Seks mora da bude prijatan, a ne da izaziva više stresa nego zadovoljstva. Iz tog razloga ćete u nastavku pronaći šest načina koji vama i vašem partneru mogu da pomognu da imate bolji seksualni život.

Želite bolji seksualni život? Evo kako ga možete dobiti

Smanjite stres 

Stres u velikoj meri može da ometa seksualni život vas i vašeg partnera. Svako ko je pod stresom može da primeti kako mu se smanjuje libido. Primera radi, studija iz 2013. godine pokazala je da su žene sa visokim stresom imale niži nivo genitalnog uzbuđenja. Ako primetite da je to slučaj u vašem odnosu, otvoreno razgovarajte o tome i pronađite načine da se oslobodite teskobe.

Ovo su primeri za oslobađanje od stresa: vođenje dnevnika, meditacija, terapija, prijatno kretanje tela poput plesa ili dnevne fizičke aktivnosti – kao što je prostiranje veša. S druge strane, određene osobe mogu da iskoriste baš seks kako bi se izborili sa stresom.

Istražite svoju seksualnost

Vežbajte introspekciju, radoznalost i istražujte svoju i partnerovu seksualnost i seksualne želje kako biste bolje upoznali svoja tela. Seksualnim istraživanjem se mogu rešiti određeni problemi, kao što su odnos koji imate prema svom telu i pronalaženje onoga što vam odgovara.

Ako vam je udobno i prijatno, kroz masturbaciju možete da upoznate sebe fizički i šta vam prija. Ukoliko imate neprijatnosti u pogledu samozadovoljavanja, možete isprobati strategije kao što su senzualna meditacija ili eksperimentisanje sa novim tehnikama samozadovoljstva. Kad budete svesniji činjenice šta vas zadovoljava, biće vam lakše da podelite svoje seksualne želje sa partnerom.

Probajte nove stvari 

Ako ste u dugoj vezi, lako je pretpostaviti da znate sve o partnerovim seksualnim preferencijama. Međutim, to ne mora biti slučaj. Postavljajte mu pitanja kao što su: koje je njegovo najbolje seksualno iskustvo, vreme kada se osećao nezadovoljno ili šta je nešto što je oduvek želeo da proba. Isprobavanje novih položaja, fantazija ili igračaka može revitalizovati vaš seksualni život.

Isprobavanje novih stvari van spavaće sobe takođe može dovesti do rasplamsavanja strasti i u spavaćoj sobi. Probajte novu i uzbudljivu fizičku aktivnost (ples ili planinarenje) kako biste pokrenuli endorfine i pumpali krv.

Započnite predigru pre nego što stignete do spavaće sobe

Predigra može biti mnogo više od fizičkog dodira ili seksualnog čina. Put do odličnog seksa počinje mnogo pre nego što uđete u spavaću sobu. Stvaranje sigurnog prostora za vašeg partnera i ophođenje prema njemu s ljubaznošću, naklonošću i poštovanjem, predstavlja početnu tačku za duboku, smislenu vezu tokom seksa.

Pročitajte i: Zašto je u vezi redovan seks toliko važan?

Razgovarajte o seksu

Ako želite da isprobate nove stvari ili promenite svoj seksualni život, sve to zahteva otvorenu i iskrenu komunikaciju. Kada razgovarate o seksu sa svojim partnerom, radoznalost, saosećanje i ranjivost su glavni pokretači. Uverite se da se vaš partner oseća sigurno i da ga ne osuđujete, kao i da li mu je prijatno da deli svoje seksualne potrebe i ograničenja.

Radite na sinhronizaciji seksualnih nagona

Seksualni nagoni se razlikuju od osobe do osobe, što otežava parovima da pronađu pravi balans. Zato se predlaže da zakažete seks i da date prioritet seksualnoj rutini. To može da znači da će jedan partner imati seks ređe ili češće nego što bi želeo, ali je važno uzeti u obzir potrebe i jednog i drugog partnera.

Imajte na umu da je pristanak uvek neophodan za seksualni odnos. Ako ne želite da imate seks, nemojte da ga imate. I nikada, ali nikada nemojte prisiljavati partnera na seks.

Koje su prednosti seksualne intimnosti?

Bez obzira na to koliko često imate seks, ta aktivnost ima mnoge zdravstvene prednosti i predstavlja važan deo zdrave veze. Seks vam omogućava da se povežete sa svojim partnerom na dubljem, organskom nivou. To prvenstveno uključuje poštovanje, a potom i zadovoljstvo i radost. Seksualna intimnost pruža ispunjavajuću vezu koja neguje poverenje, koje je vitalno za svaku vezu.

Pored navedenog, seks nam omogućava da se izrazimo i doživimo konekciju; stvara nam prijatan, fizički osećaj, jača emocionalne veze, oslobađa dopamin tokom orgazma – što nam pomaže da se osećamo mirnije i bliže jedni sa drugima; smanjuje krvni pritisak i pomaže da bolje spavamo.

Prosečna odrasla osoba ima seks otprilike jednom nedeljno, ali to ne znači da bi to trebalo i vi da praktikujete. Kako god da odlučite da budete fizički intimni sa partnerom, koliko često i lokacija su manje važni od kvaliteta veze ili susreta.

Češći seks nije garancija da će vaša veza biti uspešna. Umesto toga, fokusirajte se na kvalitet samog iskustva.

Pročitajte još i: Šta je erotska hipnoza?

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Marija Gavrilović

Comments