Da li ste jedna od onih osoba koje se zalede na samu pomisao da uskoro dolazi nešto retrogradno? Strah koji vas obuzme sprečava vas da nastavite normalno sa svojim planovima i kreiranjem sopstvenog života, ali da li je zaista potrebno da budete toliko opterećeni i uplašeni? Odgovor je vrlo jednostavan i danas se bavimo svim retrogradnim momentima koji će se dogoditi u toku 2023. godine. Ne morate uvek da brinete o retrogradnom Merkuru. Da, jeste da u tom periodu vlada specifična tenzija i sve je dramatičnije nego inače, ali istina je da se svaka planeta kreće retrogradno u određenom trenutku. I slično kao i strašni Merkur, retrogradni period svake plate može imati implikacije IRL, prema astrologiji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by | | (@ginger.teen)

Stvar je u tome da retrogradnost nije uvek razlog da se izbezumite i sakirjete u svoja četiri zida. Ne donose svi retrogradni momenti masivni haos, negativnu energiju i konotaciju kao Merkur. Zapravo, dobar deo njih donosi pozitivne stvari i promene. Sve u svemu, saznanje koje su planete retrogradne i njihov značaj – može vam dati još jedan način da shvatite šta sve može da vam se dogodi u određenom periodu i kakav to uticaj ima na vašu natalnu kartu.

Termin retrogradno odnosi se na iluziju koju stvaraju planete u svojim retrogradnim periodima, tokom kojih orbita planete oko Sunca čini da sve deluje usporeno. U astrologiji, retrogradnost je u suštini period u toku kog bi vaš život mogao značajno da uspori, što će vas podstaći da ponovo pogledate određene stvari i zaustavite borbe sa vetrenjačama. Naravno, usmerenost ka promenama zavisi od toga koja planeta je retrogradna.

Za retrogradni Merkur se kaže da utiče na komunikaciju i logiku. Istina je da u pojedinim oblastima možete da doživite neprijatnosti, ali, kao i sve u životu, i to je samo prolazna faza. Ako osećate kao da je u tom momentu sve prožeto neuspesima i usporavanjem, pokušajte svoje misli da usmerite ka hobiju ili stvarima koje na vas utiču pozitivno. Pustite da svaki problem prenoći, a svaki potencijalni odložite za nešto kasnije. Pored toga, kad je planeta ljubavi, novca i zadovoljstva, Venera, retrogradna, to može da rasvetli finansijske poteškoće ili one sa kojima se trenutno suočavate u odnosu.

S obzirom na to da je svaka planeta retrogradna u različitim tačkama, praćenje svih njih može da bude malo teže. Zbog toga smo odlučili da za vas napravimo listu svih planeta koje su retrogradne 2023. godine. Na ovaj način možete da imate uvid koje su planete retrogradne u svakom trenutku!

Pročitajte i ovo: Francuska topla čokolada je viralni TikTok recept

Retrogradni Merkur

Jasno je da je ovo najozlaglašenija retrogradnost od svih, pa ako vidite da vam na poslu ne ide baš kako ste planirali, shvatićete da je do Merkura. U toku 2023. godine, Merkur će biti retrogradan četiri puta i trajaće po nekoliko nedelja:

Od 29. decembra 2022. do 18. januara;

Od 21. aprila do 14. maja;

Od 23. avgusta do 15. septembra;

Od 13. decembra do 1. januara 2024. godine.

Retrogradna Venera

Ova planeta biće retrogradna od 22. jula do 3. septembra i to su momenti kad možete da očekujete promene u ljubavnom životu, napredak, rad na ličnim interesovanjima i isticanje ličnih vrednosti.

Retrogradni Mars

Mars predstavlja akciju u svakom smislu te reči, a naročito na seksualnu akciju. Retrogradni Mars se dešava otprilike na svake dve godine i traje nekoliko meseci. Period kad će nas ova planeta posetiti već traje – od 30. oktobra 2022. do 12. januara 2023.

Retrogradni Jupiter

Od 4. septembra do 30. decembra dolazi retrogradni Jupiter koji je povezan sa ekspanzijom i srećom. On je retrogradan jednom godišnje, i služi da vas podstakne da vidite širu sliku.

Retrogradni Saturn

Pomalo teška planeta, Saturn upravlja svim stvarima koje imaju vezu sa strukturom i disciplinom. Kao takva, kad je ova planeta retrogradna, ona nudi provere stvarnosti koje su povezane sa promovisanjem ličnog rasta. Retrogradni Saturn se takođe dešava svake godine, u periodu od nešto više od četiri meseca. Spremite se da promenite svoj život iz korena od 17. juna do 4. novembra.

Retrogradni Uran

Poznat je po tome što uvodi buntovnu, slobodnu energiju i neočekivane promene. Iako tehnički započinje novi retrogradni period godišnje, retrogradni periodi Urana mogu da se pojave čak dva puta u toku godine i da traju i do pet meseci. Počeo je 24. avgusta 2022. i trajaće do 22. januara 2023.

Retrogradni Neptun

Kaže se da hiroviti Neptun vlada snovima i idealima. Kad ova planeta postane retrogradna, to nije previše dramatično, naprotiv, donosi vreme za kreranje, razmišljanje i planiranje. Dolazi jednom godišnje, ali se zadržava pet meseci, ove godine tu je od 30. juna do 6. decembra.

Retrogradni Pluton

Iako nauka voli da Pluton isključi kao pravu planetu, astrologija to ne čini. Ova mala planeta nosi veliku težinu, upravlja smrću i donosi nova rođenja i transformacije, a kad je retrogradna, izaziva vas da se pozabavite svojim toskičnim i negativnim verovanjima. Može da traje i do pet meseci, a dolazi jednom godišnje – od 1. maja do 11. okobra.

Pročitajte i ovo: Prednosti meditacije koje donosi kolektivno iskustvo duhovnog putovanja

Naslovna fotografija: .instagram.com/elegantmademoiselle

Dragana Stojanović

Comments