Izgleda da je poboljšanje seksualnog života svakome potrebno i dobrodošlo – bilo da ste sami, sa partnerom, ili imate seks za jednu noć. Bez obzira kojom vrstom seksualne aktivnosti se bavite, šire shvatanje seksa je ključ – jer seks nije samo penetracija, već uključuje intimnost, dodir, stimulaciju, oralni seks, masturbaciju…

Poboljšanje seksualnog života u različitim okolnostima

Ako vam je prvi put

Nije cilj samo da izgubite nevinost i počnete da se bavite seksom – poboljšanje seksualnog života može početi od samog početka, ako krenete zaobilaznim putem. Pristupanje penetraciji ne treba da bude cilj i, kad ulazite u svoje prvo iskustvo sa drugom osobom, fokusirajte se na nepenetrativni seks. Prvi put obično nije slavan, ali ne mora da bude ni traumatičan – povećajte svoje šanse da vam bude prijatno i da se dobro zabavite, tako što ćete se igrati. Prvi susret sa penisom u erekciji može biti šokantan, ali i inspirativan – ispitajte tu zanimljivu pojavu. Pitajte partnera kako da ga dodirujete, koristite njegov penis da stimulišete klitoris i obavezno razgovarajte – za sve seksualne situacije važi dogovor i obostrani pristanak i oboje treba da budete spremni da se zaustavite u bilo kom trenutku u kome jedno od vas oseća nelagodu.

Ukoliko želite penetraciju, krenite vrlo polako, kroz igru – neka prodre samo delimično, da vidite kakav je osećaj, ne morate ići sa tim do kraja, već tek kad se malo naviknete na tu situaciju. Ne očekujte previše – veliki broj žena ne doživljava orgazam putem penetracije, a svakako ne prvi put. Ali, ako ste već doživeli vrhunac stimulacijom klitorisa, sve će biti mnogo lakše i prijatnije.

Poboljšanje seksualnog života u novoj vezi

Seks je često sjajan na početku veze, ali zanos i ružičaste naočari zaljubljenosti igraju veliku ulogu. Da li ste autentični i iskreni od samog početka, ili radite ono što mislite da partner želi, čak i ako vam se to naročito ne dopada? Sve o čemu ne razgovarate na početku veze kasnije se može pretvoriti u ogorčenje i ozlojeđenost. Veoma je važno da se uskladite tako da izađete u susret međusobnim potrebama, naročito ako se one razlikuju. Razgovarajte i izložite svoje potrebe i predloge na taktičan način – naučite da koristite izraze kao što su „baš mi se sviđa kad ti…“ ili „mnogo me uzbuđuje kad…“ da biste istakli pravac u kome želite da se stvari odvijaju. To mnogo bolje radi od kritikovanja nekog partnerovog poteza, odnosno, isticanja onoga u čemu greši. Šta god vama ili vašem partneru bilo posebno seksi, poboljšanje seksualnog života počinje sa samosvešću – svakome je seksi da bude sa partnerom koji je siguran u sebe i spreman da bude otvoren sa onim što želi. Prevaziđite stidljivost i povećajte kvalitet svog uživanja.

Pročitajte i ovo: Koji je vaš erotski otisak i kako vam može poboljšati seksualni život

Ako imate seks za jednu noć

Usputni seks takođe zahteva visoku samosvest. Morate biti načisto sa sobom, da biste se upustili u seks za jednu noć i morate znati šta hoćete i kako to da dobijete. Nemojte to raditi spontano – jer vam se neko dopao i jer ste malo više popili – jer je važno da ne mrzite sebe sledećeg jutra. Ako se već odlučujete na neobavezan seksualni susret, uradite to sa punim prisustvom i uživanjem.

A da biste uživali moraćete da budete jasni o tome šta hoćete, a šta nećete, šta vam se dopada, a šta ne. Razmislite o tome koliko ste avanturistički raspoloženi kada se usuđujete da probate nešto novo. Ova vrsta seksa se odnosi na ono što se dešava u trenutku – vi se ne poznajete i ni na šta se ne obavezujete. Baš vas briga što imate višak kilograma i kakav utisak ostavljate na njega, ili je što je on uopšte nije vaš tip. Budite hrabri i zabavite se. Eksperimentišite i saznajte nove stvari o sebi.

Poboljšanje seksualnog života u dugoj vezi

U vezi koja traje godinama, stvara se intimnost i udobnost koja je potrebna za stabilnost i istrajavanje, ali nije baš najbolja atmosfera za negovanje strasti. Za poboljšanje seksualnog života u dugoj vezi potrebno je da razumete da su želja i uzbuđenje različite stvari – istraživanja pokazuju da većina žena i oko trećina muškaraca u dugim vezama ne osećaju želju, dok se konkretnom akcijom ne podstakne uzbuđenje. Zato, umesto da čekate da vas želja pokrene, pokrenite stvari i dajte priliku želji da se pojavi i razvije. Imajte strpljenja i imajte nameru – možda će vam prijati da se istuširate zajedno, ili da odete u krevet zajedno goli i usredsredite se na milovanje i igru. Fokusirajte se na dodir i jedno drugom recite kako biste voleli da primite i pružite dodir. Smanjite pritisak očekivanja tako što ćete se unapred dogovoriti da nećete ciljati na kompletan seksualni čin, već ćete se samo opuštati i povezivati. Ako neko vreme niste imali seks, morate uložiti vreme i energiju da biste ponovo postali intimni. Razgovor o međusobnim fantazijama može biti odličan način da ponovo pokrenete uzbuđenje i dođete do želje.

U dugim vezama, seks je vrlo retko spontan i potrebno je da ga planirate i odvojite vreme za posvećivanje i uživanje – strpljenje, razumevanje i nežnost su ključni, a seks može uslediti, ili ne mora, važno je da održavate telesni kontakt kroz milovanje i nežnost.

Ako nikada niste imali orgazam

Ukoliko nikada niste imali orgazam u penetrativnom seksu, poboljšanje seksualnog života se odnosi na opuštanje i drugačiji pristup seksu. Osim ako nije u pitanju zdravstveno stanje, izostanak orgazma je obično psihološka stvar, posledica stresa ili traume. Ako postižete orgazam masturbirajući, znači da je sve u redu sa vašim telesnim kapacitetima za uživanje – uvedite masturbaciju u partnerski seks i pokažite partneru kako da vam pruži zadovoljstvo, ili to radite sami, tokom odnosa. Prevaziđite osećaj da partner treba da vam pruži orgazam i primenite ono što znate o svom telu.

Takođe je dobra ideja da isprobate tantrički seks, koji je spor, fokusiran na razmenu energije i dodir i svakako nudi drugačiju perspektivu i pristup seksu.

Pročitajte i ovo: Istražite erotiku – ovo su najbolji saveti stručnjaka o seksu

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments