, da biste izbegli finansijske probleme u budućnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Pročitajte i ovo: Kako da izbegnete da vam novc pokvari vezu

Ako imate dugove, koliko oni iznose?

Kolika vam je ušteđevina?

Koji je maksimalni iznos koji jedno od vas može potrošiti bez konsultacije sa drugim?

Kada želite da se penzionišete i kako zamišljate svoj život u penziji?

Šta ako želite decu, a ne možete ih dobiti prirodnim putem? Koliko ste spremni da potrošite na veštačku oplodnju, ili usvajanje?

Ako je vašim roditeljima potrebna finansijska pomoć, koliko ste spremni da izdvojijte?

Da li ćete zajednički odlučivati o korišćenju novca kojim raspolažete kao par (kupovina kuće, investicije, čuvanje dece), bez obzira ko zarađuje više?

Pitanja o novcu pre nego što dođete u situaciju da ga zajednički trošite, mogu vam uštedeti mnoge nesporazume i neprijatnosti.

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments