Na raskršću gde se nebo i zemlja spajaju, gde priroda šapuće priče starih vremena, nalaze se planine Balkana, nepregledni krajolici koji čekaju da budu istraženi. Od veličanstvenog Durmitora u Crnoj Gori, čije se šume i jezera prostiru kao živi tepisi, preko divlje lepote Prokletija, do Hercegovačkih Himalaja koji se uzdižu u Bosni i Hercegovini, ovi dragulji prirode pružaju utočište i avanturu za svakog planinara. U Bugarskoj, Rila sa svojim sedam ledenih jezera očarava svakog posetioca, dok Tara u Srbiji otkriva čaroliju koja leži u miru šuma i kanjona. Sa svakim korakom, planine Balkana otkrivaju svoje tajne, nudeći nezaboravne trenutke mira i divljenja prema prirodi koja ih okružuje.

Planine za odmor – destinacije idealne za planinarenje ovog proleća

Durmitor, Crna Gora – gde vrhovi dodiruju nebo 

Planina Durmitor, sa svojim nacionalnim parkom koji je UNESCO zaštitio, pruža dramatične pejzaže. U ovo doba godine, priroda se budi, pokrivajući ambijent svežinom i živopisnim bojam. Staze Durmitora vode kroz guste šume, pored kristalno čistih planinskih jezera i impresivnih kanjona. Bobotov Kuk, najviši vrh Durmitora, izazov je koji nudi nezaboravne poglede i iskustvo istinske divljine. Planinarenje ovim područjem nudi ne samo izazov, već i priliku da se uživa u miru i tišini netaknute prirode, dok pogled na obronke koji se gube u oblacima ostavlja bez daha. Idealno za ljubitelje prirode željne avanture i opuštanja.


Prokletije, Albanija/Kosovo/Crna Gora – divlja lepota Balkana

Ova transgranična planina pleni jednim od najizazovnijih staza i najimpresivnijih pejzaža u regionu. Sa strmim vrhovima i dubokim dolinama, idealna je za iskusne planinare željne avanture. Dok se sneg topi, otkrivaju se zeleni pašnjaci i kristalno čiste reke, nudeći spektakularne prizore i izazovne staze za sve vrste planinara. Ovaj period donosi buđenje prirode, sa cvetanjem alpskog cveća i prilikom da se uživa u netaknutoj lepoti i tišini ovog neobičnog planinskog lanca.


Prenj, Bosna i Hercegovina – Hercegovački Himalaji

Prenj je poznat po oštrim vrhovima i nadimku “Hercegovački Himalaji”. Proleće donosi preobražaj ovog gorostasnog lanca, sa snegom koji se povlači i otkriva zelene doline, bistre potoke i cvetne livade. Planinari mogu da uživaju u izazovnim usponima na vrhove kao što su Zelena glava i Otiš, dok ih putem očekuju zadivljujući pogledi na okolne planine. Bogatstvo flore i faune, zajedno sa osvežavajućom klimom, čini Prenj idealnom destinacijom za one koji traže avanturu i beg od svakodnevnog života. Ova planina nudi izazovne staze kroz guste šume i preko visokih vrhova, pružajući planinarima osećaj istinskog osvajanja.

Rila, Bugarska – dom Musale

Rila, najviša planina na Balkanu i dom Musale, najvišeg vrha na Balkanskom poluostrvu, nudi spektakularne prizore i bogatstvo biodiverziteta. Mnogobrojne staze vode kroz Nacionalni park Rila, prolazeći pored sedam Rilskih jezera, što ovo mesto čini savršenim za ljubitelje prirode. Proleće je savršen period za posetu sedam Rilskih jezera, čije su ledenoplave vode i spektakularni pejzaži prava poslastica za oči. Staze variraju od laganih šetnji do izazovnih uspona, poput vrha Musala, nudeći nezaboravne prizore i mir koji se može pronaći samo u srcu prirode.


Tara – biser zapadne Srbije

Nacionalni park Tara, sa svojim bogatim biljnim i životinjskim svetom, kao i vidikovcima koji pružaju zadivljujuće poglede na kanjon Drine, idealno je mesto za one koji žele da uživaju u prirodnim lepotama Srbije. Proleće na Tari, donosi preporod prirode i otvara brojne mogućnosti za planinarenje. Šume bukve i crnog bora postaju još živopisnije, a procvetale livade i jasno plavo nebo stvaraju idiličan pejzaž. Tara nudi mrežu staza koje vode do izolovanih vidikovaca, kristalno čistih jezera i dubokih kanjona, poput čuvenog Drinskog. Prolećni meseci su idealni za posmatranje retkih životinjskih i biljnih vrsta, uključujući i endemsku Pančićevu omoriku. Lagane šetnje i izazovni usponi čine Taru savršenom destinacijom za planinare svih nivoa pripremljenosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by tara planina (@tara_planina)

Pročitajte i ovo: 7 must-see destinacija koje možete da posetite ovog proleća

Naslovna fotografija: pinterest.com

Nikola Gudelj

Comments