Nastupa vreme praznika i svesni ste da za nekoliko nedelja dolazi trenutak kad će se dogoditi porodično okupljanje. Može se reći da već znate sve moguće teme kojih će se vaši dotaći, nervozni jer će svi da vas pitaju o planovima, idejama i svojim odgovorima nećete mogi da udovoljite baš svima.

Planirali ste da zaledite godinu i putujete, ali sa svih strana dolaze saveti i ne možete da se borite sa tim. Posebno vas savetuju ljudi koji su i sami odustali od fakulteta, i garantuju da kada jednom odete povratka nema. A vi znate da to nije tako i samo želite da sledite svoje osećaje. Ne želite decu, stalan posao, ne želite ušteđevinu da uložite u nekretninu, ali su oni i dalje uporni i najbolje znaju. Praznična okupljanja su iz perspektive onih koji su tek raširili krila i poleteli u život, prava noćna mora. Niste ni dete ni odrasla osoba, barem vas tako ne doživljavaju. To što ne želite da živite po protokolu koji je uspostavio neko od ukućana ne znači da stvari radite pogrešno – naprotiv! Svesni ste sebe i svojih mogućnosti, ne smatrate da je po vas dobro da završite fakultet u ovoj godini i znate da će se to desiti sledeće, zbog toga više nemate potrebu da odgovarate na njihova pitanja. Jednostavni, vi živite! I niko nema prava da vas u tome sprečava.

Ipak, ako su se stvari omakle kontroli, više ne možete da slušate razgovore o deci, politici i stalnom poslu. Umorni ste od toga da neko bolje od vas zna šta želite, pa je pravi trenutak da pokažete svoj karakter i zaštitite sebe, ali i svoje interese.

Najvažnije je da se ne raspravljate sa porodicom i prijateljima koji ne dele isto mišljenje kao vi. Objasnite im da je svako od vas individua, i da svako na svoj način korača ovom zemljom. Nema potrebe da stvarate tenziju i neprijatnosti i da im činite uslugu time što ste se iznervirali i to im pokazali.

Pročitajte i ovo:  Šta je “the ick” i da li zaista vodi do raskida?

Umesto toga – komplimenti

Pokažite im da ne mora baš sve da bude “crno”. Možda oni ne hvale vas, ali vi hvalite njih. Komplimenti su dobri za početak razgovora i time ćete smanjiti bespotrebnu tenziju. Pohvalite nečije dostignuće i time mu pokažite ko ste. Pokažite mu da nemate potrebu da obezvređujete stvari, i taj neko će sigurno da se ugleda na vas (čak i ako ste mlađi).

Prebacite fokus na nešto drugo

Ako odluče da pričaju o deci, poslu ili političkim dešavanjima, slobodno kažite da niste baš stručni da se bavite tom temom. Ako vas isključe iz teme i nastave da je obrađuju sa drugim ljudima, predložite im da razgovarate na drugu temu. Nekada je potrebno da se glavnim pokretačima negativne energije jasno stavi do znanja gde greše.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KATE (@k.home_design)

Budite samouvereni

Zapamtite da niste na osuđeničkoj klupi i da ne morate da slušate baš sve što vam govore; budite vešti i izbegnite kontakt očima sa onima koji vam ne prijaju. Razgovarajte o stvarima koje su vam zanimljive.

Predložite izlazak na kafu, razgovor na terasi ili u sobi. Pokrenite inicijativu za gledanje filma i pokušajte da se, makar nakratko, izolujete. Time ste, pre svega, pomogli sebi. Obezbedite sebi komfor u toku praznika, ne ulazite u rasprave, ali zaštitite svoje stavove. I ne dozvolite da neko utiče na vas samo zato što ne delite isto mišljenje.

Pročitajte i ovo: Ogoljenost – ključ za dugu i kvalitetnu vezu

Naslovna fotografija: instagram.com/k.home_design

Dragana Stojanović

 

Comments