Njujorška nedelja mode je ostavila gorak ukus u ustima pitanjem da li nedelje mode, ali i moda sama po sebi, uopšte više imaju svrhu, što zbog dominacije street style kulture koja zagovara neke drugačije vrednosti i trendove, što zbog nepoštovanja principa održivosti koji su se pokazali kao ključni za opstanak na tržištu i u industriji. Iako bi ova tema zapravo bila odličan “šlag na torti” za sam kraj modnog meseca, svojevrsni zaključak ili tačka na priču koja se stavlja kada se svetla na modnim pistama ugase, prvi redovi isprazne i svako krene svojim putem, pitanje budućnosti svega onoga što smatramo modom danas postavilo se već na samom početku događaja koji inače jako volimo i rado pratimo, što nam na neki način jeste “ubilo” entuzijazam, ali nas je sa druge strane definitivno navelo i na razmišljanje – šta dalje?

Pa ipak, “naoblačenje” nije dugo trajalo jer smo se iz Njujorka ubrzo preselili u London, a potom i Milano, gde je situacija bila prilično mirna, ali radovanje da smo sa “skandalima” završili takođe je bilo kratkog veka. Samo što je počela Nedelja mode u Parizu – počeo je i protest.

PETA, organizacija za zaštitu prava životinja, već je u ponedeljak, kada je Pariska nedelja mode počela, organizovala protest apelujući na francusku prestonicu da, po ugledu na London, zabrani korišćenje krzna na svojim modnim revijama, navodeći da su proizvođači kože među najgorim zagađivačima na svetu. Korišćenje krzna koje je, ruku na srce, takođe jedno od alarmantnijih pitanja modne industrije i dalje, iako ima brendova koji su od istog odustali, nije bila jedina tema protesta. Između redova se provlačio i zahtev da se nedelje mode otkažu iz “klimatske nužde”, zbog čega bi verovatno trebalo da se vratimo na već pomenutu Njujoršku nedelju mode i zatvorimo ovaj krug ozbiljnim pitanjem – stvarno, šta dalje?

Ovo nije bio jedini “slučaj” koji je bacio senku na Parisku nedelju mode. Ono što je možda još i više uznemirilo trenutne posetioce francuske prestonice jeste činjenica da se Virgil Abloh, američki dizajner koji stoji iza streetwear brenda Off-White, ovoga puta neće pojaviti na prestižnom modnom događaju i to iz “zdravstvenih razloga”. Kako prenose strani mediji, Virgil je primoran da ostane kod kuće, u Čikagu, gde makar može da uživa u retrospektivi svog rada koja je priređena u Muzeju savremene umetnosti. Budući da je cela industrija zabrinuta za njega, dizajner je morao otvoreno da objasni šta se desilo – kako kaže, bio je samo previše umoran pa je otišao kod lekara koji ga je, iako je sve u redu, posavetovao da uspori tempo jer u suprotnom šteti svom zdravlju. Iako ovo može da nam zvuči čudno jer se neke stvari valjda podrazumevaju, Virgil Abloh zapravo treba da nam bude uzor! U industriji u kojoj se nešto poput kreativnog burnout-a ne prašta, niti se o tome ikad govori, reći javno i otvoreno da si umoran od svega zaista jeste velika stvar! Naravno, Off-White revija ostaje na programu Pariske nedelje mode, ali ovoga puta se održava bez svog lidera. Ipak, kako dizajner otkriva, to se neće ni primetiti, budući da SS20 kolekcija nudi element koji savršeno zamenjuje njegovo prisustvo.

Comments