Zdrava koža glave – blistava kosa: 5 razloga da počneš da koristiš arganovo ulje u svakodnevnoj nezi

Dental Milošević: “Lep osmeh stvara pozitivnu sliku o vama!” (INTERVJU)

Zašto je postalo kul da tvoj party autfit zapravo bude – sportski?

#beautycrush: Prirodan, a ujednačen ten i kako ga postići

9 stvari koje bih volela da sam znala pre nego što sam počela da trčim

Pre nego što postigneš savršen #nomakeup makeup look, ovo je potrebno tvojoj koži!

ULTRA BOOST: 4 stvari koje će ti pomoći da nastaviš da trčiš onda kada želiš da odustaneš

Prirodna nega je u modi: Evo kako da oporaviš kožu posle hladne zime!

Najvažnija stvar koju možeš (i treba!) da uradiš za svoju drugaricu

4 razloga zbog kojih je zdravo imati BFF

flowers 67 Pokloni mi cvet i znaću šta misliš o meni

Drage moje, koliko puta vam se dogodilo da dobijete cveće od voljene osobe, bilo da se radi o nekoj posebnoj prilici ili bez nekog povoda, a da ste pitale šta je vaša bolja polovina htela da vam kaže? Ili ste recimo poklanjali nekom cveće, ne sluteći da ste svojim gestom prenele pogrešnu poruku. Kažu da je ljudski grešiti, ali bolje je, ako ste već  u prilici, izbeći pojedine greške. Zato vam danas i govorimo o cveću, o njegovom značenju i porukama koje nosi.

Cveće na prvom mestu možemo razvrstati po boji. Uopšteno gledano, bez obzira o kojoj se vrsti sveća radi, ljubičasta boja simboliše nežnost, plava vernost, maštu i sanjaranje, a narandžasta ponos i energiju. Bela boja simboliše nevinost i čestitost, crvena ljubav, vatru, život i lepotu, zelena nam govori o razumevanju i saosećanju,  dok žuta predstavlja ljubomoru ali i radost. Naravno, za svaku vrstu cveća ponaosob, u kombinaciji sa bojom njegova simbolika se detaljno određuje jer svaki cvet nosi drugačiju poruku. Da biste odabrali cvet koji je u skladu sa onim što želite da poručite, a da ne pogrešite u izboru, izabrali smo za vas najrasprostranije vrste cveća i detaljno opisali njihovu simboliku.

Tulipan, koji se u narodu još zove lala, je simbol ponosa i slave. Ako poklanjamo crveni tulipan, želimo da iskažemo svoju ljubav, a kada je ta ljubav neuzvraćena i beznadežna, onda se daruje žuti tulipan. Kada želimo da iskažemo svoju brigu, poklonićemo ružičasti cvet. Ljubičasti tulipan označava kraljevsko dostojanstvo, dok beli kazuje osobi kojoj ga poklanjamo da joj opraštamo.

Ruže predstavljaju cveće koje se najčešće daruje, a u zavisnosti od boje poseduju širok spektar primenljivosti.  Ukoliko su crvene simbolišu strast i ljubav, mada ređe mogu označavati zahvalnost i zadovoljstvo. Kada žena muškarcu poklanja crvenu ružu, ona postaje simbol odanosti. Bele ruže simbolišu čednost, iskrenost i  bezgrešnost. Žute s jedne strane predstavljaju radost, dok s druge, zahvaljujući  tradicionalnim verovanjima, predstavljaju ljubomoru i neverstvo. Narandžaste su simbol žudnje i opčinjenosti, a purpurne, kao i ruže bez trnja, ljubavi na prvi pogled. Tamnoljubičaste ruže, zbog svoje ekscentričnosti označavaju želju za posebnošću i izdvajanjem, dok su plave, zbog veštačkog načina dobijanja njihove boje, simbol nemogućeg.

Orhideja simboliše želju za uspehom i posebnost . Ovaj nežni cvet, u skladu sa svojim izgledom, može simbolisati ljubav, rafiniranu lepotu, romansu, erotiku i želju za intimnošću. Orhideje se često poklanjaju i porodiljama i bolesnicima kako bi im se poželeo što brži oporavak.

Narcis označava samoljublje i  kao što mu samo ime kaže narcizam, ali može biti i simbol novog početka, rođenja, buđenja, s obzirom da ovaj cvet niče među prvima. Žuti narcis u sebi nosi poruku prezira.

Ljiljan predstavlja simbol beskrajne lepote, sreće, čistoće, devičanstva, besmrtnosti i spasa. Često se koristi na venčanjima jer po biblijskom  predanju simbolizuje biranje voljenog bića.  Beli ljiljan se vezuje za nevinost i čistoću, žuti za neistinitost i obmanu, a ljubičast za povratak sreće.

Magnolija označava dostojanstvo i otmenost, a ukoliko je bela nevinost. Kada je cvet magnolije ružičast, onda označava stidljivost  i najčešće se poklanja devojkama koje još nisu upoznale pravu ljubav. Ako poklanjate tek procvalu magnoliju, to znači da ste uznemireni ili nestrpljivi. Postoji verovanje koje kaže da  je muškarac koji poklanja magnoliju neveran.

Mimoza je znak sigurnosti, odnosno samopouzdanja, a zastupljena je i u masonskim obeležjima. Ako je cvet mimoze zlatnožut tada simbolizuje raskoš i moć. Osim navedenih, mimoza može biti i simbol ljubaznosti.

Iris obično označava dostojanstvo, nadahnuće, slavu i hrabrost. Kada poklanjamo plavi iris simbolizujemo  sanjarenje i maštu, lagodan život i sreću. Ako želimo da iskažemo svoju strast darujemo žuti iris.

Suncokret simboliše snagu, ponos, divljenje i obožavanje ali može predstavljati i oholost. Ukoliko ga poklanjate voljenoj osobi, tim gestom označavate da je ta osoba centar vašeg sveta.

Ljubičice u sebi nose poruku odanosti i vernosti, a ako su bele ljubičice u pitanju, one označavaju skromnost. Devojka kada poklanja momku ljubičice to znači da želi da je uvek ljubi.

Đurđevak je simbol rađanja novog života, strpljivosti i praktičnosti.

Ciklama je poznata kao cvet iskrenosti i pridodaje joj se moć pomirenja sa osobom kojoj se poklanja. Jedan od njenih značenja je i snebivanje, a u sebi nosi i simbol stidljivosti.

Visibabe su simbol nade, utehe, rasta, razvoja i prosperiteta. Poklanjamo ih kada želimo da poručimo nekom da ne gubi nadu.

Zumbuli simbolišu vernost i nepokolebljivost, mada mogu da simbulišu i igru. Ako nam poklone plavi cvet zumbula onda on u sebi nosi poruku konstantnosti, odnosno neprekidnosti.

Hortenzije označavaju srdačnost a šalju se obično kada imamo nameru da se pomirimo sa nekim sa kim smo se posvađali. Takođe, hortenzije se nose na groblja i prilikom izjavljivanja saučešća.

Ako poklanjamo jasmin, on u sebi nosi poruku odanosti. Ukoliko je žute boje onda simbolizuje ljupkost i eleganciju.

Gladiole mogu označavati kako prirodnu ljupkost, tako i prenagljenost i  jačinu karaktera. Navodno, ako je za verovati, ne treba ih poklanjati voljenim osobama.

Božur je simbol časti i bogatstva, a pored toga simbolizuje i srećan brak i prosperitet.

Hrizanteme su cveće koje osim što se nosi na groblje i simboliše tužne trenutke, može oznaćavati i ljubav kao i istinu. Za tužne trenutke se još poklanjaji krinovi.

U narodu se određenom cveću pridodaju i natprirodne moći. Tako, na primer, bosiljak ima veliku ulogu u religiji, magiji, u kultu, u poeziji i medicini. Bosiljak je cvet koji održava ljubav a najviše ga ima u raju. Kažu da je bosiljak omiljeni Bogorodičin cvet a njime se kite mlade i žene. Nema svadbenog običaja bez bosiljka.

U svadbarskim pesmama se često spominje ruzmarin. On predstavlja svatovsko cveće i misli se da, zbog svog jakog mirisa, tera zle duhove od mlade i mladoženje.

Karanfil, iako to malo ljudi zna, takođe u sebi nosi izvesne magijske moći vezane za odnose između muža i žene.  Karanfil je kažu, čuvar ljubavi. U našem narodu postoji običaj darivanja karanfila mladi. Obično ovaj cvet mladi poklanja sestra ili majka sa željom da se mladenci nikad ne svađaju.

Cveće koje nema baš prijatno značenje su begonija, koja označava crne misli, lavanda koja označava nepoverenje, dalija koja znači nestalnost, i pomenuti zumbul koji osim gore navedenog simboliše i setu.


Emina Ristović za sebe kaže da je večiti nostalgičar i pisac u pokušaju. Reči su njena igračka.

Editors choice