Savremena istraživanja i drevna tradicija objašnjavaju da neočekivano emocionalno oslobađanje tokom joge, odnosno, plač na prostirci – nije uvek zbog tuge. U pojedinim slučajevima, suze se jave kad otvaramo kukove ili radimo savijanja ka napred. Ponekad opušteno stanje u Savasani ili u Joga Nidri izaziva suze nepoznatog porekla. 

Joga poseduje neverovatnu sposobnost da otključa naša osećanja, čak i ona za koja ne znamo da imamo. Nastale suze govore da čuvamo određene emocije u našim telima, a da naša praksa joge može osloboditi ta osećanja.

Ali kako?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Samo Joga | Zorka (@samojoga)

Uobičajeno objašnjenje jeste da akumuliramo mentalnu i emocionalnu tenziju kao odgovor na svakodnevni život, a ta iskustva se zadržavaju u našim telima. Dok vežbamo jogu, svesno i namerno usporavamo dah i usklađujemo ga sa pokretom našeg tela, i onda prelazimo sa simpatičkog nervnog sistema (poznatog kao bori se ili beži) na parasimpatički nervni sistem (smirujući, miran i opušten osećaj u glavi i telu).

U ovom opuštenijem stanju, mišići i vezivna tkiva oslobađaju fizičku i drugu nagomilanu napetost. Tada imamo priliku da pristupimo ovim dubokim emocijama na suptilnom nivou, kada su i telo i um opušteni.

Šta nauka kaže o plakanju tokom joge

Verovanje da su emocije uskladištene u telu prisutno je i u psihologiji. U knjizi The Body Keeps the Score, psihijatar i istraživač traume Besel van der Kolk iznosi zapažanja iz svojih 30 godina istraživanja neuronauke i kliničke terapije sa žrtvama traume. Prema Van der Kolku, postoji zamršena interakcija između našeg mentalnog, fizičkog i emocionalnog odgovora na traumu.

Njegova zapažanja su ga navela da veruje da se potisnute emocije na kraju manifestuju kao fizički simptomi, pa je počeo da istražuje netradicionalne tretmane za posttraumatski stresni poremećaj, uključujući kretanje kao što je joga.

Iako nisu sve suze povezane sa akutnom ili hroničnom traumom, Van der Kolkovo istraživanje nudi detaljan uvid u odnos između naših emocija i naših tela. Konkretno, o potencijalu da se potisnuta emocionalna napetost oslobodi kroz određene oblike kretanja, uključujući i praksu joge.

Pročitajte i ovo: Da li ste čuli za jogalates?

Šta učiniti kada se pojave suze

Postoji više razloga zbog kojih biste mogli da doživite suze na času joge. To bi mogle biti skrivene emocije. Možda ste posle dužeg vremena zaista imali priliku da usporite i da primetite kako se osećate. Koji god da je razlog u pitanju, znajte da plakanje nije problem koji treba popraviti. Sve emocije i iskustva su dobrodošla.

Ponekad se vežbači joge plaše da dozvole sebi da osete šta je unutra, a kamoli da to oslobode. U stvari, često trošimo ogromne količine energije pokušavajući da potisnemo svoja osećanja pod pogrešnim uverenjem da će nas, ako ih oslobodimo, uništiti.

Ako počnete da plačete na času joge, pokušajte da ne paničite. Iako se možete osećati neprijatno, to je sasvim normalno. Nema potrebe da potiskujete svoje emocije ili da se stidite zbog njih.

Kad radite jogu, koja je kombinacija daha i pokreta, čak i jednostavni položaji mogu promeniti stvari. I odjednom vaša energija samo teče. Pristupite svojim suzama kroz radoznalost, saosećanje i hrabrost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Samo Joga | Zorka (@samojoga)

Budite radoznali

Posmatrajte sve emocije koje doživljavate. Nema potrebe da vršite pritisak na sebe da biste razumeli zašto plačete ili se osećate na određeni način. Jednostavno samo primetite i prihvatite ta osećanja.

Budite saosećajni

Dajte prostor svojim osećanjima i pokušajte da se ne odupirete bilo kojoj emociji koju doživljavate i pristupite bez osuđivanja.

Budite hrabri

Istraživačica i autorka, Brené Brown, provela je poslednje dve decenije istražujući hrabrost, ranjivost i stid. Kako ona objašnjava, ranjivost je čin hrabrosti. U redu je dozvoliti sebi da budete stvarni. Zapravo, to je neophodno.

Dobar plač na času može biti upravo ono što vam treba da se oslobodite nagomilane napetosti i frustracije. Imaćete osećaj kao da ste upravo otpustili veliki teret i osećaćete se osobođeno.

Kada sam na prostirci tu se uvek nešto promeni, čak i ako ne znam šta je to tačno. Samo znam da se posle joge uvek osećam bolje. Pridruži se Samo Yoga – YouTube zajednici!

Pročitajte i ovo: 5 najčešćih grešaka u jogi i kako da ih izbegnete

Naslovna fotografija: instagram.com/samojoga

Zorka Ristić

Comments