Plakanje tokom seksa nije tako retka pojava – žene su kompleksna bića, naša anatomija je kompleksna, a naša senzitivnost (fizička, emocionalna i psihička) promenljiva i zavisi od trenutka i raspoloženja, koliko i od hormona i osećanja.

Međutim, plakanje tokom seksa se dešava i muškarcima (ređe, ali se dešava) i kao i kod žena, ne mora značiti da se događa nešto pogrešno ili loše. Seks izaziva intenzivne i oslobađajuće senzacije, koje mogu osloboditi intenzivne i preplavljujuće emocije i – dešava se – možete pustiti poneku suzu, ili možete iznenada početi da plačete i jecate. Dakle, to je fenomen, koji ima više različitih uzroka.

Različiti razlozi za plakanje tokom seksa

Prolazite kroz hormonski rolerkoster

Hormoni su odgovorni za regulisanje ciklusa, ali i za naše raspoloženje i osećanja. Možete biti prosto preosetljivi – i fizički i psihički – i naći se preplavljeni senzacijama i osećanjima, koje su za vas u tom trenutku, prosto previše. Dakle, može vam se desiti da briznete u plač usred najboljeg seksa, jer ste trudni ili ste u PMS-u, ili ste na hormonskoj terapiji plodnosti.

Hormonski skokovi i padovi mogu dovesti do nevoljnih emocionalnih reakcija i možda nećete uopšte moći da iskontrolišete plakanje tokom seksa, a onda će biti potrebno da partneru lepo objasnite šta vam se dešava (pod uslovom da to i sami shvatate). Ne plačete jer ste tužni, ili ste se nečega setili, nego su vas emocije iznenada preplavile i verovatno su u pitanju hormoni – najjednostavnije je i najtačnije objašnjenje, kada je u pitanju hormonsko plakanje tokom seksa.

Pijano plakanje tokom seksa

To je nešto što se može desiti kad se upuštate u pijani seks – a dešava se i muškarcima. Kočnice otkažu i te suze ne dolaze sa dobrog mesta – to je plač kajanja, očajanja, frustracije, žaljenja i ostalih napornih osećanja, koja ste radije potisnuli umesto da ih obradite, koja možda nemaju veze ni sa situacijom, ni sa seksom, ili zbog kojih se osećate kao drolja, emocionalno oštećena i propala osoba. I stidećete se zbog ovoga kad se otreznite, u najgorem slučaju u krevetu nepoznatog muškarca, nesigurni šta se tačno dogodilo, ali sigurni da ste strašno mamurni i da tako i izgledate.

Zapravo ste potpuno opušteni i prepušteni

Plakanje tokom seksa može biti posledica potpune opuštenosti i prepuštenosti – stvarno vam je dobro, osećate se bezbedno i neke stvari koje ste gurali pod tepih, izlaze na videlo. Možda svest o tome da zaista vrlo dugo niste tako uživali, ili bili sa nekim pored koga se osećate tako opušteno i bezbedno? To su dobre suze, kojih ne treba da se stidite i partneru treba da kažete baš to, kako se osećate opušteno i bezbedno kako odavno niste.

Pročitajte i ovo: Da li vam se dešava disocijacija u toku seksa?

Osećate duboku povezanost

Ako je seks čin duboke povezanosti sa partnerom, možete doživeti transcendentalno iskustvo, koje može podstaći plakanje tokom seksa. I taj doživljaj je prilično uobičajen, jer se tokom seksa oslobađa oksitocin, koji podstiče povezivanje, poverenje i empatiju i to je katarzično iskustvo.

Plakanje tokom seksa zbog tuge

Tuga bilo koje vrste može vas pogoditi u najneočekivanijim momentima i te suze ne možete kontrolisati i zaustaviti. Može vas preplaviti dok hodate, u prodavnici, usred poslovnog sastanka, ili usred seksa. To može biti zbunjujuć doživljaj, ali ni on nije tako redak. Ponekad je seks najutešniji i najintenzivniji oblik bliskosti, koju tražimo i kojoj težimo kad smo tužni.

Plačete jer osećate bol

Seks ne bi trebalo da bude bolan – ako plačete od bola, to znači da se morate zaustaviti i upotrebiti malo lubrikanta, a ako se to često dešava, može da ukazuje na razna (izlečiva) stanja, kao što je endometrioza, upala jajnika ili drugi upalni proces. Obratite se ginekologu, radi pronalaženja tačnog uzroka učestalog bola prilikom seksa.

Boli – na tako dobar način

Suze mogu krenuti zbog bola koji ste želeli da osetite i oko toga ste se sporazumeli sa partnerom. Bilo koji oblik grubljeg seksa na koji ste pristali, može izazvati bol, koji aktivira isti deo mozga kao i zadovoljstvo, tako da je sasvim moguće plakati od bola i uživati u njemu istovremeno. Ako se bavite eksperimentalnim oblicima seksa, uverite se da ste dogovorili jasne granice i ustanovite „lozinku“ koja znači da partner treba da prestane sa dogovorenim aktivnostima. Uspešan kink zahteva razumevanje, komunikaciju i saradnju, da bi ispunio obostrane potrebe.

Osećate krivicu ili stid

Ako osećate krivicu ili stid zbog seksa ili intimnosti i uživanja, potrebno je da svoja osećanja istražite i obradite van spavaće sobe. Možda osećate da ne zaslužujete da uživate, ili da nekog ili nešto izdajete, prepuštanjem zadovoljstvu.

Plakanje tokom seksa – od sreće

Suze sreće i zahvalnosti znaju da budu isto tako preplavljujuće i nezaustavljive, kao i hormonske suze i suze tuge. Možda ste upravo pomerili granice i doživeli nešto što niste verovali da možete da doživite, zbog čega ste neizmerno srećni i zahvalni. Takođe, navala dopamina i oksitocina usled intenzivnog zadovoljstva može dovesti do plakanja tokom seksa.

Seks je bio okidač za proživljenu traumu

Prijatno i normalno seksualno iskustvo, uz hormone sreće i povezivanja, osećanje bezbednosti i prepuštenosti, može trigerovati zaboravljen traumatični doživljaj. Telo je čekalo priliku da oslobodi potisnuta osećanja i sećanja i pronašlo je u trenutku kada se osećate dobro i bezbedno i kada ste otpustili kontrolu. Prestanite sa seksom, ukoliko osećate da vam se um i telo razdvajaju, zbog bolnih sećanja ili se osećate potpuno van kontrole i uplašeni ste. Istražite svoja osećanja uz pomoć terapeuta.

Plakanje tokom seksa jer je sve bezveze

Može se desiti prilikom neobaveznog seksa, sa nekim ko vam ništa ne znači i ne osećate nikakvu povezanost – niste ni mogli da očekujete da ćete se osećati sjajno, ali ste možda mislili da će vam seks prijati. Ali, to se može desiti i u posvećenoj vezi, jer tokom čina u kome ste ranije jako uživali, ne možete od sebe da sakrijete činjenicu da su se osećanja ugasila i da vas to boli. Seks samo seksa radi, može da vas navede da prolijete neku suzu, a možda i da zajecate, ako shvatite da je vreme da prekinete vezu.

Šta da radite ako partner plače za vreme seksa

To je možda sasvim novo i zaprepašćujuće iskustvo za vas – partner koji je najranjiviji za vreme najintimnijeg doživljaja i koji lije vruće suze i ne prestaje (ni sa seksom, ni sa plakanjem). Ako nije pijan, možda je u pitanju neki od navedenih razloga, ili ima neke svoje razloge. Predložite mu da napravite pauzu, pitajte ga da li je dobro i šta se dešava, budite nežni i spremni da ga saslušate (i da vam se uopšte ne dopadne ono što čujete).

Poštujte to što se tako otvorio (ili slomio) i pokažite razumevanje i podršku i uverite ga da ste uživali i da možete nastaviti kad on bude hteo. Biti ranjiv i emotivan, znači biti stvaran, a to je uslov za duboko povezivanje i izgradnju poverenja u odnosu.

Pročitajte i ovo: Kako preživeti neprijatne momente tokom seksa?

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments