U svakom odnosu i vezi, barem pola stvari koje vas nerviraju, štetne su i besmislene – zavisi samo od vas. Vaše ponašanje u vezi utiče na partnera, pa zato ne čekajte da on promeni ono što vam smeta – počnite od sebe i učinite ono što je do vas, da biste prekinuli obrasce toksičnih odnosa.

Prestanite da dajete drugu šansu (a možda i treću, desetu i ko zna koju po redu) ljudima koji se ne trude da promene svoje ponašanje u vezi. Njima očigledno ne uspeva da napreduju, ali vaš napredak je vaša odgovornost. Postavite granice preko kojih niko ne sme da prelazi – to je možda najbolje što možete učiniti i za sebe, i za drugu osobu.

Promenite ponašanje prema potencijalnim partnerima – ne odbacujte sve ostale kriterijume, kada upoznate nekog ko ispunjava minimalne zahteve. Prestanite da pravite ustupke i gradite vezu sa nekim ko vam ne pruža odgovarajući gradivni materijal, samo da ne biste bili sami. Prekinite taj obrazac jednom za svagda!

Prestanite da pretpostavljate da je problem u vama, kada vas neko odbije, ili povredi. Počnite od pretpostavke da ne morate i ne možete svima da se dopadate i da ćete ponekad sretati osobe koje se dopadaju vama, a vi njima ne. Kad vas navika da krivite sebe „povuče“, setite se svih onih divnih ljudi koji vas vole takve kakvi ste.

Shvatite koliko je važno ponašanje u vezi koje se tiče granica – od suštinske je važnosti za samopoštovanje, koje je od ključne važnosti za svaki dobar odnos. Uvedite naviku postavljanja i čuvanja granica, ma koliko vas to zbunjivalo i isterivalo iz zone komfora. To nema veze sa opraštanjem – apsolutno možete svakome sve oprostiti, ali to možete i sa bezbedne razdaljine.

Pročitajte i ovo: Niski standardi su daleko veći problem od visokih

Prestanite da govorite sebi da vam je potrebno „zatvaranje“ da biste mogli da nastavite dalje i prosto prihvatite da neke stvari nikada nećete razumeti i neke odnose nećete uspeti da dovršite i zaokružite. Ponekad nemate mogućnost da napravite čist rez i obezbedite lakše isceljenje. Ponekad se srce pocepa i pokida i nema olakšavajućih okolnosti za sastavljanje delova.

Prekinite sa igranjem igrica, odbacite ponašanje u vezi koje je nezrelo i manipulativno. Budite transparentni o tome šta želite ili ne želite od nekoga i svoja osećanja izražavajte jasno i sa poštovanjem – i prema sebi, i prema drugoj osobi.

Životni rokovi koje su drugi zacrtali za vas možda ne važe. Zaista ne morate da se skrasite i osnujete porodicu do tridesete (jer svi oko vas to rade), vaše vreme i tempo određujete vi sami, prema svojim vrednostima, ambicijama i potrebama.

Promenite obrazac ponavljanja istorije – prestanite da očekujete da će vas svako koga sretnete tretirati kao bivši. Ako već imate istoriju loših veza koje su se odvijale i završavale po istom principu, to je dokaz da je u pitanju vaš obrazac i da vi imate moć da prekinete ponašanje u vezi kojim ga hranite i održavate.

Pročitajte i ovo: Sabotirajući obrasci u vezi

Uvedite nultu toleranciju na varanje, laganje, nipodaštavanje – to nije nešto što treba da razumete i tolerišete. Izgradite zdraviji pogled na to kako ljubav treba da izgleda.

Prestanite da se pretvarate da je sve u redu, kada umirete iznutra, budite iskreni u vezi sa svojim emocijama, čak i kada vam je zbog toga neprijatno. Gluma iscrpljuje i oduzima vam energiju koja je potrebna za isceljenje, zato je mnogo zdravije priznati i pokazati ranjivost.

Prestanite da pretpostavljate da je raskid nešto loše, što treba izbeći po svaku cenu i prepoznajte koliko je zdravo otići od nekog, ko je loš za vas.

Ponašanje u vezi je takođe i izraz vaše kulture – prestanite da obraćate više pažnje na telefon, nego na osobu koja sedi pored vas. Što se nas tiče, svoje pozitivne promene možete početi baš odavde!

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments