Većina nas prve nedelje januara izgovori čuvenu rečenicu: “Nova godina, nov ja”, ali da li se na toj listi nalazi čitanje knjiga? Nova godina nam nudi i pregršt novih naslova, ali su se na TikToku (ili bolje da kažem BookToku) izdvojile pojedine popularne knjige koje “lete” sa polica knjižara. Vreme je da se malo odmorite od neograničenog skrolovanja na TikToku (ako je to moguće), i svoj screen time na telefonu zamenite okretanjem stranica.

Popularne knjige na TikToku – šta čitati u januaru?

Ništa ne može da zameni osećaj knjige u ruci, listanje, zvuk i miris papira, ali vas razumemo ako više volite da se posvetite i elektronskim čitačima – ipak oni mnogo olakšavaju ceo proces kupovine, i pritom povoljno utičete na prirodu tako što ne trošite papir. Pogledajte 6 najboljih knjiga koje smo izdvojili za vas i bacite se na čitanje što pre!

Moja godina odmora i opuštanja – Otesa Mošfeg

U pitanju je knjiga koja je postala pravi BookTok hit, a dolazi nam od jedne od najhrabrijih i najslavnijih novih književnica. To je roman o nastojanjima mlade žene da se skloni od zla sveta upuštajući se u produženu hibernaciju uz pomoć jednog od “najgorih psihijatara u književnosti”, i mnoštvom lekova koje joj psihijatar pripisuje. Jedan od komentara upućen ovoj knjizi kaže i da je “ovo veoma tačan prikaz depresije – osećate monotoniju glavnog lika, letargiju, besmislenost svega toga…”

Zvanični opis: Posle izolacije, lokdauna i ograničenja koje nam je donela pandemija, ko ne bi poželeo da se prethodne dve godine nisu dogodile, ili da smo ih makar prespavali. Glavna junakinja u Mojoj godini odmora i opuštanja radi upravo to, ali ne zato što beži od virusa, već od sebe, društva i disfunkcionalnih odnosa. Ako u književnim likovima tražite prijatelja, ovo nije knjiga za vas.

TikTok hit: Arijadna – Dženifer Sejnt

Čini se da su teme iz grčke mitologije postale glavne popularne knjige na TikToku. Ako volite grčku mitologiju, onda budite sigurni da je Arijadna knjiga za vas. Veoma je zanimljivo videti kada pisci pokušaju da na novi način prepričaju klasične mitološke priče, a knjiga Dženifer Sejnt je dobila veoma različite reakcije. Dakle, ovaj roman predstavlja prepričavanje mita o Tezeju i Minotaoru iz perspektive Arijadne, princeze Krita i Minotaurove sestre, koja pomaže Tezeju da “osvoji” lavirint i pobedi Minotaura. S obzirom na to da je ova knjiga okarakterisana i kao feministička, pojedini čitaoci smatraju da to i baš nije tako – osim ako ne razmislite da pribegnete lažnoj dihotomiji: „svi muškarci su užasni, žene vrh“ tipu feministkinja.

Pročitajte i ovo: 10 najzanimljivijih stranih knjiga koje izlaze početkom 2023.

Đavo u mutnoj vodi – Stjuart Tenton

Ako su, pak, detektivski romani tip knjige koji više volite, onda morate pročitati ovu knjigu. Stjuart Tenton je ponovo napisao delo kojim će biti opsednuti svi ljubitelji misterija, a oni koji su je pročitali već jesu – barem tako kaže TikTok. Ukratko ova knjiga je opisana kao Šerlok Holms na otvorenom moru. U ovoj pomorskoj misteriji, naš dragi doktor Votson postao je telohranitelj po imenu Hejs, čovek širokih ramena koji je morao da reši nemoguću misteriju i pokušao da zaštiti nezgodnog i duhovitog detektiva Pipsa.

Sanatorijum – Sara Pirs

Nije vam dovoljna samo jedna misterija? Onda je Sanatorijum Sare Pirs savršen dodatak za hladni zimski dan i “opuštanje”. O čemu se radi? Prateći ženu koja je nedavno uzela odsustvo od svog rada kao detektiva, Sanatorijum sa mračnim ubistvom nesvesno sukobljava grupu pojedinaca koji rade u luksuznom, minimalističkom hotelu u švajcarskim Alpima. Moramo vas upozoriti da i za ovu knjigu postoje poprilično podeljena mišljenja, tako da je čitajte na svoju odgovornost. Ipak, koliko loša može da bude, zar ne? To se na društvenim mrežama generalno veoma često dešava – nešto postane veoma popularno, pogotovo na TikToku, i onda kada ljudi to probaju – ispadne da nije. U ovom slučaju ostavljamo na vama da ocenite da li je knjiga dobra ili ne.

Ćutanje devojaka – Pet Barker

Morali smo da izdvojimo još jedno prepričavanje grčke istorije u vidu romana. Pet Barker i u ovoj knjizi nastavlja sa temama rata, pružajući brutalno visceralni portret u ovoj priči o Ilijadi, dodajući glasove žena koje nedostaju u originalu. Kada njenu porodicu zbrišu Agamemnonove snage, Briseida postaje glavni ratnik, Ahil. Barker nam pruža složenu i nijansiranu karakterizaciju žena kao robinja, prostituki, medicinskih sestara, dok nam daje Ahila koji je manje heroj, a više problematičan čovek koji se bori sa svojim demonima. Dobijamo sukob muškog ega kada Agamemnon zahteva Brisedu za sebe, nakon što je izgubio ženu.

Dok se kafa ne ohladi – Tošikazu Kavaguči

Listu preporuka završavamo svetskom hit knjigom koju svi treba da pročitate. Popularna knjiga Before the coffee gets cold sada je prevedena na srpski jezik, pa čak i ako ste je pročitali pre prevoda, preporučujemo da to uradite ponovo. U slučaju da niste, evo šta vas očekuje:

U Japanu, već više od sto godina, postoji jedan sasvim poseban kafić, i za njega se vezuje na hiljadu legendi. Priča se da, kad jednom uđete u njega, nikada ne izađete isti. Priča se da, dok pijete kafu, možete ponovo da proživite trenutak iz sopstvenog života – onaj kada ste doneli pogrešnu odluku, kada ste izgovorili reč koja bolje da je ostala neizrečena, kada ste nekome dopustili da napusti vaš život, a nije moralo da bude tako.

TikTok je postao mašinerija za bestselere – neki kažu – što se može videti i po tome koje su popularne knjige isplivale na vrh algoritma. Sve u svemu, kao i kod svih trenodva u modi, kosi i drugim aspektima lifestylea, knjige brzo odlaze i dolaze sa glavnih mesta. Verujemo da ste među našim favoritima pronašli nešto novo što biste mogli da pročitate, ili smo vas još više ubedili da kupite knjigu koja je bila na vašoj listi za čitanje. Ostanite uz nas, jer vas očekuje još preporuka!

Pročitajte i ovo: 7 knjiga za čitanje u zimu – uz ćebe i čaj

Naslovna fotografija: instagram.com/zozefina_k

Nenad Grubanoski

Comments