Da li se i vi, kao mi, oduševite kad uđete u nečiji dom, a u njemu zateknete brojne police sa knjigama? One su uglavnom upotpunjene i sa slikama, fotografijama, suvenirima i svakakvom memorabilijom – što, zapravo, mnogo govori o osobi koja tu živi, njenim vrednostima i shvatanjima, o njenoj radoznalosti i kreativnosti. Pitate se – kako je uopšte uspela da sve to ukomponuje u funkcionalnu, estetski dopadljivu celinu? 

Ako u svom domu imate “problem” kreativnog nereda, pa brojne knjige držite naslagane po stolovima, stolicama, pored kreveta i sl, predstavljamo vam nekoliko trikova da sredite svoju policu za knjige tako da ćete biti izuzetno zadovoljni – jer, pored toga što ćete postići vizuelnu originalnost, uz ove predloge ćete uštedeti i na prostoru.

Ovo je 5 trikova da vam polica za knjige bude vredna biblioteke

Odredite svrhu police 

Kako će izgledati vaša polica za knjige zavisi od toga kako nameravate da je koristite. Prvo, prođite kroz svaku knjigu i na stranu izdvojte one koje više nećete čitati, ili vam se iz nekog razloga ne dopadaju. Donirajte ih nekome ili biblioteci, jer ćete time dodatno osloboditi svoj prostor za možda nove knjige koje toliko želite, a niste ih nabavili jer znate da nemate gde da ih smestite. Ako želite funkcionalnu biblioteku – knjige možete slagati po žanrovima ili azbučnom/abecednom redu. 

Sa druge strane, ako želite da vam polica bude više dekorativna nego funkcionalna, knjige možete sortirati po boji korica, ili ih miksovati zajedno (fikcija, travel, monografije), a pored ili na njih stavljati razne dekorativne predmete (figure, vaze, ramove sa fotografijama itd). Dajte mašti na volju – slažite knjige po visini, a u prazna mesta između grupacija dodajte svoje omiljene dekorativne predmete. Stylish trenutak najpre možete postići uz knjige za klub-stočić – koje mogu biti raznih jarkih boja, veličina i tematika. 

Pročitajte i ovo: 10 polica za knjige da sa stilom organizujete svoju kućnu biblioteku

Pažljivo razmislite o rasporedu

Pre početka organizacije police za knjige, treba da razmislite gde želite da postavite “dominantna” štiva, tj. ona upečatljivih boja korica i veličina, koja želite da istaknete. Na primer, jednu monografiju ili enciklopediju možete samostalno postaviti, a oko nje praviti grupacije knjiga sa tvrdim i odvojeno onih sa mekim povezom. Sve ih poslažite u istoj liniji, tek dva centimetra razdaljine od ivice police. Tako će ujedno izgledati uredno i elegantno. Ako ih slažete po visini, odnosno od najviše ka najnižoj, to će doneti cool kaskadni efekat. Ako ih slažete horizontalno, veće postavite na dnu, a manje ka vrhu. Dajte mašti na volju i po pitanju dekoracije, jer takvi predmeti su uvek kompatibilni sa raznobojnim knjigama. Sve možete rasporediti i tako da na svakoj polici može dominirati po jedna boja.

Organizujte je po datumu čitanosti

Ovo je odličan predlog za knjiške moljce. Ako čitate knjigu za knjigom, u svakoj možete zapisati datum završetka čitanja, a potom ih hronološki ređati na polici. Ovo je sjajna taktika za određene knjige koje ste pročitali u posebnim trenucima života, jer ćete tačno znati gde se nalaze ako ponovo dobijete želju da ih ponovo pročitate.

Održavajte je  

Budimo iskreni, kao što je to slučaj sa knjigama iz biblioteke, barem jedan deo vaše kolekcije definitivno nagriza zub vremena. Mala je verovatnoća da vam sve knjige izgledaju besprekorno i stylish kao u katalozima. Ako pojedine preko tvrdog poveza imaju i omotač koji se veoma lako može oštetiti, uklonite ga i reciklirajte, a ostaće vam “ogoljena” knjiga sa tvrdim povezom koji može biti jednako lep kao i omotač. Ako to učinite sa više knjiga, postići ćete elegantni, prirodniji dojam.

Pročitajte i ovo: 8 načina da postanete minimalista kad je enterijer u pitanju

Uradite ovo ako imate decu

Sređujete policu za mališane? Treba da je organizujete tako da im je jednostavno da je koriste. Koordinacija bojama je ovde imperativ, jer deca obično po tome prepoznaju svoju omiljenu knjigu, i potom znaju i gde da je vrate. Uz ovo bismo dodali da treba i da ih slažete po visini, jer je i to dodatni olakšavajući faktor, koji doprinosi i estetici i funkcionalnosti. Možete ih poslagati i po grupacijama, na primer – bajke, pa knjige o životinjama, tematske (o praznicima, godišnjim dobima itd). Polica treba da bude svedena, pa je nemojte skroz popuniti, već je držite urednom i organizovanom, tako da može da “diše”, a to će dodatno učiniti da se mališani lakše snalaze.

Naslovna fotografija: instagram.com/tinyflower.reads

Dušan Veselinović    

Comments