Da li i vama deluje kao da uz svaki novi dan donosi i novi beauty trend? Čini se kao da se na internetu dnevno stvaraju popularni trendovi u šminci, kao i različite vrste estetika. Reči core i estetika su toliko postale utkane u modernom govoru da ne možemo da se setimo vremena pre nego što su ovi termini vladali Instagramom i drugim društvenim mrežama.

Oni se često koriste kao odrednica za modne i kozmetičke podkategorije koje su se pojavile na internetu, a pojedini dominiraju našim sajber prostorom već izvesno vreme – konkretno mislimo na cottagecore, dok za druge tek očekujemo da će steći ogromnu popularnost u toku 2023. godine.

Popularni trendovi u šminci za 2023. godinu

Clean girl estetika

O clean girl estetici smo već pisali, ali ona u suštini predstavlja vodeći trend iz 2022. godine. Praktično je definicija savršene osobe koja se budi u 6 ujutru, praktikuje jogu, ima komplikovanu rutinu za negu kože, i naravno, zdravo se hrani. Clean girl izgled se odnosi na onaj izgled šminke koji deluje kao da je ne nosite uopšte – dakle jednostavno, minimalno i čisto lice.

Sve što vam treba je malo rumenila, svež miris parfema, sjaj za usne i punđa. Rumenilo se posebno ističe, jer se koristi kao proizvod kojim se postiže “zdravi” izgled, dok hajlajter dodaje rosni sjaj.

Vanila devojka

Vanila estetika je jedna od onih koja prednjači od početka 2023. godine, a njena osnova tema je cosy (ili ušuškani/udobni) minimalizam. Kada kažemo vanila devojka, ono na šta treba da pomislite su klasični neutralni tonovi i teksture. U svetu lepote, to se prenosi na svež izgled lica i sjajnu kožu sa toplim nijansama preko očiju i obraza.

Dok se clean girl estetika odnosi na ružičast ten, vanila devojke praktikuju korišćenje bronzanih tonova. Ovom makeup izgledu možete dodati malo šljokica na kapcima i drugim delovima lica koje želite da istaknete. Kosa se često skuplja sa klasičnom šnalom ili se opušta mekim talasima i šiškama za slatki izgled.

Noćni luksuz

Estetika noćnog luksuza praktično slavi povratak šminke za izlaske. Složićete se da nam je definitivno potreban glamur u postpandemijskim rutinama za lepotu, tako da se ova estetika oslanja više u pravcu izraza više je više. Ojačajte taj sjaj tako što ćete imati dobru skincare rutinu pre šminkanja, i koristite jaki highlighter, dok oči treba da vam budu zanosne i smokey, a usne neutralne.

Pročitajte i ovo: Beauty trendovi sa TikToka koje morate da probate i u 2023. godini

Coquette estetika

Ova estetika trenutno dominira na društvenim mrežama a, kao što i samo ime govori, radi se o ženstvenom i flerty izgledu. U suštini je neoprostivo sladak i ženstven – a kada to kažemo mislimo na bisere, mašne, čipku i mnoštvo motiva srca.

U šminci se izražava kroz izduženi “sirena” tip ajlajnera, i duge lepršave trepavice, ali i nevini izgled “srnećih” očiju (tzv. doe-eyed look). Obrazi su uvek rumeni, usne boje ružičastih žvaka koje smo svi voleli kao deca, a nos i jagodice su sedefasti zahvaljujući hajlajteru. Želite inspiraciju? Ko drugi nego Daphne Bridgerton!

Cottagecore estetika

Jedan od najranijih viralnih internet estetika, cottagecore još uvek napreduje. Ukorenjen je u fantaziji i bekstvu od realnosti, a oslanja se na šarm prirode i sela. Naravno, preslikava se kroz meki sjaj koji se postiže jedva vidljivom šminkom sa naznakma toplih tonova. Izgled reflektuje rumenilo u sunčanim bojama, a postiže se kremastim rumenilima koja se nanose na obraze i nos.

Kako popularni trendovi u šminci nalažu, izgleda da ćemo u 2023. godini više da se oslanjamo na prirodne makeup lookove, kao i na tople i ružičaste tonove, zajedno sa svežim cvetnim i sladunjavim mirisima parfema. Mada, kad je internet u pitanju, nikad se ne zna – možda nas iza ćoška očekuje potpuna suprotnost!

Pročitajte i ovo: Mermaid skin – šminka koja će vašem licu dati sirenin sjaj

Naslovna fotografija: instagram.com/madisonbeer

Nenad Grubanoski

Comments