Pomirenje sa bivšim može biti dobra ideja, ako je bilo dovoljno prostora za zaceljivanje povreda, sticanje dubljih uvida i razumevanje sopstvene uloge u neuspehu veze.

Da li će obnavljanje stare romanse uspeti ili opet dovesti do slomljenog srca, zavisi od mnogih razloga. U najboljem slučaju, vi i vaš bivši ste porasli i jasnije vam je šta želite i kako ćete pristupiti drugom pokušaju. U najgorem slučaju, naići ćete na potpuno iste probleme zbog kojih ste raskinuli – i ovoga puta, emocionalna povreda može biti veća.

Ako pomirenje sa bivšim znači povratak starim obrascima i načinima upravljanja konfliktom, onda to neće nikome od vas doneti ništa dobro. Kao ljudi, skloni smo ponavljanju obrazaca ponašanja ili aktivaciji stila vezanosti, koji dovode do sukoba i narušavaju odnos. Ukoliko se ove esencijalne stvari nisu promenile – očekujte isti ishod.

Neka se pomirenje sa bivšim odvija sporo

Samo zato što imate zajedničku istoriju, ne treba da preskačete faze odnosa, ukoliko se odlučite na pomirenje sa bivšim.

Trebalo bi da idete veoma polako – odvojte vreme da procenite kako se osećate kada ste zajedno i da odredite da li pretežu pozitivna osećanja. Žurba će vrlo verovatno dovesti do vraćanja u stare obrasce i neće dozvoliti rast u obnovljenom odnosu. Popravka onoga što je narušilo odnos je neophodna, a ona će doći sa vremenom i ponovnom izgradnjom poverenja.

Uzmite u obzir razloge raskida

Evo jedne stvari koju želite da izbegnete, a koju možda nesvesno radite – ignorisanje razloga raskida, u nadi da će stvari biti drugačije ovog puta (same od sebe).

Pomirenje sa bivšim može doneti osećaj da počinjete iznova i da su velike šanse da odnos bude mnogo bolji nego ranije. Ali ako postoji nešto što vas muči, neko ponašanje i vrednosti bivšeg, koje su upitne ili neprihvatljive, male su šanse da se to u međuvremenu promenilo, a čak i ako se nije ispoljavalo, obnavljanje odnosa može isprovocirati neželjene obrasce ponašanja. Budite iskreni i držite otvorene linije komunikacije, kako biste mogli da dođete do rešenja.

Pročitajte i ovo: Da li je moguće ostati prijatelj sa bivšim dečkom?

Razgovarajte o stvarima koje nisu funkcionisale

Rasprava o tome šta je pošlo naopako kada ste bili zajedno, takođe je veoma važna. Naravno, važan je i način na koji ćete o tome razgovarati, zato se pitajte kako možete bolje da se krećete kroz konflikt, šta možete učniti da poboljšate komunikaciju, da li treba da postavite nove granice, kako da negujete više sigurnosti i poverenja…

Imajte na umu da takvi razgovori ne treba da se pretvore u međusobno prebacivanje krivice – radi se o sticanju dubljeg razumevanja onog što se dogodilo među vama u prošlosti, da biste zajedno mogli da poboljšate svoju budućnost.

Otpustite bes i ogorčenje zbog prošlosti

Pomirenje sa bivšim može dati novu snagu osećanjima povređenosti, ljutnje i ogorčenja, zbog onog što se ranije odigralo među vama i to je očekivano. Ali veza neće imati šanse za obnovu, ako nastavite da gajite negativna osećanja, zato treba da radite na opraštanju i otpuštanju – bez toga nećete moći dalje.

Pomirenje sa bivšim i nova posvećenost

Ako ste rešili da gradite novi odnos, potrebno je da oboje budete maksimalno posvećeni – uverite se da ste na istoj frekvenciji. Veza neće uspeti, ako je jednom partneru više stalo nego drugom, zajedno morate stvoriti stabilnu osnovu.

Pomirenje sa bivšim i drugačije ponašanje

Ako se ponašate isto, ne možete očekivati drugačije rezultate. Možda ćete morati sve da preispitate – navike komunikacije, granice, očekivanja. Ukoliko ste oboje zainteresovani da saznate više o obrascima i da izbegnete njihovo ponavljanje, to je dobar početak.

Budite iskreni prema sebi

Nemojte se zavaravati – vi poznajete tu osobu i možete da procenite koliko je zaista nepredovala i promenila se. Ne ignorišite crvene zastavice upozorenja da do kvalitativne promene nije došlo. Takođe, koliko ste se vi promenili i da li ste u stanju da izađete iz svojih obrazaca? Primenite ozbiljnu i duboku samorefleksiju i nemojte štedeti sebe, samo zato što vam je neprijatno da se sa nekim stvarima suočite.

Ako ste već dali starom odnosu novu šansu, postarajte se da unesete neophodne i korisne promene, ma kako vam to teško padalo.

Pomirenje sa bivšim iz pogrešnih razloga

Najgori razlog za pomirenje sa bivšim je strah od toga da nećete naći nikog boljeg i da ćete ostati sami. On navodi ljude da racionalizuju ili opravdavaju ponašanja i načine komunikacije koji nisu prihvatljivi – ne dozvolite da vas strah od samoće drži u nekvalitetnom ili nezdravom odnosu.

Očekujte izazove

Čak i ako sve uradite kako treba, biće izazova – imajte to na umu, kako biste bili psihički spremni kada se suočite sa preprekama. Sigurno ćete morati da se bavite prtljagom koji oboje unosite u odnos i biće potreban svestan napor da neke stvari rešite i prevaziđete.

Pročitajte i ovo: Sex sa bivšim: “Za i protiv”

Naslovna fotografija: instagram.om/autenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments