Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Snaga misli, imaginacija, vizualizacija – ono što razni čarobnjaci stalno rade u epskoj i filmovanoj fantastici, korisna su oruđa uma, da ih upotrebite u praksi, za sopstvenu dobrobit, a ne da bacate vatrene kugle na čudovišta. Mada, možete i to, ako registrujete pojavu čudovišta. Samo pazite da dobro definišete čudovišta. Sa punom odgovornošću. Dok se ne ispraksujete u vatrenim kuglama, možete da se bavite mnogo pametnijom i prijatnijom praksom. Da dišete, recimo. Ne morate biti posvećeni jogi, niti poznavati energije i njihov tok, da biste ga pokretali disanjem.

Udišite svetlost, izdišite dim

Ako niste izvežbani da sedite opušteno u lotos položaju, pravih leđa, lezite na pod. Prostirka, ćebe, jorgan – stavite nešto da vas ne žulja patos, a u obzir dolazi i neko što pljosnatije jastuče. Takođe, ako imate mnogo prostora između donjeg dela kičme i poda, možete da ubacite jastuče ili peškir smotan u rolnu. Ako znate neku tehniku opuštanja, odlično, ako ne, samo se opustite kao da hoćete da zaspite ležeći na leđima. Poenta je da u skroz opuštenom telu, pažnja bude budna i fokusirana. Udišite lagano na nos puneći stomak, šireći rebra i gornji deo pluća, udišite čistu svetlost. Kvalitet svetlosti će vam se sam nametnuti – mlečnobela, zlatna, sunčanožuta… Udišite je sa svešću da udišete život i zdravlje, a zatim izdišite lagano, duplo duže nego što ste udisali. Možete brojati, udah tri, izdah šest, ili više ako vam kapacitet dozvoljava. Izdišući zamislite kako otpuštate maglu, dim, gar, svu negativnost koja se u vama nakupila. Ako vas brojanje zbunjuje, samo dišite kako vam prija.

12 Podignite nivo energije mentalnim vežbama

Udišite kroz bolnu tačku

Ukoliko vas nešto boli, nakon opuštanja, udisanja svetlosti i izdisanja dima, usmerite pažnju na bolno mesto i dišite kroz tu tačku. Zamislite kako vam se bolna tačka ispunjava svetlošću pri udahu, a pri izdahu otpustite dim i maglu. Možda će biti crveno čađavi, ako je u pitanju neka upala.

Dišite kroz stopala

Stopala su, kao i dlanovi mesta na kojima postoje energetske tačke za celo telo i sve organe. Zamisao da dišete kroz stopala biće zabavna i blagotvorna, kao masaža.

Dišite kružno

Udisaj i izdisaj uz punu pažnju, ujednačiće otkucaje srca, pokrenuće energiju da kruži kroz telo slično cirkulaciji kojom upravljaju srčane sistole i dijastole. Energija će kružiti kroz vas od stopala ka temenu, a vi samo treba da dišete dovoljno dugo, da postanete svesni tog kruženja. Pokretanje energije osetićete najpre na dlanovima, oni će brideti i peckati, a kasnije ćete tu osetljivost prepoznati u celom telu.

Ukoliko se neke boje same pojave, prihvatite ih i udišite svetlost u boji koja vam se pojavila. Ako ne osećate ništa i ne vidite ništa, nema veze, samo dišite.

I onako to stalno radite, samo bez pažnje i vizualizacije.

Možda zadremate, ali to je u redu. Probudićete se osveženi, kao posle tuširanja.

I, kad smo već kod tuširanja, dok ispirate sapunicu zamišljajte kako voda ispira i odnosi umor, stres, napetost, ljutnju, sve negativno što treba da ode. Voda je moćan provodnik energije, a u telu procentualno preovlađuje, ne zaboravite.

Izvor fotografija: pinterest.com


Aleksina Đorđević

Editors choice