Možda ste čuli za veoma tužnu vest – pop zezda Britney Spears je imala pobačaj i to je podelila na svom Instagram profilu. I umesto da joj samo dopustimo da bude tužna zbog gubitka toliko očekivane bebe, mi smo našli da je osuđujemo. Pod mi, mislim ljudi na internetu.

Javnost je našla da odreaguje tako što je Britney osudila što je uopšte podelila vest da je trudna u tako ranoj trudnoći. I ona je napisala da možda nije trebalo tako rano da podeli srećne vesti sa svojim fanovima.

Postoji nepisano pravilo da vest o trudnoći treba da se podeli tek od dvanaeste nedelje trudnoće ili kasnije, zato što u prvom trimestru postoji najveća mogućnost da dođe do pobačaja. Sa jedne strane, razumemo zašto mnoge trudnice to rade, plaše se da ne dođe do komplikacija, da sebi psihički ne otežavaju čitav proces patnje ukoliko se desi pobačaj.

To je zaista ogroman emotivni rolerkoster od neizmerne sreće do neizmerne tuge. Stoga, sasvim je razumljivo da neko neće da deli te informacije dok ne bude siguran da je sve u redu. Konstantno zapitkivanje kad će beba i da li je dečak ili devojčica može biti izuzetno bolno onda kada bebe više nema.

Sa druge strane, nije ok ni osuđivati trudnice koje odmah podele sa svetom da su trudne. Stavite se u situaciju u kakvoj je bila Britney: napokon je krajem prošle godine postala slobodna od prislinog “starateljstva”, dugo je želela da ima dete sa svojim dečkom, ali joj otac nije dozvoljavao i prisiljavao je da ima spiralu kao vid zaštite od trudnoće. Uopšte nije za čuđenje njena radost i želja da odmah javnosti prenese srećnu vest. Znate možda i sami kad ste u stanju euforije da želite da svi znaju da ste srećni. I to je sasvim normalno.

Nije u redu osuđivati nekog što je podelio vest o trudnoći ako dođe do pobačaja. Da li je na to razmišljanje uticala ona izreka što je imamo u narodu: “Nemoj se smejati, plakaćeš”? A šta ako do pobačaja ne dođe? Onda je u redu ako se vest podelila rano?

Sve to nekako deluje pogrešno i najmanje pažnje se obraća na osobu koja tu najviše gubi – na ženu koja je izgubila dete. Prosto, njen je izbor kad će i da li će podeliti vest o svojoj trudnoći, nebitno da li je u pitanju javna ličnost ili ne. Može da podeli onda kada oseti da je za to spremna.

Može da deli detalje o svojoj trudnoći onoliko koliko ona to želi. Može samo da podeli da se dogodio pobačaj i da se skloni sa društvenih mreža. Može i svoju tugu da deli na internetu ako joj je potrebna podrška. I podrška je tu ključna reč. To je ono što te žene treba da dobiju, a ne neko da računa kada su objavile da su trudne i da li su to uradile prerano ili prekasno.

Bol je bol i pustite žene da se sa njom nose na način koji je njima najlakši. Kada neko pati, zaista nije vreme da gledamo na kalendar kada je trudnoća objavljena.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments