Svako od nas voli da se dopada drugima i to je sasvim prirodno. Ali, neminovno je da ćete u pojedinim pričama ispasti zlikovac. To može biti u pričama vašeg bivšeg dečka, bivše prijateljice, osobe koju ste slučajno “čuknuli” na parkingu. Gotovo je nemoguće proći kroz život, a da se nekome ne zamerite.

Naravno, što nam određena osoba više znači, to nas više pogađa ako ispadne da smo zlikovac. Naročito pogađa ako je u pitanju bivša ljubav, roditelj, dete, prijatelj. Toliko biste voleli da imate priliku da se objasnite, i da ispričate vašu stranu priče u kojoj ste postupali najbolje što ste mogli i znali u datom trenutku. Uvek će vam biti krivo što vas neko posmatra kao negativca u svojoj priči.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Femme Fatale (@onparledemode)

Nažalost, svi moramo da se pomirimo sa tim da ćemo nekome biti negativci. Iz sopstvenog iskustva znam koliko je teško boriti se sa tim, naročito ako se trudite da imate što više empatije za druge i razumete svačiju poziciju. Tako sam i ja imala druga koji je godinama bio zaljubljen u mene. Iako ga nikad nisam posmatrala na taj način, sada sam zlikovac u njegovoj priči, jer sam ga povredila, iako sam se maksimalno trudila da ispoštujem svoja osećanja i ne povredim njegova. Uvek će mi biti krivo što ga nemam više kao prijatelja, iako sam svesna da on mene nikad nije ni posmatrao kao prijatelja.

Zato želim da naglasim da uvek postoje dve strane priče. Bar dve. Što je više osoba upleteno u neki odnos, to je više priča. I, ako ste nekome zlikovac, to je istina te osobe. Nemojte da analizirate zašto je to tako i da ulazite u analizu tuđih osećanja – što je tipična osobina jednog people pleasera. Upravo taj deo mene koji voli da udovoljava drugima nije mogao da se pomiri sa tim da neko nema lepo mišljenje o meni.

Morala sam da naučim da se nosim sa tim. Odnosi između ljudi mogu postati prilično komplikovani. Mogu biti van kontrole i završiti se onako kako nikada niste zamišljali kada su vaši odnosi bili dobri.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Femme Fatale (@onparledemode)

Sasvim je u redu da se preispitate da li ste nešto uradili pogrešno, da li nešto treba da popravite u svom ponašanju, jer za propast odnosa je ipak potrebno dvoje. Kada pričamo o zlikovcu, često umemo da polarizujemo, da smo mi ti nevini – žrtve, a taj koji nas je povredio je to uradio namerno. Krivicu umemo svesno ili nesvesno da prebacujemo na drugog i na taj način neko može svu krivicu da nepravedno prenese na vas, uopšte ne uzimajući u obzir kako ste se osećali u istoj situaciji i zašto ste odreagovali na način na koji ste odreagovali.

I potrebno je da se pomirimo sa tim da svako od nas ima svoju priču i da nećemo u svačijoj biti dobre osobe. Jeste teško pustiti, biti ok sa tim, truditi se da nas ne dotiče – ali, na kraju krajeva, ne možemo da učinimo mnogo toga da promenimo tuđu priču. Ako to i probate, može se sve završiti još gore. Ako je neko odlučio da ste zlikovac, postoji mogućnost da se to nikada neće promeniti.

To ne znači da treba da postupate bez savesti i povređujete druge, jer ste se pomirili sa tim da ćete biti zlikovac, već da najpre ispoštujete sebe, postavite granice, makar to značilo da ćete izgubiti pojedine ljude.

Naslovna fotografija: instagram.com/onparledemode

Jovana Petković

Comments