Ubeđeni smo da će nam se sve razjasniti kada nađemo srodnu dušu, da ćemo biti nagrađeni za sve promašaje, patnje i razočaranja, da će nam ići lako i da je taj bajkoviti spoj odgovor na sva naša pitanja i dileme o ljubavi. Ali ta ubeđenja su pogrešna, ona iskrivljuju našu stvrnost i kvare nam postojeće odnose – ako nam je veza u krizi, razmišljaćemo kako naš partner prosto nije naša srodna duša, kako smo opet promašili i možda nikada nećemo ni sresti svoju “drugu polovinu” umesto da se konstruktivno pozabavimo problemima koje imamo i unapredimo svoje odnose.

Uz srodnu dušu sve je lako

Osim što nije. Odnosi su uvek kompleksni, komplikovani i zahtevni i davanje, razumevanje i prilagođavanje nikada nije lako, čak ni kada imamo duboka osećanja, kada smo sigurni da smo sa parterom povezani na dubljem i višem nivou, nego što je nivo muško-ženskih odnosa. Upravo, možda su odnosi sa srodnom dušom još zahtevniji i kompleksniji zbog te duboke povezanosti i zahtevaju još više ulaganja, žrtvovanja, kompromisa. Odnos je potrebno negovati i graditi, čuvati i unapređivati, jer ako to ne činite, ništa neće ići samo od sebe, samo zato što ste pronašli svoju srodnu dušu.

U odnosu sa srodnom dušom nema svađe i nerazumevanja

Ne postoji odnos u kome se partneri ne razilaze u mišljenjima i stavovima, ne sukobljavaju u interesima, ne ispoljavaju nerazumevanje i ne dolaze u situaciju da se jedno na drugo ljute i da žele da “isteraju pravdu”. Svaki par se sukobljava i svađa, iz milion unutrašnjih razloga, kao i zbog stresa i pritiska koji u odnos dolazi spolja, koji nameću okolnosti. Duboka povezanost koju imate, pomaže da lakše izađete na kraj sa tim stvarima, da naučite da se svađate, da bolje razumete jedno drugo, da naučite da se preispitate i da priznate sebi kada grešite, da cenite partnerova uverenja, a da ne odustajete od sopstvenih, da praštate i otpuštate stvari koje vas remete i destabilizuju.

Comments